След COVID-19 нов вирус изостри вниманието на Световната здравна организация

...
След COVID-19 нов вирус изостри вниманието на Световната здравна организация
Коментари Харесай

Маймунска шарка в Европа - какви са симптомите

След COVID-19 нов вирус изостри вниманието на Световната здравна организация - взривът на маймунска шарка в Европа. Най-малко 7 страни оповестяват за болни от вируса, присъщ най-вече за Африка. Какви са признаците и има ли мотив за паника - вижте:

Треска, болки в мускулите и гърба, главоболие и подути лимфни възли. Това са част от признаците, присъщи за маймунската шарка. В общия случай болестта провокира и обриви - първо по лицето, а по-късно и по други елементи на тялото.

Протича относително леко - сходно на варицела. Пациентите се възвръщат в границите на няколко седмици даже без лекуване.

В Африка може да убие до 10% от инфектираните, само че другояче - по-малко от 1% от случаите са с съдбовен излаз. През миналите дни, от ден на ден страни в Европа оповестяват за инфектирани с вируса. Във Франция и Германия са регистрирани първите случаи на маймунска шарка.

Пациентите не са пътували отвън страната през миналите седмици. Заразени има и във Англия и Белгия. Над 20 са записаните случаи в Испания.

" Не знаем кой е нулевият пациент или по какъв начин се предава вирусът. Но сигурно в идващите седмици ще научим повече за него. Засега няма мотив за терзание - този вирус се предава мъчно и извънредно рядко измежду хора. Дори да се стигне до зараза, то тя елементарно ще бъде овладяна ", показа лаборантка.

" Първоначално тази шарка се откриваше единствено при маймуни, само че в даден миг стартира да се популяризира и сред хората. Особено в Африка. А един път достигнал до човек, стартира да се предава от човек на човек. Но това е доста рядко ", добави Патрик Сьонтенс от Института за Тропическа медицина в Антверпен.

До момента всички регистрирани случаи на маймунска едра шарка в Европа, са при мъже, съобщили, че са имали хомосексуален сексуален акт. Експертите успокояват, че против този тип шарка има задоволително налични количества ваксини в Европа, а и лекуването е налично.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР