След дълго чакане Audi най-накрая повдига завесата над своя най-нов

...
След дълго чакане Audi най-накрая повдига завесата над своя най-нов
Коментари Харесай

Audi представя изцяло електрическите Q6 e-tron и SQ6 e-tron с мощност до 510 к.с.

След дълго очакване Audi най-сетне повдига завесата над своя най-нов електрически SUV – Q6 e-tron. Базиран e на същата архитектура Premium Platform Electric (PPE) като новото Porsche Macan EV.

Най-свежият кандидат на Инголщат дава обещание високи скорости на зареждане, впечатляващ пробег и мощ и показване, съизмерими със спортни коли. Описван като „ идващия софтуерен скок в електрическата премиум подвижност “, Q6 e-tron има с какво да се похвали. Но при толкоз доста електрически първокласни SUV коли, от които да избирате, ще се отличи ли Q6 e-tron от тълпата?

Силно показване и при двете модификации

При стартирането на пазара ще се оферират два модела: Q6 e-tron quattro и по-пъргавият SQ6 e-tron. Първият разполага със солидната мощ от 422 к.с., увеличена до 456 к.с. с launch control. С активирането му времето от 0 до 96 км/ч се реализира за пет секунди. Максималната скорост е лимитирана до 209 км/ч. SQ6 се включва в борбата с 483 к.с., само че предлага до 510 коня, когато е задействан launch control. 

По-бърз до 96 км/ч с 0,8 секунди, SQ6 има и малко по-висока оптималната скорост от 230 км/ч. Audi твърди, че скоро ще бъдат показани версии със задвижване на задните колела и каросерия Sportback. Ще се оферират два модела със задвижване на колелата RWD. Единият ще бъде начален вид, а другият ще обезпечава по-голям пробег и успеваемост.

Батерия, динамичност на шофиране и комфорт

Стандартният Q6 e-tron quattro би трябвало да изминава към 482 км сред пътуванията до зарядната станция. Това се базира на предварителни проби на производителя (ръководени от EPA). В действителността чакаме малко по-различен формален резултат. Данните за SQ6 e-tron към момента не са разкрити.

Когато са включени към бързо зарядно устройство за непрекъснат ток, Q6 e-tron и SQ6 e-tron могат да заредят батериите си от 10 до 80% единствено за 21 минути. Audi твърди, че електрическите автомобили могат да се зареждат със скорост до 270 kW с помощта на усъвършенстваната 800-волтова архитектура, споделена с Macan EV.

Умната 800-волтова батерия може да се раздели на два 400-волтови пакета. Съответно те могат да се зареждат по едно и също време със 135 kW. Това разрешава по-ефективно зареждане. Q6 e-tron може да рекуперира сила при прекъсване с мощ до 220 kW.

С Q6 e-tron Audi вкарва нова система за окачване на предния мост. Тя е направена за по-добро позициониране на батерията. Кормилната рейка към този момент е закрепена към подрама. Това от своя страна усъвършенства реакцията на кормилното ръководство. От Audi настояват също, че това (и новата конфигурация на окачването) е асъдействало за по-пъргаво чувство на SUV.

Въпреки че е със задвижване на всички колела, Q6 има задно систематизиране на въртящия миг. Това го прави по-забавен за ръководство. За тази цел задните гуми на Q6 e-tron са по-широки от предните.

Незабавно различим като SUV на Audi

Audi не се е отдалечило прекалено много от обичайния си дизайнерски език, само че е украсило Q6 e-tron с неповторими дизайнерски елементи. В предната част е непокътната познатата радиаторна решетка Singleframe. За Q6 e-tron тя е изчистена. Триизмерният силует на предния похлупак може да бъде завършен в селенитово сребристо или лъскаво черно покритие. Това се повтаря и на страничните въздухозаборници.

Audi следва най-новата дизайнерска наклонност, като нарежда дневните светлини високо на предния похлупак. Фаровете се намират по-надолу. Въпреки фамилната аналогия, Q6 остава характерен артикул. Той може да бъде разделен от по-малкия Q4 e-tron и по-големия Q8 e-tron. „ Големият батко “ беше обновен предходната година.

За по-спортна и по-аеродинамична форма Audi е омекотило линиите, които преливат към задната част. Това прави външния тип по-агресивен и основава усещане за по-дълъг салон. Познатите quattro “блистери ”са подчертани от мощно открояваща се линия. Тя минава от задния светлинен клъстер към задните порти. Това е поклон към спортния автомобил Audi 90 IMSA GTO.

Като цяло това е един приветлив SUV и надалеч по-сполучлив от “сапунестия ” SUV Mercedes EQE и “кривоъгълния ” BMW iX.

Усъвършенствана система за осветяване

Q6 e-tron ще вкара нови, усъвършенствани технологии за осветяване. При него беше въведен първият в света деен дигитален светлинен автограф. Дванадесет обособени сегмента в предните клъстери разрешават на фаровете да демонстрират неповторими дизайни и шарки. Дигиталните OLED задни светлини също вършат сходен трик. Въпреки че всичко това е добре, технологията може да усъвършенства сигурността на пътя.

Благодарение на функционалността car-to-X Q6 e-tron може да предизвестява други водачи за трудности на пътя. Например произшествие или аварирал автомобил. Интегрираните предупредителни знаци оповестяват на другите участници в придвижването за евентуалните опасности за сигурността. Това понижава вероятността от злополука.

От Audi настояват, че системата може даже да предизвестява преминаващите велосипедисти, че вратата може да е отворена, да вземем за пример. 

Интериорът от висок клас е комбинация от технологии и резистентност

Q6 e-tron показва нов тримерен дизайн на интериора. Той съзнателно слага избрани неща на заден или напред във времето, с цел да сътвори „ пространствена архитектура. Тя е съобразена с пасажерите във връзка с дизайна и ергономията “. Архитектурата на PPE основава необятен интериор за до петима пасажери и техния багаж.

Audi твърди, че багажното пространство е 523 л, което се усилва до 1536 л при сгънати задни седалки. В предния багажник има 62 л за предпазване.

Информационно-развлекателната система се състои от закривен 11,9-инчов екран на Audi virtual cockpit и 14,5-инчов сензорен екран MMI. Предлага се и 10,9-инчов екран за предния пасажер. Той му разрешава да гледа видеоклипове или да употребява навигационната система.

По предпочитание купувачите могат да изберат Head-Up екран с добавена действителност. Той демонстрира значима информация като скорост и информация за пътни знаци на предното стъкло. Системата основава усещането, че нещата се носят върху пътното платно. От Audi настояват, че тя не е нито дразнеща, нито разсейваща. Предлага се и озвучителна система Bang & Olufsen с 20 високоговорителя и мощ 830 вата.

Audi е употребило необятно устойчиви съставни елементи. Пластмасите, употребявани за багажника, входа за ОВК и капака под предното стъкло, са направени от рециклирани материали.

Дори стоманата, употребена за външната част на покрива, е направена от железен скрап, част от който идва от остарели коли, които са били рециклирани. Повторно употребяваните материали могат да бъдат открити и в купето. Те се съчетават прелестно с други тъкани и покрития от висок клас. Тапицерията „ Softwrap “ на Audi е употребена за седалките, панелите на вратите и арматурното табло.

Асистенти на лидера, цени и наличност

Q6 e-tron идва с най-новите асистенти за лидера. Това включва новия адаптивен помощник за шофиране plus. Той оказва помощ на лидера при ускорение, съблюдаване на отдалеченост от други участници в придвижването и водене в лентата. Освен това той също по този начин може да усъвършенства ръководството на автомобила. За задачата употребява по този начин наречената swarm data – това са данните, които се получават и споделят от датчиците на всички останали коли на VAG. Другото нещо са навигационните карти, update-нати още веднъж от други коли.

Круиз контролът, предизвестието за овакантяване на лентата, интензивният челен помощник, системата за предизвестие за унесеност и асистентът за успеваемост ще бъдат общоприети за Q6 e-tron.

Audi към момента не е разкрило цените и наличността на Q6 e-tron, само че чакаме начална цена в средата на диапазона от 55 000 евро. Няма да се изненадаме, в случай че SQ6 e-tron се продава на дребно за над 73 000 евро. Това би го направило доста по-скъп от началното равнище Q4 e-tron. Audi ще заяви формалните цени и наличия по-близо до датата на продажба по-късно тази година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР