След дългогодишен спор за собствеността на апартамент жена с тежко

...
След дългогодишен спор за собствеността на апартамент жена с тежко
Коментари Харесай

В София: Психичноболна жена остана на улицата в студа заради спор за собственост

След дълготраен спор за собствеността на апартамент жена с тежко психическо заболяване и без близки е оставена на улицата при минусови температури. Жилището й е запечатано от съдия-изпълнител като следва дело във Върховния касационен съд. Законът разрешава макар неналичието на дефинитивно правосъдно решение да бъде изваден изпълнителен лист. Ще я назоваваме Мария. Това е единственият й дом. В петък, 19 януари вратата на жилището й е заварена с електрожен в нейно неявяване. Вътре е целият й багаж. Малко по-рано арбитър реализатор е запечатал жилището с лепенки и е сменил патронa, предава Българска национална телевизия.

" Вратата е заварена и тя не може да вземе нищо. за мен е потресаващо. Виждате какви са температурите на открито. Истината е, че и към сегашния миг тази жена не има вяра на всичко това, което й се случва. Тя не има вяра, че губи дома си. Смята, че ще бъде върната и счита това в изискванията на минус три, минус 10 градуса ", сподели юристът Александър Кашъмов.

Връщането й в жилището съгласно съда може да се случи против импортирано поръчителство от 214000 лв., с които Мария не разполага.

" Един съгласно мен очевидно неправдив закон, закон, който не държи сметка за детайлите, а тези елементи са човешки живот, уязвимо държание и здраве в изискванията на най-студения месец в годината януари. Когато хората би трябвало да бъдат изваждани от държавни или общински жилища още през 2006-2007 година съдилищата изрично са приложили Европейската спогодба за правата на индивида. Те са приели, че не могат в зимния сезон да бъдат изгонвани на улицата хора въобще, даже да са напълно здрави ", уточни Кашъмов.

Жилището на Мария не е държавно или общинско, само че тя е човек в уязвимо състояние. От нейно име юристът е подал искане да бъде уведомяван той, а не тя, за идни дейности на арбитър изпълнителя. В този случай не е бил предизвестен, споделя той, а Мария не е в положение да схваща какво й се случва. 

За проблема са известени от Министерство на правораздаването и полицейското ръководство, към което се намира жилището. Процедурата по запечатване на жилището на човек с тежко психологично увреждане, който няма близки и различен парцел не изисква сезирането на обществените служби у нас. Никой по веригата няма обвързване да го стори.

" И се оказва, че няма нито правосъдна процедура, нито закон, нито някакви други механизми, по които да бъде положена човешка грижа за тази жена ", безапелационен е нейният юрист.

Съдия изпълнителката не пожела да застане пред камера. Но изясни, че по закон си е свършила работата. Опитвала да реализира връзка с юриста, само че не съумяла - той не си вдигал телефона, а в офиса му не разкрила никой. 

Жената не била сложена под забраняване, а българският закон не правел разлика сред лято и зима. За да си получи движимостите, Мария би трябвало да се свърже с нея. За момента дамата е настанена при нейна позната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР