След бума с тиквите, с които се източиха стотици лева

...
След бума с тиквите, с които се източиха стотици лева
Коментари Харесай

Пъпешът - нов хит в схемата за точене на евросубсидии

След взрива с тиквите, с които се източиха стотици лв. евросубсидии през 2016 година, в този момент лесни пари се вършат с пъпешите. По данни на Министерството на земеделието след старта на обвързаната поддръжка площите на всички подпомагани зеленчуци полско произвеждане нарастват. Най-значително бе нарастването при тиквите - 504%, следвано от пъпешите с 204%, дините - със 185%, градинският боб - със 166%, и градинският грах -с 98%. По-късно дотациите за тикви, грах и зелен боб бяха отстранени, само че не и за пъпешите.

Справка в Държавен фонд „ Земеделие " демонстрира, че една пета от площите с пъпеши са съсредоточени в Пловдивска област.

В тази връзка попитахме какъв брой са били декларираните за подкрепяне по обвързаната поддръжка площи с пъпеши в страната и в частност за област Пловдив през последните 2 години.

Ето и отговора на фонда:

През 2017 година в страната по Схемата за обвързано подкрепяне за главесто зеле, дини и пъпеши са декларирани за подкрепяне 2653,81 ха, засадени с пъпеши. Площите са декларирани от страна на 1065 аграрни производители. Заявените за подкрепяне площи с пъпеши в област Пловдив за 2017 година по схемата са 652,31 ха. Те са декларирани от 168 аграрни стопани.

През 2018 година по груповата скица за обвързано подкрепяне за главесто зеле, дини и пъпеши за подкрепяне са декларирани 2555,35 ха, засадени с пъпеши. Площите са декларирани от страна на 949 аграрни производители. Заявените за подкрепяне площи с пъпеши в област Пловдив за 2018 година по схемата са 661,07 ха. Те са декларирани от 166 аграрни стопани.

Миналата година в границите на схемата за обвързано подкрепяне за зеленчуци (зеле, дини и пъпеши) дотацията бе 735,49 лева./ха за първите 30 ха и 490,33 лева./ха за допустимите площи по схемата над 30-ия хектар. Това значи, че фермер, засадил 500 дка бостан, единствено от дотацията получава над 30 000 лева

За съживеното произвеждане на пъпеши у нас разяснява доцент доктор Петър Чавдаров, началник отдел „ Растителна отбрана " към Института по растителни и генетични запаси „ Константин Малков " в Садово. В рамките на открит ден той показа резултатите от демонстрационни полета с пъпеши и пипер, подхранвани с водоразтворими торове, както и нови технологии при двете култури.

Ученият описа, че в края на 90-те години на м.в. в региона на Садово нямало семейство, което да не гледало сред 5 и 10 декара с пъпеши. Появило се обаче заболяване, което отказало хората да ги сеят. След като започвало всеобщото загиване на пъпешите по неразбираеми аргументи, Петър Чавдаров почнал да ги учи детайлно, а изследванията траяли от 2003 до 2009 година Така станал изобретател на гъбата, която причинявала увяхването по пъпешите и която съвсем ликвидирала производството. Вследствие на това той пази дисертация на тематика " Фузарийно увяхване по пъпешите в България ", с която доста се гордее.

Доц. Чавдаров е удовлетворен, че производството на пъпеши се съживява, само че има и едно мислено - че много таритаки са станали аграрни производители единствено с цел да са в играта със дотациите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР