След броени дни се навършват 15 години от присъединяването на

...
След броени дни се навършват 15 години от присъединяването на
Коментари Харесай

Каракачанов: България се стреми да изпълнява ангажиментите си към НАТО

След броени дни се навършват 15 години от присъединението на Република България в НАТО. През тези 15 години България се стреми освен да бъде добър член на НАТО, само че и посредством рационализация и подготовка на своите въоръжени сили да бъде фактор, който при нужда да може да извърши своите отговорности както по Конституция, по този начин и като задължения към нашите съдружници. Това разгласи министърът на защитата Красимир Каракачанов през днешния ден, 20 март, на откриването на фотоизложбата, отдадена на тази годишнина.

Изложбата "15 години България в НАТО " е проведена от Министерството на защитата. До 1-ви април 2019 година тя ще бъде ситуирана пред Паметника на войнишкия лъв - част от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк, в градината при Националния замък на културата в София. В изложбата са показани над 60 фотографии, които са алегоричен роман за подготовката на българските военнослужещи за присъединяване в задачи и интервенции на НАТО, за техния блян към рационализиране на бойните качества по време на взаимни тренировки с военни формирования от въоръжените сили на страните-членки на съюза.

Министър Каракачанов означи, че с откриването на изложбата стартират деянията, свързани с честването на 70-ата годишнина от учредяването на Организацията на Северноатлантическия контракт и 15-ата годишнина от присъединението на нашата страна към алианса. Той благодари на фотографа на Министерството на защитата Вяра Йовева, която със своето творчество разпространява активността на Българската войска и демонстрира живота на българските бойци, сержанти и офицери и ѝ пожела нови триумфи.

Пред публицисти министърът на защитата уточни, че през миналите 15 години провокациите пред сигурността са се нараснали. Той уточни като образци войната в Ирак, последвалата Арабска пролет, войната в Сирия, ескалирането на спора сред турското държавно управление и кюрдите в Турция, напрежението в Черноморския район и ескалирането на ислямския тероризъм, вследствие на което бяха осъществени десетки атентати в Европа, лишили живота на голям брой мирни жители.

,,Преди 15 години никой не си е представял, че НАТО ще създава тактики за справяне с незаконната миграция и за битката с тероризма'', сподели министър Каракачанов и означи, че повишението на разноските за защита е в отговор на увеличените провокации пред сигурността.

Той напомни подхванатите от държавното управление ограничения за възобновяване на боеспособността на армията, които включват рационализация, възобновяване и ремонт на военната техника, повишението на заплатите на военнослужещите и решение на насъбраните с години проблеми.

,,Надявам се и в бъдеще държавното управление да намира за належащо да удовлетворява условията на армията и започнатото през 2017 година да продължава и през идващите години с ускорени темпове'', сподели в умозаключение министър Каракачанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР