След COVID-19 някои хора може да развият елефантиаза“ – слонска

...
След COVID-19 някои хора може да развият елефантиаза“ – слонска
Коментари Харесай

Какво е „слонска болест“, която може да се появи след коронавирус?

След COVID-19 някои хора може да развият „ елефантиаза “ – слонска болест, рядка демонстрация на пост-COVID синдром

На експертите им прави усещане, че случаите на слонска болест доста са зачестили през двете години пандемия, провокирана от новия ковид.

Слонската болест, за която приказваме през днешния ден, не трябва да се бърка с лимфатична филариоза . Този тип елефантиаза се предизвиква от паразитни червеи от семейство Filarioidea. Червеите навлизат в тялото посредством захапване на комар и заболяването има епидемиологичен темперамент.

Това относително рядко заболяване се появява заради увреждане на лимфната система и нейното инфектиране. В изявление за Ura.ru лергологът-имунолог Владимир Болибок сподели, че през днешния ден коронавирусът доста поврежда лимфната система, което е и причина за зачестилите случаи на слонска болест.

Най-често проблеми с лимфната система се появяват при пациенти с делта вариант. Както означи имунологът, проблемите стават факт заради към този момент съществуващи затруднения при пациентите: продължителен тонзилит или болести на стомашно-чревния тракт.

Какво е „ слонска болест “?

„ Елефантиаза “ (от гръцки. ελεφαντίασις – елефантиаза) се развива заради инфектиране на лимфните възли и лимфните съдове. Причината за болестта може да бъде:

  • задръстване на лимфните съдове;
  • нарушена циркулация на лимфния поток ;
  • зараза с нематоди от типа Brugia malayi или Wuchereria bancrofti (червеите проникват в лимфната система и запушват кръвоносните съдове, причинявайки отичане и други аномалии).

При елефантиаза се означават следните признаци:

  • лимфен и венозен застой (спиране на притока на течности);
  • отичане на тъканите;
  • раздразнение на съединителната тъкан;
  • пролиферация на съединителна тъкан в кожата и междумускулните пространства;
  • смяна във формата и размера на органите (в множеството случаи има лезия на краката, които се усилват и наподобяват на краката на слон, откъдето идва и името на болестта).

Какви признаци имаха хората с COVID-19?

Според имунолога при Делта варианта пациентите се оплакват от мощна болежка в корема заради инфектиране на лимфните възли на мезентериума на червата, а при изпитват мощна болежка в гърлото заради инфектиране на лимфата, лимфните възли на шията и в задната част на главата. Болибок също следи отичане на вените. Според експерта заради мощни болки в гърлото хората отказвали да ядат и пият. Това се дължи на инфектиране на лимфните възли на шията.

Как се лекува болестта слонска болест?

При медикаментозно лекуване се употребяват диуретични медикаменти, а за понижаване на отока се назначава ултравиолетово облъчване и електрофореза. Освен това се употребява цялостен набор от ограничения за понижаване на отока:

  • ръчен лимфен дренажен масаж;
  • вакуумен лимфен масаж;
  • компресионна терапия (носене на особено трико и превръзка по специфичен метод – превръзка).

Консервативното лекуване е ориентирано към възстановяване положението на лимфните съдове и лимфата. По време на лекуването се предписват антибиотици, противопаразитни медикаменти, диуретици, антихистамини, глюкокортикостероиди, имуномодулатори и други

Инфо: varikoz.ru, ura.news

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР