След часове дебат и без изненади минаха на първо четене

...
След часове дебат и без изненади минаха на първо четене
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета мина на първо четене и с гласовете на ИТН

След часове спор и без изненади минаха на първо четене в зала, откакто за първи път в най-новата история на България планът не беше утвърден в отрасловата бюджетна комисия.

" За " актуализацията гласоподаваха 133 деуптата - ръководещите, четирима самостоятелни и Има Такъв Народ. От партията на Слави Трифонов още по време на дебатите обаче оповестиха, че ще внесат свои оферти за промени сред двете четения. Оттук наттатък това е и най-големият риск - във към този момент полупредизборна конюнктура и без парламентарно болшинство, което да поддържа държавното управление, да се залитне в популизъм. Това се случи през лятото на предходната година при първия длъжностен кабинет, когато депутати от разнообразни парламентарни групи се надпреварваха кой ще предложи по-голяма пенсионна добавка.

В същото време и сега бюджет 2022. Текущите разноски на страната или тези, които даже и при рецесия се лимитират най-трудно, се предлага да доближат съвсем 36% от Брутният вътрешен продукт, касовият недостиг се резервира на 4.1% от Брутният вътрешен продукт, само че номинално ще е рекорните 6.2 милиарда лева А предизвестията към ръководещите и в този момент са, че с ограниченията, заложени в бюджета, ще засилят още повече растящата инфлация. Към май тя към този момент доближава 15.6% на годишна база.

Депутатът от " Демократична България " Владислав Панев даже прикани сътрудниците си да внимават с предложенията за още разноски сред първото и второто четене на законопроекта, " тъй като не се знае кой ще го извършва поради новото болшинство в пленарната зала ", визирайки Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".
Реклама Какви са измененията
С препоръчаната от държавното управление актуализация приходите се усилят с 1.65 милиарда лева и доближават 58.9 милиарда лева Разходите обаче са повече - съвсем 2 милиарда лева или над 43% от Брутният вътрешен продукт. Така касовият недостиг ще порасне номинално с още близо 330 млн. лева Като съответствие по отношение на Брутният вътрешен продукт обаче той остава 4.1%, защото съгласно последната прогноза на Министерството на финансите Брутният вътрешен продукт на страната също ще се усили повече номинално през тази година и ще надвиши 150 милиарда лева Най-голям дял от разноските е главно - съвсем 1.5 милиарда лева за половин година. Това е и повода готвената актуализация да мине в зала на първо четене макар неналичието на парламентарно болшинство зад държавното управление - в избирателен миг нито един политик няма да се разгласи срещу сходна мярка, макар, че тя е проинфлационна.

С плана се предлага и по-голяма данъчна отстъпка за деца, 0% Данък добавена стойност за хляба, понижен на 9% Данък добавена стойност за доставки на газ и парно, освобождение от данък на електрическа сила и газ, както и 25 ст. отстъпка при зареждане на евтини горива от физически лица.

Междувременно Българска народна банка предизвести от заплаха от нахлуване в инфлационна серпантина, визирайки и почналата актуализация на бюджета и рискът от още по-голямо раздуване на недостига по чисто политически аргументи. А това, както съобщи шефът на централната банка Димитър Радев, може да докара до нужда от мъчителни съкращения на разноските или до нарастване на налозите в недалечно бъдеще.
Реклама Свързани публикации Инфлацията към този момент е по-висока от тази преди международната финансова рецесия 15 юни 2022, 12:43 Здравната комисия утвърди 65.5 млн. лева повече в бюджета на НЗОК 12 юни 2022, 14:38 Петков: Вярвам, че има депутати, които ще изберат България пред партийния си водач 10 юни 2022, 18:14 Криворазбраната актуализация 9 юни 2022, 20:04 Няколко оптимистични неща и една конспирация в обновения бюджет на армията 9 юни 2022, 10:31 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР