След дълго пътуване през океана, Америка среща пристигащата гигантска Статуя

...
След дълго пътуване през океана, Америка среща пристигащата гигантска Статуя
Коментари Харесай

Как вдовицата на краля на шевните машини Сингер даде лицето си на статуята на Свободата

След дълго пътешестване през океана, Америка среща идващата гигантска Статуя на свободата. Тази величествена жена, издигаща се над остров Бедлоу, от дълго време се е трансформирала в знак на Новия свят. Съединените щати го получиха като подарък от Франция в чест на отбелязването на 100-годишнината от независимостта. Нека ви разкажем по какъв начин една от най-богатите и привлекателни дами в Америка „дари“ лицето си на тази скулптура.

Животът на Изабела Бойер наподобява на трогателен разказ. На 20 години се омъжва за 50-годишния откривател на шевната машина Исак Зингер, а след гибелта му става най-богатата жена в страната. Красива,
Една обезопасена, забавна дама в никакъв случай не остана без внимание.
Не е изненадващо, че е определена за модел на Статуята на свободата: въпреки всичко тя въплъти американската сбъдната фантазия.

Жена, станала в миналото модел за признака на Свободата, е родена в Париж, в фамилията на татко сладкар, който е родом от Африка и майка, която е англичанка. Новороденото момиче се казвало Изабела: красивото име трябвало да бъде пешката на красива орис. Скоро стана ясно, че природата е дала на Изабела рядка атракция. Трябва ли да се учудва, че от дребна стартира да работи на ненапълно работно време като модел? За да успееш, имаше малко хубост: нужни бяха връзки, потребни познанства. Изабела самоуверено потегли на странствуване: тя разбра, че единствено в столиците на авторитетни страни може да получи всичко това.

Вдовицата към момента била прекомерно млада, с цел да се погребе жива под траурни одеяла. Минаха няколко години и Изабела се омъжи още веднъж за холандския цигулар Виктор Ройбщет. Той беше международна звезда, а също и граф, по тази причина Изабела стана графиня. Тя беше едвам на четиридесет, графинята изглеждаше ужасно, можеше да си разреши най-модните и скъпи тоалети. Изабела скоро стана звездата на светските салони – с подготвеност беше поканена на празненства с присъединяване на представители на бохеми. На едно от тези събития тя се среща с Август Бартолди, прочут ваятел. Според някои сведения той видял изображение на свободата в Изабела, което по-късно трансформирал в известна скулптура. Всъщност той беше учуден от САЩ- пътешестване до тази страна, мащабите ѝ, другите чудеса на природата му направиха огромно усещане.

Бартолди подхванал основаването на 11-метрова гипсова статуя на жена, държаща факла в едната си ръка и кръстосана лента в другата, датираща датата, на която е призната Декларацията за самостоятелност. По-късно, благодарение на десетки белезници, той построява скулптура с височина 50 метра върху този модел. Трябваха 31 тона медни чаршафи. Други известни персони също се включиха в основаването на колоса Свобода. Инженер Густав Айфел да вземем за пример е взел участие в създаването на железни такъми. Героят от войната военачалник Шърман оказа помощ да се избере място за слагане на статуята. Джоузеф Пулицър-основател на „жълтата преса“ разгласява апели към американските жители да наберат средства за голям план...

В резултат на това на остров Бедлоу е издигната Статуята на свободата с лика на антична богиня, само че в същото време е основана по облик и сходство на Изабела Бойер-Зингер, жена, въплътила „американската мечта“. Между другото Изабела оцеля втория си брачен партньор. А на 50-годишна възраст се омъжва за трети път за Поли Сохеж, прочут колекционер на скъпи творби на изкуството.

Живяла 62 години и умира през 1904 година, в Париж. А статуята с лицето ѝ към момента се издига над остров Бедлоу, символизираща основната горделивост на американците – Свободата.

Alexander Mao Zvyagin
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР