След дългата зима, първите слънчеви лъчи предизвикват леко вълнение в

...
След дългата зима, първите слънчеви лъчи предизвикват леко вълнение в
Коментари Харесай

Защо слънцето ни прави щастливи

След дългата зима, първите слънчеви лъчи провокират леко неспокойствие в нас - възприятието, че нещо хубаво следва да се случи, съпроводено от прилив на сила.

Като изключим риска от развиване на рак на кожата, излагането на слънце е потребно за индивида. Разбира се, този риск не е за подценяване, само че и тук важи правилото за сдържаност във всичко. Защото слънцето ни кара да се усещаме добре.
 Снимка 410369

Това се случва в нас на молекулярно и физиологично равнище. Когато денят нарасне и до очите ни стартира да доближава повече естествена светлина, тази " информация " се предава до специфична част от мозъка ни, виновна за образуването на мелатонин - хормонът на съня, чието повишение ни оказва помощ да спим добре през нощта. Светлината потиска неговото обособяване, а когато се стъмни, концентрацията му в кръвта ни се покачва и очите ни " натежават ".
 Снимка 410370

В същото време, различен хормон стартира интензивно да се синтезира под въздействие на слънчевите лъчи - серотонинът. Той има назад на мелатонина деяние и ни кара да се усещаме бодри и в положително въодушевление.

Много хора страдат от сезонна меланхолия - усещат се добре напролет и лятото, само че неналичието на задоволително слънце през есента и зимата ги потиска. За битка с депресията се употребяват медикаменти, наречени селективни инхибитори на противоположния захват на серотонина (SSRI), които вършат по този начин, че в кръвта да се отделят по-големи количества серотонин.
 До какво води неналичието на витамин D
До какво води неналичието на витамин D

Ролята му е по-голяма, в сравнение с си мислим

Ултравиолетовите лъчи на слънцето са виновни и за синтеза на витамин D в тялото ни, а той, от своя страна, усъвършенства имунната ни отбрана и покачва равнищата на серотонин в мозъка ни, т.е. подкрепя и положителното ни въодушевление.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР