След бурни дебати приеха на второ четене промените в Закона

...
След бурни дебати приеха на второ четене промените в Закона
Коментари Харесай

Вдигат заплатите на академичния състав в страната, ПП-ДБ гласуваха против

След бурни диспути одобриха на второ четене измененията в Закона за висшето обучение. Проектозаконът е дело на доцент Медиха Хамза и народните представители Петър Николов, Костадин Ангелов, Красимир Вълчев Деница Сачева и Радослава Чеканска от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В законопроекта съдържа текстове, с които ще бъде увеличено заплащането на труда на всички академични преподаватели, асистенти и докторанти. планува заплатите на преподавателите да се вдигнат до 180 % от междинната брутна работна заплата в страната. Асистентите ще получават до 125 %, а 80 % за откриватели, експерти и специалисти, подпомагащи научната активност във висшите образователни заведения.

В залата породиха скандални диспути, а ПП-ДБ гласоподаваха срещу, като изтъкнатите претекстове не бяха признати от вносителите и останалите парламентарни групи в залата.

Законопроектът бе признат със 141 гласа " За ", а срещу гласоподаваха обединението ПП-ДБ.

Автор на законопроекта е варненският народен представител от Съюз на демократичните сили в парламентарната група ГЕРБ-СДС доцент Медиха Хамза, която се включи в дебатите, защитавайки цялата академична общественост, която бе наречена от Венко Сабрутев - калпаци, който разяснява, че " се раздават пари на калпак ".

Доц. изясни, че нито тя, нито нейните сътрудници, работещи в областта на висшето обучение са калпаци и откровено се надява, че българското висше обучение няма да се трансформира във " висше обучение в пенсионна възраст ".

Тя дебело акцентира, че е неприлично по отношение на преподавателите в университетите да получават заплата, по-малка от тази на един касиер в магазин.

Тя добави, че, в случай че се спазваше тактиката за висшето обучение, нямаше да се постанова да се гласоподават заплатите на университетския състав в България и да се постанова да се трансформират закони.



Какво сподели още депутатът доцент Хамза, вижте във видеото:

 По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР