След дълги години на спад в лихвите по ипотечните кредити

...
След дълги години на спад в лихвите по ипотечните кредити
Коментари Харесай

Лихвите тръгнаха нагоре

След дълги години на спад в лихвите по ипотечните заеми в Чехия, настъпи интервал на поетапно повишение. През юли лихвеният % по въпросните заеми е 2.23%. За съпоставяне месец по-рано той е бил 2.13%, сочат данните на Fincentrum Hypoindex.

През предишния месец чешките банки са дали 10 967 ипотечни заема на обща стойност 1.39 милиарда EUR. Това е със 63% повече по отношение на същия месец на предходната година. Спрямо юни на настоящата година обаче се регистрира спад.

2021-ва ще е рекордна година във връзка с отпуснати жилищни заеми, сочат прогнозите на Fincentrum Hypoindex. До края на годината общата сума на ново отпуснатите заеми ще доближи 11.8 милиарда EUR. За първите седем месеца те към този момент са на сума от 10.2 милиарда EUR.

Не е изключено в близко време междинният лихвен % по ипотечните заеми да точете растеж. „ Във връзка със забавянето на обработката на документите по отпущането на нови ипотечни заеми, с което банките се сблъскаха през последните месеци, е разумно с настъпването на есента този развой да се форсира “, разясняват анализатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР