След четири месеца тишина Формула 1“ отново вдига шум и

...
След четири месеца тишина Формула 1“ отново вдига шум и
Коментари Харесай

Хамилтън: Време е за парти!

След четири месеца тишина „ Формула 1 “ още веднъж подвига звук и обороти в Мелбърн, където в неделя в 8,10 ч сутринта българско време ще стартира първото за годината съревнование за Гран при на Австралия. Новият сезон стартира по този начин, както приключи остарелият – със смазващо предимство на Люис Хамилтън и „ Мерцедес “. Четирикратният първенец отвя конкуренцията в петъчните свободни тренировки. Британецът изпревари с половин секунда съотборника си Валтери Ботас и с съвсем цяла секунда най-сериозния си противник Себастиан Фетел („ Ферари “), който даде пето време. Втори и трети станаха Макс Верстапен („ Ред Бул “) и Кими Райконен („ Ферари “).

Резултатите от първите 90 минути „ Формула 1 “ за годината потвърдиха прогнозите, че в Австралия колите на „ Мерцедес “ ще бъдат с половин секунда по-бързи на обиколка от останалите и че „ Ферари “ ще е зад „ Ред Бул “. Трите топотбора са спечелили всички 95 надпревари от 2013 година насам.

 M48213

„ Време е за празненство “, провикна се към бокса по радиото от автомобила си Хамилтън, откакто фиксира най-хубавото време в Мелбърн. „ Мерцедес “ още веднъж наподобява най-хубавият автомобил като комбиниране от аеродинамика, експедитивност, издръжливост и невисок разход на гориво. В неделя ще се разбере дали това в действителност е по този начин и в действителни спортни условия на трасето в Албърт парк. Там на стартовата линия за първи път в историята ще застанат двама водачи с по четири международни трофеи, които ще се борят за пета – Хамилтън и Фетел. И надали някой от тях ще изпусне шанса да се изравни с именития петкратен първенец Хуан Мануел Фанджо и да приближи още седемкратния Михаел Шумахер.

Сезонът още веднъж ще се състои от 21 надпревари. От календара отпадна стартът в Малайзия, само че след 10-годишно спиране се завръща Гран при на Франция на пистата „ Пол Рикар “. Надпреварите дават обещание да са по-бързи и по-интересни за феновете, тъй като се усилват зоните за изпреварване с задействана система DRS.

 M151549

В неделя заран за първи път табелите с имената на водачите на старта няма да бъдат държани от красиви девойки. Тази работа отсега нататък ще правят млади картинг водачи. Това е една от промените на американския тръст „ Либърти Медия “, който купи „ Формула 1 “ от Бърни Екълстоун. Новите притежатели трансформираха и началния час на надпреварите. Стартовете в Европа ще бъдат в 16,10 ч българско време – с един час по-късно, в сравнение с до момента, и не на кръговиден час.

От техническа позиция огромната вест за колите е така наречен „ ореол “ – обръч от исполин към главата на водача, който би трябвало да го защищава от летящи парчета при произшествия. Намалява се и броят на моторите, които един играч може да употребява без наказване. За целия сезон всеки водач има право на три мотора (досега бяха четири). Въвеждат се два нови вида гуми за суха настилка – супермеки и супертвърди. Пилотите карат с биометрични ръкавици, които мерят в действително време кръвно налягане и пулс и изпращат данни към бокса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР