След дълго време на проблеми и финансови загуби, акциите на

...
След дълго време на проблеми и финансови загуби, акциите на
Коментари Харесай

Какво се случва с Tesla след отварянето на германската гигафабрика за $5 милиарда

След дълго време на проблеми и финансови загуби, акциите на Tesla потеглиха нагоре. Това се случва, откакто Илон Мъск регистрира първите доставки на компанията от новата гигафабрика в Берлин, облекчавайки страховете на вложителите дали производителят на електрически автомобили ще получи нужните утвърждения от немското държавно управление, написа CNN Business.

" Бих споделил, че 30% от вложителите, с които разговаряхме през последните шест месеца, смятаха, че фабриката в Берлин в никакъв случай няма да отвори порти, поради тежката администрация ", разяснява Дан Айвс - механически анализатор в Wedbush Securities.

" Много вложители се опасяваха, че Tesla в никакъв случай няма да има цех в Европа и това ще бъде просто една празна фабрика, издигната за един куп пари ", добави специалистът.
 Tesla показа първия модел Y, създаден в немската гигафабрика за $5 милиарда
Tesla показа първия модел Y, създаден в немската гигафабрика за $5 милиарда

Фабриката в Грунхайде ще създаде към 54 000 автомобила до края на годината

Заводът в Берлин беше хазаин на гала на 22 март за отбелязване на първите си доставки. Във времето по-късно автомобилната компания стартира да бележи финансов напредък.

Подобно събитие е планувано идната седмица в другия нов цех на Tesla - покрай Остин, Тексас. От него доставките също са почнали.

Двете заводи удвояват броя на заводите за сглобяване на коли на компанията, присъединявайки се към първата фабрика във Фримонт, Калифорния и втората в Шанхай.

На 14 март акциите на Tesla затвориха при $766,37, което беше с 36% по-ниско от максимума за годината, който беше доближат на 3 януари - първият ден за търговия на 2022 година. За по-малко от три седмици обаче акциите на компанията се покачиха, възстановявайки по-голямата част от загубите си от първите 10 седмици на годината.

На 30 март акциите регистрираха облаги в 10 от 12 търговски дни и набъбнаха с 43% за късия интервал от няколко седмици. Това накара Tesla да разгласи, че ще изиска от своите акционери да одобрят второ делене на акциите. Всъщност, акциите са се нараснали повече от два пъти след първичното делене на компанията през август 2020 година.

Tesla съумява да се оправи и с неприятната наклонност в промишлеността цялостното произвеждане да е доста забавено от дефицит на компютърни чипове и други елементи. Според прогнозите световните продажби на компанията ще доближат близо 308 000 автомобила за първото тримесечие. Това би означавало скок от 67% по отношение на първото тримесечие на 2021 година.

Сега, когато има две нови заводи, които към този момент работят, се чака продажбите на Tesla да набъбнат още повече през останалата част от годината. До края на 2022-а компанията евентуално ще е покрай 2 милиона продадени автомобила. Това е съвсем двойно повече в сранение с предходната година.
 Илон Мъск разгласи пред какви опасности са изправени Tesla и SpaceX
Илон Мъск разгласи пред какви опасности са изправени Tesla и SpaceX

Милиардерът споделя, че бизнесът му може да бъде обиден от инфлацията, защото цените на суровините се повишават
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР