След дълго чакане, което продължи почти 18 дни, малко преди

...
След дълго чакане, което продължи почти 18 дни, малко преди
Коментари Харесай

Прозорец от хубаво време за Скатов, след два дни атакува К2

" След дълго очакване, което продължи съвсем 18 дни, малко преди края на експедицията получихме добра прогноза за дните 4 и 5 февруари. Прозорецът е доста къс, само че това е единствената ни опция да опитаме да изкачим върха “.

Това написа българският планинар Атанас Скатов в профила си във „ Facebook “ от подножието на втория по величина връх на планетата – К2 (8611 м).

„ Пожелайте ни да имаме допустимо по-малко вятър и повече слънце. Със примирение и молебствия към Краля на планината - връх Чогори! Бог напред и ние след него! “, написа още Скатов.

Той е част от зимна експедиция до върха, считан за механически по-труден за нанагорнище от първенеца - Еверест. Доскоро К2 беше безусловно непроходим при зимния условия, само че група непалски алпинисти и шерпи съумя да реализира исторически триумф.

Възползвайки се от къс прозорец от хубаво време, което рядко се случва през зимата, до върха доближиха 10 души, измежду които и известният непалски планинар Нирмал Пурджа, изкачил всички 14 осемхилядници за 190 дни.

Зимното нанагорнище на К2 е извънредно мъчно поради ниските температури и мощния вятър, който преди дни бе отнесъл и една от палатките на българския планинар.

„ Не е нужно да си на върха на К2, с цел да усетиш суровата мощ на естествените стихии. За страдание палатката ни не устоя на ветровете през последните няколко дни на базовия лагер, само че ние към момента не се предаваме. Дори свикнахме с температурите, достигащи -30 градуса всяка вечер. Вече умерено може да живеем без отопление зимата в България “, написа във „ Facebook “ Атанас Скатов.

Ако опитът му приключи с триумф, това ще бъде 11-ят му осемхилядник по пътя към „ Хималайската корона “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР