След дългогодишни проучвания гръцки изследователски екип откри изчезнала през 1942

...
След дългогодишни проучвания гръцки изследователски екип откри изчезнала през 1942
Коментари Харесай

Откриха подводница, изчезнала през Втората световна война

След дългогодишни изследвания гръцки проучвателен екип откри изчезнала през 1942 година английска подводница, потънала с 64 души в Егейско море, на дълбочина 203 метра, съобщи АНА-МПА. 

Подводницата " Триумф " (HMS TRIUMPH), чиито следи изчезват преди 81 години, е била обект на търсене от разнообразни екипи от Англия, Малта и Русия, които понякога са посещавали Гърция за да я открият, само че без резултат.

Мистерията е разгадана от откривателя Костас Токтаридис и неговия екип. 

Търсенето на подводницата " Триумф " стартира през 1998 година Това е най-трудната и най-скъпата задача, която съм изпълнявал в живота си, сподели той в изявление за АНА-МПА. 

Токтаридис разясни, че историята на подводницата е „ неповторима за военноморските летописи, защото е неразривно обвързвана с националната опозиция и тайните служби от това време, които са работили в интервала на окупацията “.

За издирването ѝ е било належащо задълбочено изследване на архивите във Англия, Германия, Италия и Гърция.

Подводницата е почнала интензивната си оперативна активност през май 1939 година и е направила общо 20 военни задачи. За първи път се е появила в Егейско море в края на март 1941 година, с цел да разузнае крайбрежията на островите Додеканези и да реализира десант на офицери с канута до брега. Последвали са огромни триумфи за " Триумф ", измежду които потопяването на няколко противников кораба и на италианската подводница " Салпа " (SALPA) и спасяването на обсадени бойци, които е трябвало да избягат в Александрия, Египет.

На 26 декември 1941 година подводницата отплава от Александрия за последната си 21-ва задача, след което е трябвало да се върне във Англия за главен ремонт и поддръжка. Целта на задачата е била да извърши две специфични интервенции – „ Айсинглас “ и „ Кони Айлънд “, като с изключение на екипажа на подводницата, вътре е имало и екип на секретните служби.  

Вечерта на 29 декември 1941 година " Триумф " навлиза в залива на цикладския остров Деспотико и разтоварва екипа на секретните служби, както и съоръжение, в което, наред с други неща, е имало и оптичен телеграф на английското военно разузнаване за връзка с подводниците. На Деспотико е трябвало да се качат за транспорт до Александрия 30 бегълци, само че командирът на подводницата лейтенант Джон Хъдарт ги осведоми, че ще отиде на офанзивна задача в Егейско море и ще се върне да ги вземе на 9 или 10 януари 1942 година На 30 декември 1941 година в 21:21 ч. подводницата оповестява посредством криптиран сигнал, че първата фаза на задачата е приключена сполучливо. Това е и последният изпратен сигнал от " Триумф ", споделя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР