След бунта на Възраждане: разбираме ли какво ни се случва?

...
След бунта на Възраждане: разбираме ли какво ни се случва?
Коментари Харесай

Щурмът на Възраждане: какво се случи пред парламента и защо пак ще се случи


След протеста на " Възраждане ": разбираме ли какво ни се случва? Утре някой различен Рубльов, Босфоров или Човек с нощно шкафче ще събере пред Народно събрание още повече народ - и ще успее да го превземе, тъй като се видя, че никак не е мъчно.

Кадър от митинга на " Възраждане "

Коментар от Веселин Стойнев:

Сутринта на 12 януари е мъчно да доближиш Народното събрание. Даже пропуск за него от синята будка взимаш с полицейски конвой. В 12:00 ч. ще е. „ Разбрали са се вътре до 11:00 ч. да приключат “, споделя ескортиращият полицейски шеф. Отвътре обаче „ Възраждане “ тупат топката, желаят почивки - каква блокада ще е, в случай че депутатите са си тръгнали. Към 12:00 на трибуната излиза Цончо Ганев от „ Възраждане “. Гласът му ечи от тв приемниците в журналистическото кьоше и в стаите на парламентарните групи. Дълги минути каканиже за диктат над опозицията - митингът към този момент е почнал от пленарната зала. Отвън с музика, байраци и хоругви са се събрали стотици, като мнозина са докарани с рейсове. Някой подсеща, че ни е за сефте митинг с автобуси - до момента все на контрапротести ги докарваха.

Какво видях в Народното събрание и на площада начело

Пак кънти гласът на Ганев - ехото е излязло на открито. Громи потисниците на народа от платформа пред паметника на Цар Освободител. До него подсмърча Ковид непукистът на републиката Атанас Мангъров. От видео стена смугло грее ликът на партийния водач Костадин Костадинов (за недолюбващите го просто Копейкин), който е паднал жертва на Ковид карантина. Ганев хем зове суверена да пази служителите на реда, хем се заканва да изкара депутатите от постройката с краката напред. Доволен е от личните си крайници, довели го от парламентарната естрада до трибуната под Коня. Вътре той съставлява тези извън, а извън желае да ги заведе да се самопредставляват вътре. Съвсем директна народна власт.

Съпартийците му от вътрешната страна също напират да излязат на открито, да смъкват кожата си на представители на народа и да нахлуят в Народното събрание като чист демос. Не са ония, разобличени като имунизирани - кротнали са се от боязън, а за позор и време не остана. Други, по-бойни, като Ангел Георгиев и Искра Михайлова, са се настървили да отворят парадния вход. Протестиращи таман са пробили полицейския кордон и двама аха да видят сметката на вратата, та НСО натрупа маси за укрепление от вътрешната страна. Георгиев обаче ще е новият троянски кон, който ще отвори портите на крепостта. Решително се изплъзва от двама гардове, страхливо хванали го под ръце, с цел да го издърпат от вратата. Иде ти да му насвиеш сармите, но нали е върховен. А и през днешния ден е звездният му момент пред камерите. Телевизиите предават онлайн от Народното събрание и от площада по едно и също време и стават съорганизатори на митинга.

Кадър от митинга на " Възраждане "
Редакцията предлага
От дребните прозорчета на втория етаж на постройката като от блиндажи щракат професионални фотоапарати и смарт телефони. Отдолу им отвръщат със междинни пръсти. Полиция и жандармерия без доспехи брани цитаделата с голи ръце по метода на изтласкването. За малко ползват и по-успешна тактичност - изваждане поединично на пробилите центъра на фронта. Малко откакто множеството депутати са напуснали постройката, демосът пробива кордона и пред служебния вход. Под блокада остават още няколко депутати и сътрудници.

Част от народните представители към този момент са отишли да заседават в комисии в другата парламентарна постройка, някогашния Партиен дом. В късния следобяд чуват шума от митинга, който минава около зданието и отива пред здравното министерство. Неколцина влизат при министър Асена Сербезова и желаят от нея да анулира, и то с цялостен консенсус, всевъзможни сегашни и бъдещи документи. От тв приемниците карантинираният министър председател Кирил Петков кани в петък десетина протестъри на диалог за Ковид ограниченията, но експертен. С голата вяра авансово да си подреди консенсуса. Мангъров от кой момент чака основна роля в нов сезон.

Същия ден медиите демонстрират по какъв начин в английския парламент министър председателят Борис Джонсън желае амнистия от сънародниците си, задето пил вино, до момента в който те страдат под домакински Ковид арест. Британци, сър, споделяме си ние. А британците, гледащи репортажи от България, несъмнено кимат съчувстващо. Но едва ли знаят, че в България малцинство са имунизирани, малцинство носят маски, на доста места не се съблюдават съвсем никакви ограничавания, а локдауните са несериозни като фиш енд чипс или са маняна-маняна. Че държавното управление е едвам на месец, само че щурмоваците му викат „ Оставка! " и „ Мафия! ", в случай че и да е пристигнало на власт след митинги против мафията.

12 януари хвърли на жълтите павета единствено първите 5 копейки

А ние тук разбираме ли какво ни се случва, без значение дали клатим глава одобрително или укорително? При цялата организираност на митинга, антропологичният фейс дрегер не пищи на свръхдоза лумпени и ултраси. Това в действителност приличаше на някаква представителна част от демоса. И на следващия ден някой различен Рубльов, Босфоров или Човек с нощно шкафче ще събере пред Народното събрание още повече народ под знамето на някоя идея - и ще успее да го превземе, тъй като се видя, че никак не е мъчно.

Лесно е не просто поради щадящата към този момент жителите полиция. А тъй като обществото от ден на ден се разпада на стада от човеци, всеки от които „ самичък си преценява “ и нито може, нито желае да чуе и разбере нещо друго от личното си ехтене.

Кадър от митинга на " Възраждане "

Стадото не търси лидер или идеология - всеки подобен и всяка такава може да го поведе, в случай че пасва на генома му: уплаха от всевъзможни рискове; наразбиране на по-сложни зависимости; нагон за доминация. Не, хората не са безусловно по-уплашени, по-глупави, по-агресивни. Но. Все повече не могат да възприемат информация и да разсъждават сами, а търсят огромни тайни пояснения за протичащото се. Мнозина все по-трудно споделят с обикновен разум и с прочувствена просветеност и избират да крещят и да се постановат.

Веселин Стойнев

Ставаме все по-асоциални и дехуманизирани. „ Кауза “ и „ митинг “ от ден на ден ще се изпразват от наличие, тъпкани от първоначални стадни инстинкти. 12 януари хвърли на жълтите павета единствено първите 5 копейки.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР