След броени дни за купувачите на битова техника в България,

...
След броени дни за купувачите на битова техника в България,
Коментари Харесай

Задава се объркваща промяна – от 1 март хладилниците и пералните ще са с нови етикети

След броени дни за купувачите на битова техника в България, а и в целия Европейски Съюз, ситуацията ще стане леко объркващо. Магазините ненадейно ще се изпълнят с хладилници и перални, на които е обозначено, че са от енергиен клас В или С. А към този момент много години знаем, че качествените уреди са клас А (още по-добре, в случай че има добавени един, два или най-добре три плюса). От 1 март обаче стартира поетапна подмяна на познатите ни етикети за енергийна успеваемост, които демонстрират дали уредът е пестелив и спокоен, или харчи доста ток/вода и подвига височки децибели, написа Сега.

Първо с нови стикери ще се снабдят хладилниците, фризерите, пералните, съдомиялните, от 1 септември – осветителните тела, а по-късно ще пристигна ред и на печките и климатиците. Графикът се отнася за всички страни от Европейски Съюз.

Цветната канара с буквите от А до G ще се резервира, само че плюсовете ще изчезнат, а класовете A и B първоначално няма да бъдат „ присъдени “ даже на най-новите модели техника – ще бъдат защитавани за идващите, още по-модерни и енергоспестяващи генерации уреди. Така даже най-хубавите перални и хладилници, които по сегашната канара са А++ или А+++ (т.е. са върха на технологиите), от първи март към този момент ще са клас В или C. Успоредно с това обаче печките, тв приемниците и климатиците ще си запазят сегашните етикети, преди и те да да бъдат „ намалени “ в по-долни класове и маркирани с новите лепенки.

Промяна ще има и в други детайли на етикетите – пиктограмите. Това са картинките, които демонстрират най-важните параметри на битовия апарат, а под тях са изписани и съответните стойности – да вземем за пример какъв брой електрическа енергия използва, какъв брой вода изразходва, какъв брой звук подвига по време на работа. Ще бъдат добавени спомагателни индикатори, с цел да се улеснят потребителите в избора. Например за пералните ще се показва каква е успеваемостта на центрофугиране, а за тв приемниците и мониторите – каква е енергийната успеваемост в режим HDR.

Освен това на етикетите ще бъде прибавен QR код. Така всеки клиент ще има бърз и елементарен достъп до цялостната информация за стоката, която преглежда – задоволително е да сканира със смарт телефона си кода и ще може незабавно да прочете, каквото му е належащо. За задачата е основана обща за страните от Европейски Съюз база данни, която ще е налична от 1 март. Там са събрани подробните осведомителни листове за всички електроуреди, които са в графика за промяна на етикетите.

Цветната канара с букви от A до G беше въведена в Европейски Съюз, с цел да улесни европейските консуматори в избора им и да ги насърчи да купуват съвременна битова техника, която пести сила и оказва помощ на семействата да понижат сметките си. С бурното развиване на технологиите обаче новите уреди нормално всеобщо покриваха условията на най-високия клас – А, и това наложи да стартират да се прибавят плюсове, с цел да се отличат най-хубавите модели. В момента да вземем за пример етикетът за енергийна успеваемост за пералните машини дефинира три спомагателни класа на успеваемост над A: A+, A++ и A+++. Потреблението на сила за A++ е до 24% по-ниско, а потреблението на сила за A+++ е до 32% по-ниско от това на уредите в клас A.

ПРАВИЛА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ

След първи март търговците ще имат още 14 дни, с цел да приключат с промяната на етикетите на стоките от първата фаза от графика.

До декември 2021 година ще се ползват някои изключения за домакинските уреди, които следва да бъдат изтеглени от пазара.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР