След бруталната атака на главния прокурор Иван Гешев и отказа

...
След бруталната атака на главния прокурор Иван Гешев и отказа
Коментари Харесай

Обрат: Край с кабинета на ГЕРБ, ще отиде ли третият мандат при ДПС?

След бруталната офанзива на основния прокурор Иван Гешев и отхвърли му да подаде оставка, кабинет с мандата с съвсем 100 % сигурност няма да има, научи Lupa.bg. Първа индикация за това даде Корнелия Нинова, която съвсем стремително след дългия роман на обвинител №1 се отхвърли от договарянията и отряза внезапно Бойко Борисов. Въпреки че през днешния ден ПП-ДБ би трябвало да дадат финален отговор на ГЕРБ дали ще поддържат кабинет с първия мандат, авансово е ясно, че ще е знамение, в случай че това се случи. Анализатори пък предвиждат, че поражение ще претърпи и опцията с втория мандат и най-вероятно ще се стигне до трети. Хипотезите са – третият мандат отива или в ръцете на Движение за права и свободи и кабинет може да има, а малко на брой считат, че към момента шансът за „ Промяната ” не е напълно неосъществим.    

Шансовете за постоянно държавно управление с първия мандат се изчерпаха. Под въздействие на изказването на основния прокурор, Българска социалистическа партия реши да не влиза в такава неразбория. Не бяха решили, щяха да договарят по-дълго, но след тази офанзива против Борисов, това държавно управление с министър-председател Мария Габриел няма късмет,  категорична е проф. Мария Пиргова. Тъкмо тя стартира версията, че президентът Румен Радев може да даде досието на ДПС и да бъде образувано държавно управление.

Движението от дълго време твърди, че са подготвени за ръководство, имат и задоволително специалисти. Така може да се стигне до „ държавно управление на пожар ” с мандат на Движение за права и свободи. 

В същото време социологът Юлий Павлов смята, че към момента е допустимо да има ръководство с втория мандат - на ПП-ДБ.

Първата и втората политически сили съвсем нямат разлики в своите политически стратегии, необходимо беше време да се вземе завоя, друго свястно държавно управление няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков стартира да го схваща, разяснява социологът.

Още от предишното лято социолозите предизвестяваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в околните 5-10 и повече години няма късмет да даде властта еднолично на някоя партия. Това би трябвало да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме обстановка една партия да получи най-малко 100 депутата, това би трябвало да го проумеят, прикани Павлов. 

В същото време анализаторите направиха и по-дългосрочна прогноза – че сегашната трагична обстановка с прокуратурата и политиците ще преобърне и идващите избори. Най-вероятно ГЕРБ към този момент няма да бъдат първа политическа мощ, нататък пък въобще не е ясно.  

" Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме по какъв начин къщата на ГЕРБ стартира да се чупи, от прокуратурата стартира - прокурори застанаха един против различен. Започва разединение, ще разберем доста неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в основния прокурор, ще настъпи и в други представители на правосъдната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи ", предвижда проф. Пиргова. 

Все още, до края на деня се чака окончателната позиция на ПП-ДБ за държавно управление с кандидат-премиер Мария Габриел.

Още в края на предходната седмица, след апела на Борисов, от „ Промяната ” обясниха, че във вторник ще заседават управителните им структури, с цел да вземат дефинитивно решение за бъдещата власт. Засега се чу единствено гласът на ген. Атанас Атанасов, който съобщи, че няма по какъв начин обединението да поддържа ГЕРБ. Брюксел няма по какъв начин да ни излъже, съобщи тъмносиният началник.   

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР