След дълга борба Германия за първи път има Стратегия за

...
След дълга борба Германия за първи път има Стратегия за
Коментари Харесай

Германия посочи Русия като основната заплаха за бъдещето й

След дълга битка Германия за първи път има Стратегия за национална сигурност. В нея федералното държавно управление показва по какъв начин има намерение да реагира на външни и вътрешни закани. " Най-голямата опасност " в обозримо бъдеще е Русия.

В Берлин федералното държавно управление показа документа от 40 страници, който беше обект на месеци разногласия в обединението.

" Без сигурност не може да има независимост, непоклатимост и разцвет ", съобщи федералният канцлер Олаф Шолц.

Централно място във връзка с сигурността заема " закрепването на Германия в Европейския съюз и трансатлантическия съюз ". Шолц особено загатна " дълбокото ни другарство с Франция и тясното ни партньорство със Съединени американски щати ". Канцлерът показа документа дружно с министъра на външните работи Аналена Бербок, министъра на вътрешните работи Нанси Файзер, министъра на защитата Борис Писториус и министъра на финансите Кристиан Линднер.
Обмисляне на всички закани дружно
Основната концепция на тактиката е за първи път да се прегледат всички вътрешни и външни закани за сигурността на Германия - т.е. с изключение на военната опасност, също и хакерските атаки, вероятните офанзиви против сериозната инфраструктура или даже изменението на климата. В тактиката федералното държавно управление назовава това интегрирана политика за сигурност.

В съответен проект Германия се ангажира, наред с другото, да извърши задачата на НАТО за двупроцентни разноски за защита в бъдеще или да натрупа хранителни и енергийни запаси за изключителни обстановки. Линднер акцентира, че политическото желание е задачата за разноските за НАТО да бъде изпълнена още през идната година.
Справяне с дезинформацията
За да бъде по-добре квалифицирано против дезинформацията и други форми на задгранично въздействие в бъдеще, федералното държавно управление търси усъвършенствания във Федералната работа за отбрана на конституцията, Федералната разследваща работа и Службата за военно контраразузнаване. Стратегията за национална сигурност ще има за цел да разшири техните благоприятни условия за разкриване, анализиране и отбрана от такива закани и да доразвие инструментите за реагиране.

" Това включва подсилване на аналитичния потенциал на нашите разследващи служби ", се акцентира в документа. възнамерява се и тактика, особено ориентирана към справяне с дезинформацията.

Наред с другото, тя включва " разширение на инструментите за ранно разкриване на манипулативна връзка в осведомителното пространство ".
Шолц: Няма отделяне от Китай
Стратегията за сигурност преглежда " днешна Русия " като " най-голямата опасност за мира и сигурността в евроатлантическото пространство " в обозримо бъдеще. С оглед на съветската нападателна война против Украйна в нея се споделя:

" С това епохално нарушаване на европейския кротичък ред Русия директно заплашва нашата сигурност и тази на нашите съдружници в НАТО и Европейски Съюз. "

Съответно нито Германия, нито НАТО ще търсят конфронтация или борба с Русия. Но алиансът постоянно е подготвен и кадърен да " отбрани нашия суверенитет и независимост и тези на нашите съдружници. "

По отношение на Китай в документа се споделя, че страната е сътрудник, съперник и систематичен противник - дефиниция, която е постоянно срещана и в Европейски Съюз.

" Виждаме, че детайлите на съревнование и конкуренция са се нараснали през последните години ", се споделя в документа.

В същото време Китай остава сътрудник, " без който не могат да бъдат решени доста от най-неотложните световни провокации ". съгласно Шолц немското държавно управление поддържа баланс в тактиката си за Китай. Има единодушие, сподели той, като акцентира, че желанието не е да се отдели, а да се сведат до най-малко рисковете. Бербок акцентира, че в връзките с Пекин няма черно-бяло мислене.

" Имаме фундаментални разлики с Китай, да вземем за пример по въпросите на демокрацията, само че се нуждаем от съдействие, да вземем за пример в битката с изменението на климата. Стремим се и към непрекъсната съгласуваност с нашите сътрудници. "
Преориентиране на износа на оръжия
При преориентирането на оръжейната си политика немското държавно управление желае да обърне повече внимание на стратегическите въпроси в съдействието си с държавите-партньори. Писториус съобщи, че Стратегията за национална сигурност ясно дефинира главните правила за това.

" Разбира се, предвид на новата обстановка в света износът на оръжие също е част от стратегическия инструментариум. "

Шолц изясни, че детайлностите за проектите ще бъдат оповестени в различен миг. В тях ще бъдат отразени съображенията от тактиката за сигурност.

" Те ще останат строги правила за надзор на въоръженията, само че в тях ще бъдат взети поради стратегическите въпроси, свързани с нашите партньорства в света, тясното ни съдействие в региона на въоръженията, което имаме с нашите европейски сътрудници, във връзка с производството на оръжия ", сподели той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР