След дългогодишни проучвания гръцки изследователски екип откри изчезнала през 1942

...
След дългогодишни проучвания гръцки изследователски екип откри изчезнала през 1942
Коментари Харесай

Изчезнала през 1942 г. подводница беше открита в Егейско море

След дългогодишни изследвания гръцки проучвателен екип откри изчезнала през 1942 година английска подводница, потънала с 64 души в Егейско море, на дълбочина 203 метра, съобщи АНА-МПА. 

Подводницата „ Триумф “ (HMS TRIUMPH), чиито следи изчезват преди 81 години, е била обект на търсене от разнообразни екипи от Велкобритания, Малта и Русия, които понякога са посещавали Гърция за да я открият, само че без резултат.

Мистерията е разгадана от откривателя Костас Токтаридис и неговия екип. 

„ Търсенето на подводницата " Триумф " стартира през 1998 година Това е най-трудната и най-скъпата задача, която съм изпълнявал в живота си “, сподели той в изявление за АНА-МПА. 

Токтаридис разясни, че историята на подводницата е „ неповторима за военноморските летописи, защото е неразривно обвързвана с националната опозиция и тайните служби от това време, които са работили в интервала на окупацията “.

За издирването ѝ е било належащо задълбочено изследване на архивите във Англия, Германия, Италия и Гърция.

Подводницата е почнала интензивната си оперативна активност през май 1939 година и е направила общо 20 военни задачи. За първи път се е появила в Егейско море в края на март 1941 година с цел да разузнае крайбрежията на островите Додеканези и да реализира десант на офицери с канута до брега. Последвали са огромни триумфи за „ Триумф “, измежду които потопяването на няколко противников кораба и на италианската подводница „ Салпа “ (SALPA) и спасяването на обсадени бойци, които е трябвало да избягат в Александрия, Египет.

На 26 декември 1941 година подводницата отплава от Александрия за последната си 21-ва задача, след което е щяла да се върне във Англия за главен ремонт и поддръжка. Целта на задачата е била да извърши две специфични интервенции – „ Айсинглас “ и „ Кони Айлънд “, като с изключение на екипажа на подводницата, вътре е имало и екип на секретните служби.  

Вечерта на 29 декември 1941 година „ Триумф “ навлиза в залива на цикладския остров Деспотико и разтоварва екипа на секретните служби, както и съоръжение, в което, наред с други неща, е имало и оптичен телеграф на английското военно разузнаване за връзка с подводниците. На Деспотико е трябвало да се качат за транспорт до Александрия 30 бегълци, само че командирът на подводницата лейтенант Джон Хъдарт ги осведоми, че ще отиде на офанзивна задача в Егейско море и ще се върне да ги вземе на 9 или 10 януари 1942 година На 30 декември 1941 година в 21:21 ч. подводницата оповестява посредством криптиран сигнал, че първата фаза на задачата е приключена сполучливо. Това е последният изпратен сигнал от „ Триумф “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР