След дълго политическо тупкане на топката, най-сетне парламентът прие промените

...
След дълго политическо тупкане на топката, най-сетне парламентът прие промените
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Някои партии мълчат за случилото се в Стара Загора. И моята партия

След дълго политическо туптене на топката, най-накрая Народното събрание одобри измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, написа във Facebook евродепутатът от Българска социалистическа партия Сергей Станишев.

 

Станишев разяснява тематиката за домашното принуждение и събуждането на гражданското общество след случая в Стара Загора. Но акцентира, че доста партии мълчат по него. И измежду тях е и Българска социалистическа партия.

 

Колко от претендентите за кметове и общински съветници ще разясняват казуса с домашното принуждение в предизборните си стратегии, пита още някогашният президент на ПЕС.

 

Ето и цялата обява на Сергей Станишев във Facebook:

 

Хиляди се събраха на митинги в цялата страна през вчерашния ден. Това е положителната вест в мрачната статистика на жертвите на домашно принуждение. България се разсънва. И ясно декларира, че по този начин повече не може!


Чудя се какъв брой от политиците знаят същинските аргументи за демографската рецесия у нас. И че наред с приходите, вероятността и здравните фактори, основно за решението на младежите да раждат деца е в каква среда ще живеят, какво общество ще градят и споделят, ще има ли институции, които да бранят демокрацията и правата им, да подсигуряват държавността.

 

Младежите в България са добре образовани, те към този момент имат положителни приходи. С това нараства и тяхната придирчивост. Те са чувствителни към политическия фалш, към празните обещания, към безвремието. Искат общество на полезности и великодушие, на нормалност, приемливост и приемане. Те са зелени в решенията за работата си и червени в желанията за живота си.

 

След дълго политическо туптене на топката, най-сегне Народното събрание одобри измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение. Днес излязоха в Държавен вестник. Но животът, както постоянно, е по-силен от политиката. И сподели, че старателното отбягване на включването на интимната връзка в кръга на случаите на домашно принуждение и ремонтирането на закона с макетно ножче и псевдонационализъм е неприличен политически ход. За да не дадем инцидентно протекция и на хора, които са разнообразни. Затова някои от партиите мълчат за случилото се в Стара Загора. За страдание, измежду тях е и моята партия…

 

Споделям тук мнението на Фондация ПУЛС / PULSE Foundation, която от години се бори жертвите на принуждение да бъдат чути. И приканвам политиците в България да премислят мнението си по текстовете от Закона за отбрана от домашно принуждение, както и да упражнят надзор по осъществяването му. Защото с изключение на нормите, обществото чака политическа воля и дейности! За построяването на спешни центрове, за огромни просветителни акции за предварителна защита на насилието, за подкрепяне на хората, грижещи се за жертвите. Иначе всичко ще си остане единствено на фотография - от митинг на митинг, от акция на акция, просто тъй като идват следващите избори.


И като споделям избори - забавно какъв брой от претендентите за кметове и общински съветници ще разясняват казуса в предизборните си стратегии, или пък ще разгласят дейности в тази посока? Дали ще има смелчаци в акцията, които да посочат значимото, с цел да останат младежите в общините в България или още веднъж ще заложим на асфалтирането на улици и нови детски площадки? Ако по този начин продължаваме, скоро няма да трябват…

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР