След дълго забавяне и промяна на избрания изпълнител днес започна

...
След дълго забавяне и промяна на избрания изпълнител днес започна
Коментари Харесай

НСА започна ремонт на стария си ректорат в центъра на София за 3.75 млн. лв

След дълго закъснение и смяна на определения реализатор през днешния ден стартира ремонт на една от емблематичните здания на Националната спортна академия (НСА) - някогашния ректорат на ул. Гургулят " 1 в центъра на София.

Проектът, който включва повсеместен ремонт на постройката наоколо до Френската гимназия и нова спортна зала в двора й, е за 3.75 милиона лв.. Финансирането е главно по стратегия " Региони в напредък " - 3.5 млн. лв., с 255 хиляди лв. съфинансиране от НСА. Крайният период за осъществяване на плана е декември 2019 година

През ноември 2016 година спортната академия стана първото висше образователно заведение в страната, което стартира осъществяване на капиталов план по процедурата " Подкрепа на висшите учебни заведения в Република България ". 13 университета бяха утвърдени да получат средства по програмата на обща стойност 43.3 млн. лв..

Изпълнител на плана за рационализация въз основата на НСА е обединяването " Би Ес Булстрой ", в което влизат " Булстрой груп " с едноличен притежател инж. Георги Евтимов и " Би Ес Проект " с едноличен притежател Тома Чолаков.

 НСА стартира ремонт на остарелия си ректорат в центъра на София за 3.75 млн. лева
© НСА

Първоначално осъществяването беше предоставено на друга компания. В началото на февруари 2017 година " НСА Никмар " беше оповестена за победител в конкурс с присъединяване на общо четири компании. Две от тях бяха отстранени от процедурата - ПСГ АД и " Интер - Прайм ". " НСА Никмар " получи 96.670 точки, а " Би Ес Булстрой " - 94.617.

" Би Ес Булстрой " апелира решението пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На 27 април Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата и постанови обединяването да заплати адвокатски разноски на НСА и " НСА Никмар " на обща стойност 2500 лв..

Последва обаче сполучливо обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). На 24 ноември съдът анулира решението на Комисия за защита на конкуренцията по жалбата на " Би Ес Булстрой " и решението на НСА за избор на реализатор и върна процедурата на стадий разглеждане и оценка.

Мотивът за отстраняването на " НСА Никмар " е, че в плана й е планувано създаване на хандбално игрище в границите на новата спортна зала, което " не може да бъде осъществено с оглед осъществените към този момент параметри на застрояване, включително за повърхност и височина на помещението ".

 НСА стартира ремонт на остарелия си ректорат в центъра на София за 3.75 млн. лева
© НСА

Днес, близо 14 месеца след оповестяване на победител в състезанието, беше направена първата копка. Старт на ремонта дадоха ректорът на НСА Пенчо Гешев и ръководителят на Студентския съвет Мария Родева, а на събитието участваха зам.-министърът на районното развиване Деница Николова, зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов и зам.-кметът на регион " Средец " Валери Манолов.

" Има особена символика в това, че годината на реновирането на тази постройка се случва след тъкмо 70 години от годината, в която тя се дава за прилагане на тогавашното Висше учебно заведение за физическа просвета (ВУФ), а ще бъде приключена по проект тъкмо 85 години след нейното изграждане, с цел да извършва пълноценно своята функционалност ", съобщи Гешев.

НСА разгласи, че от " Би Ес Булстрой " са дали обещание предварително привършване на плана. По план постройката ще дава отговор на клас на енергопотребление " В ". В нея ще има образователни зали и кабинети и две аудиторни зали.

 НСА стартира ремонт на остарелия си ректорат в центъра на София за 3.75 млн. лева
© НСА

Новата противоречива зала ще бъде построена в северозападната част на парцела. Предвижда се тя да бъде долепена до западната фасада на съществуващата пристройка, като ще бъде едноетажна с повърхност 887 квадратни метра В нея ще се изградят подготвителни стадиони за минифутбол, баскетбол и волейбол.

В обновяването влиза още създаване на външен асансьор, абонатна станция и цялостна апаратура за отопление с централно парно, замяна на сградна канализация и тръбопровод, на електроинсталация, видеонаблюдение, СОТ, както и създаване на пожароизвестителна апаратура.

Планирано е оформяне на пешеходни алеи с настилка от унипаваж по цялото продължение на постройката. Ще се оформят нови, свързващи главните ходови линии по терена, а свободните площи ще бъдат затревени и ще се инсталират пейки, беседки и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР