След бума през 2020 г. броят на акционерите в Германия ...

След бума през 2020 г. броят на акционерите в Германия

След бума през 2020 г. броят на акционерите в Германия отново намалява

След взрива през 2020 година броят на акционерите в Германия още веднъж понижава 17,1% от популацията на страната вземат участие в борсовия пазар, т.е. всеки шести човек на възраст над 14 години. Препоръчай (0)
След взрива през 2020 година през предходната година броят на акционерите в Германия още веднъж спадна. Средно за годината малко под 12,07 млн. души в страната са имали акции, дялове в акционерни фондове или дялове в борсово търгувани индексни фондове (ETF), разгласи Германският институт за акциите (DAI), който се финансира от най-големите компании на DAX.

Това е с 280 000 по-малко, в сравнение с година по-рано, когато броят на акционерите в Германия доближи 12,35 милиона - най-високото равнище от съвсем 20 години насам. От 2020 година статистиката на DAI включва и задгранични акционери, пребиваващи в Германия.

Все отново през 2021 година се регистрира третия по величина брой частни инвеститори в акции началото на събирането на данни. От най-ниската точка след финансовата рецесия през 2010 година до момента 3,7 милиона жители са вложили пари в акции, фондове или ETF-и.

„ След внезапното нарастване през 2020 година броят на акционерите се стабилизира на високо равнище ", означи ръководителят на организацията Кристин Бортенленгер във Франкфурт в сряда, представен в прессъобщение . Според актуалното изследване 17,1% от популацията на Германия вземат участие в борсовия пазар, т.е. всеки шести човек на възраст над 14 години. „ Така че 2021 година беше още една добра година за борсовата просвета в Германия ", заключи Бортенленгер.

Организацията изяснява спада с обстоятелството, че някои вложители са прибрали печалбите си след нарастването на курсовете. Възможно е новите участници да са се колебали и тъй като са считали, че са пропуснали „ верния " миг за нахлуване на пазара.


DAI твърди, че вложенията в акции са нужни за струпване на активи и обезпечаване на старини, изключително предвид на сегашните ниски лихвени проценти по спестяванията. „ За да могат още повече хора да се възползват от това, новото федерално държавно управление би трябвало в допълнение да усъвършенства рамковите условия за финансовите вложения ", упорства Бортенленгер. „ Капиталовите печалби от акции следва да бъдат освободени от налози след приключване на срока на владеене, а акциите следва да се трансфорат във закрепен съставен елемент на пенсионното обезпечаване “, разяснява той. Подобни хрумвания има и актуалната ръководеща коалиция в България.

От 12,1 милиона притежатели на акции към една трета са дами. Това са близо четири милиона дами, които икономисват в акции. По-ниският дял на дамите се следи във всички възрастови групи. Това е събитие, което се следи и през предходните години. "Все още прекомерно малко дами се възползват от опциите, които предлага вложението в акции ", декларира Бортенленгер и упорства: "Нека приказваме повече за парите - и изключително с нашите майки, дъщери и внучки. Това предизвиква интереса към личните финанси и по-специално към вложенията в акции ".

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg