След Черния петък търговците в страната са отчели над 300

...
След Черния петък търговците в страната са отчели над 300
Коментари Харесай

Търговците в страната са отчели над 300 млн. лв. оборот след Черния петък

След Черния петък търговците в страната са отчели над 300 милиона лв. оборот, сочат данните от Националната организация по приходите. 12% от инспекциите на Комисия за отбрана на потребителите демонстрират нарушавания.

Ръст в оборота

И тази година традицията за всеобщо извършване на покупки по Черния петък не беше нарушена. Според данните на Национална агенция за приходите регистрираните обороти са в размер на 310 800 000 лв..

Отчетените тъкмо преди година обороти са в размер на 281 500 000 лева, което значи, че тази година сме изхарчили с 30 300 000 лева повече.

Ръст има и в банковите преводи

Общата сума на банковите преводи у нас за този интервал също са скочили, демонстрират данните на оператора на безкасови заплащания у нас.

В рамките на седмицата на Черния петък тази година у нас са направени преводи за 448 000 000 лв., а за същия интервал преди година сумата е с 27% по-малко или 324 000 000 лв..

КЗП откри нарушавания при някои търговци

Наред с множеството изхарчени пари обаче, от Комисията за отбрана на потребителите регистрират, че от общо над 600 инспекции, направени за месеца към Черния петък, при 12% от тестваните търговци са засечени нарушавания.

" Законът споделя, че известието за понижение се ползва от най-ниско прилаганата цена в границите на 30 дни преди неговото оповестяване. И би трябвало да бъде прилагано не повече от 30 дни от деня, в който се разгласи. Трябва да е ясно обозначено на потребителя каква е била остарялата най-ниска цена, от която се прави това понижение, и какъв е срокът, в който то се ползва ", показва Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

Ако тези правила не се съблюдават, санкцията е от 3 000 до 5 000 лв. при първо нарушаване, припомнят от Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР