След дълги и тежки преговори Камарата на представителите в САЩ

...
След дълги и тежки преговори Камарата на представителите в САЩ
Коментари Харесай

Долната камара на американския Конгрес най-накрая одобри дългоочакваната военна помощ за Украйна

След дълги и тежки договаряния Камарата на представителите в Съединени американски щати утвърди през вчерашния ден огромен план за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, подсилен от конгресмени и от двете партии.

Украинският президент Володимир Зеленски веднага приветства мярката, която по думите му " ще избави хиляди животи ", а американският му сътрудник Джо Байдън сподели, че долната камара на Конгреса е откликнала на  " зова на историята ". Русия, въпреки това, предизвести, че  " още повече украинци ще загинат по виновност на киевския режим ".

Народните представители гласоподаваха за броени минути този голям пакет от 95 милиарда $, за чието приемане Байдън призоваваше от месеци. Текстът планува 61 милиарда $ за оказване на помощ на Украйна против Русия и десетки милиарди долари за подсилване на израелския противоракетен щит " Железен купол ".

Те гласоподаваха текст за подкрепяне на Тайван, целящ въздържане на Китай и дадоха ултиматум на обществената мрежа " ТикТок ", че ще бъде неразрешена в Съединени американски щати, в случай че не скъса връзките си с компанията майка " БайтДенс " и като цяло с Китай, отбелязва Агенция Франс Прес.

В заседателната зала в долната камара конгресмени развяха украински знаменца под освиркванията на хора от лагера на Доналд Тръмп.

Планът за помощ ще бъде прегледан от Сената, който ще работи бързо, написа водачът на демократическото болшинство в горната камара на Конгреса - Сената, Чък Шумър. " На финалната права сме ", добави той в официално съобщение.

Това е плод на месеци разгорещени диспути, совалки на украинския президент до Вашингтон и напън от страна на съдружници по целия свят. В основата на напрежението бяха парите за Украйна. Щатите са главен боен покровител на Киев, само че Конгресът не е приемал законопроект за ново финансиране на своя съдружник от близо година и половина, главно поради междупартийни разногласия.

Демократът Джо Байдън и неговата партия в Конгреса са очевидни покровители на отпущането на военна помощ за Украйна, с която страната да отблъсне нахлулите на нейна територия съветски войски. Но републиканците, водени от някогашния президент Тръмп, са все по-малко склонни да отпускат пари за този проточващ се спор.

Европейският съюз приветства одобряването на помощта за Украйна като изпращане на " ясно обръщение на Кремъл ".  " По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Надявам се да не е прекомерно късно за Украйна ", написа в " Екс " полският министър председател Доналд Туск.

" Бе преодоляно огромно затруднение за американската помощ за Украйна. Сърцата на най-важните поддръжници на Украйна бият като едно ", написа през вчерашния ден вечерта немският външен министър Аналена Бербок.  " Украйна употребява оръжия, предоставени от съдружниците от НАТО, с цел да унищожава военните мощности на Русия. Това способства за сигурността на всички в Европа и Северна Америка ", написа генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Украйна се съпротивлява на съветската инвазия към този момент повече от две години. Зеленски упорства за повече помощ под формата на противовъздушна защита и муниции от западните сътрудници, до момента в който руснаците настъпват интензивно по фронтовата линия и нанасят от ден на ден удари по инфраструктурата, в това число по електроцентрали, отбелязва ДПА.

След месеци изопачаване ръководителят на Камарата, републиканецът Майк Джонсън, в последна сметка поддържа пакета за Украйна. " Честно казано, избирам да изпратим муниции на Украйна, а не да пращаме нашите момчета да се бият ", съобщи през вчерашния ден той.

След вчерашния избор президентът Байдън беседва с Джонсън и с най-високопоставения демократ в Камарата, Хаким Джефрис, с цел да им благодари, че са " сложили националната сигурност " преди всичко, заяви Белият дом. Планът, включващ основно икономическа и военна помощ, дава правото на Байдън и да конфискува и продава съветски активи, с които да финансира възобновяване на Украйна.

Съединени американски щати се считат за най-важния съдружник на Украйна в отбраната ѝ от съветското настъпление. От началото на войната през февруари 2022 година администрацията на президента Байдън е предоставила на Киев военна помощ в размер на над 44 милиарда $. Това е в допълнение към още милиарди в невоенна финансова помощ, показва ДПА.

Друг значим детайл от законопроекта са 26-те милиарда $ за Израел, който е във война с групировката " Хамас ", отбелязва Ройтерс. Палестинските управляващи нарекоха това " експанзия против палестинския народ ", а израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че проектът е за защитата на " западната цивилизация ". Над 9 милиарда пък са заделени за " филантропична помощ в линията Газа и за други уязвими популации по света ".

Междувременно дейностите на Камарата на представителите по време на необикновената съботна сесия демонстрираха някои пукнатини в твърдата поддръжка за Израел в Конгреса. През последните месеци прогресивните демократи показаха гнева си към израелското държавно управление и неговото държание по време на войната в Газа, добавя Ройтерс.

Осем милиарда $ ще отидат за Тайван и в по-общ проект за опълчване на Китай в Индо-тихоокеанския район.

Някои от твърдолинейните републиканци, които се оповестиха изрично срещу по-нататъшната помощ за Украйна, обявиха, че Съединени американски щати не могат да си я разрешат поради възходящия държавен дълг от 34 трилиона $. Те нееднократно са отправяли опасността за премахване на Джонсън, който стана ръководител през октомври, откакто предшественикът му Кевин Маккарти беше свален от хардлайнерите в партията.

Станалото нощес в Конгреса беше забележителна демонстрация на деяние след месеци на нефункциониране и невъзможност, подхранвани от републиканците, които имат болшинство, само че са надълбоко разединени във връзка с задграничната помощ, изключително за Украйна, показва АП. Джонсън разчиташе на демократите, с цел да подсигурява, че военното и филантропичното финансиране - първият огромен пакет за Украйна от декември 2022 година насам - ще получи утвърждение.

Достигането до крайния излаз е непосилен опит за Джонсън, който слага на тестване както решителността му, по този начин и поддръжката за него измежду републиканците. Въпреки това водачите на Конгреса дефинираха гласуването като повратна точка в историята в миг, когато съдружници на Съединени американски щати от континентална Европа до Близкия изток и Индо-тихоокеанския район са обхванати от войни и подложени на закани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР