След броени дни на Левски предстои първото сериозно изпитание за

...
След броени дни на Левски предстои първото сериозно изпитание за
Коментари Харесай

Непредсказуемият Ружомберок - невъзможна мисия за Левски или преодолимо изпитание?

След броени дни на Левски следва първото съществено тестване за новия сезон. Готова или не, селекцията на Петър Хубчев ще гостува на Ружомберок в дуел от първия прелиминарен кръг на Лига Европа.
 Нов в Левски желал да играе за ЦСКА
Нов в Левски желал да играе за ЦСКА

Здравко Димитров бе пред трансфер при " алените " през зимата

Словашкият противник е относително чужд за футболната ни общност, като статута си на рисков за " сините " отбор, гореспоменатите най-много получават от злополучната орис на левскарите против други тимове от тази страна. Бързо може да се сетим за отпаданията от Слован (Братислава), Жилина и Спартак (Търнава).

Нека се срещнем по-детайлно с историята на " розоберачите " и настоящата им форма, в която се намират преди борбите с Левски.
 Снимка 429773
Източник:

ИСТОРИЯ

И да не ви се има вяра, Ружомберок е клуб на цели 113 години . В началото голяма помощ за развиването на тима оказват няколко италиански имигранта, които сполучливо популяризират любовта си към играта измежду останалите свои съотборници. Повечето от тях са били служащи, които години по-късно вземат участие и в Първата международна война. След основаването на Чехословакия, Ружомберок няма доста славни мигове, като в интервала до 1953 година главно се откроява градското му съревнование с тима на Семеен кодекс Ружомберок Търговски закон. Както постоянно обаче се случва, след време кръвните врагове се сплотяват, за богатството на един по-силен отбор на едноименния град. Шансовете му да се покаже на домашната сцена за жал биват мощно лимитирани.
 Снимка 432672
Източник:

40 години по-късно Ружомберок за първи път печели промоция за словашката втора дивизия, като триумфът е още един и през 1997-а. Паметна в историята на клуба остава 2006 година, когато " розоберачите " печелят златен дубъл във футболния хайлайф на страната. За това спомагат попаденията на звездата Ерик Йендришек , който по-късно направи и почтена кариера в немската Бундеслига. Други от звездите на отбора по това време са Ян Незмар и Марек Сапара.

Оттам насетне " оранжевите " не са нараснали трофеите в клубната си витрина. Те обаче си печелят реномето на твърд отбор, който в никакъв случай не пада под седмото място в крайното класиране на Коргон лигата , която е формирана от 12 тима. През сезони 2016/17 и 2018/19, противникът на Левски стига до бронзовите медали в шампионата, което също е огромен триумф за историята на клуба.
анкета
ТОПСПОРТ Ви пита: Какво ще направи Левски против Ружомберок в първия прелиминарен кръг на Лига Европа?
„ Сините “ ще отстранят този противник и ще продължат напред в шампионата. Пореден неуспех за клуба и допустимо най-ранно отпадане от Лига Европа. Сблъсъците ще бъдат извънредно равностойни. Не мога да се наема с прогноза. Това съревнование въобще не ме интересува. Виж резултати
„ Сините “ ще отстранят този противник и ще продължат напред в шампионата.

Пореден неуспех за клуба и допустимо най-ранно отпадане от Лига Европа.

Сблъсъците ще бъдат извънредно равностойни. Не мога да се наема с прогноза.

Това съревнование въобще не ме интересува.

МАЧОВЕ В ЕВРОПА

Ружомберок е имал тъкмо осем противника в Европа . Дебютът му на огромната континентална сцена е през 2001/02, когато играе против беларуския Белшина за Купата на УЕФА. Съперникът е отхвърлен, само че по-късно идва и разочарованието против френския Троа .
 Освободен от Левски подписа във Франция
Освободен от Левски подписа във Франция

Седрик Унтонджи ще играе за Клермон

През 2006 година, като първенец на своята страна, Ружомберок пази реномето на Словакия, откакто доближава до третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Във втория е отхвърлен първенецът на Швеция - Юргорден след победа с 3:1 вкъщи и загуба като посетител с 0:1. Впоследствие обаче идва и непреодолимото тестване ЦСКА (Москва) , който по това време има извънредно мощна селекция и печели с по 0:2 и 0:3.

" Розите " си набраха съществено самочувствие през акция 2017/18, когато отстраниха Войводина (Нови Сад) и Бран. Популярността съществено им се усили при последвалите мачове с британския Евертън , които бяха изгубени на два пъти с най-малък резултат. Сега на дневен ред за словаците са борбите с Левски.

РУЖОМБЕРОК СРЕЩУ БЪЛГАРСКИ ОТБОРИ

До този миг бъдещият конкурент на Левски е имал среща с два български отбора . Въпросните мачове обаче не са били от формален темперамент. През юни 2013 година словаците губят с 1:2 от Ботев (Пд). Попаденията за " канарите " тогава са дело на Ромарио Кортзорг и Вандер Виера. Преди няколко месеца пък " розите " стигат до 1:1 против Септември в Турция. Българският отбор стартира по-мотивирано мача и повежда още във 2-та минута с гол на Кристофър Мандиангу. Словаците изравняват посредством Матуш Кмет в 33-а минута и този резултат се резервира до края.

МОМЕНТНАТА СИТУАЦИЯ В ТИМА

Ружомберок, по сходство на Левски, също гради нов тим и ненапълно е непредвидим в избора си на игрови проект за конфликта с българите. " Розите " бяха напуснати от десния халф Ерик Даниел , който ще бъде съотборник на Васил Божиков в Слован (Братислава). Капитанът Доминик Кружляк избра офертата на Дунайска Стреда, а пък Зинедин Мустеданагич се връща в Спарта (Прага), където ще се бори за титулярното място. Няма го и голаджията Изи Тандир .
 Снимка 429820
Източник:

Макар и входящите прехвърляния на " оранжевите " да не впечатляват: Мартин Регали (Мхаловце), чехът Филип Хашек (Бохемианс) и Петер Дунгел (Стал Миелец) , от тях може да чакаме здрава борба и себераздаване по всяка точка от терена.
 В Левски чакаха нападател до късно нощес
В Левски чакаха нападател до късно нощес

" Сините " държат да се подсилят с още един таран

Въпреки лекото пресилване из нашите медии, словаците в действителност се намират в неприятна финансова обстановка. В клубната им каса има дупка от 2,4 милиона евро . На този стадий не е ясно по какъв начин тя ще бъде запълнена. Клубът е най-зле по този индикатор от всички останали в Словакия. Това сочело проучване на компанията " Финстат ". Данните са от данъчните заявления, които са обявили пред хазната. Именно неприятното финансово положение е повода, която принуди Ружомберок да се раздели с част от значимите си футболисти. Това обаче няма да попречи по никакъв метод за естественото действие на клуба . Доказателство за това са осемте спонсора, които ще оказват помощ на " розите " и през този сезон.
 Капитанът Ян Масло.
Източник:

Капитанът Ян Масло.

За разлика от Левски, словаците към този момент са подготвени със своята селекция , като за това загатна и треньорът им Ян Хаспра. Според медиите в страната, единственият вид за в допълнение укрепване ще пристигна, в случай че на " оранжевите " бъде препоръчан класен футболист от чужбина. Позициите, на които може да се даде в допълнение качество са вратар и централен нападател .
 Ружомберок загря за Левски с победа
Ружомберок загря за Левски с победа

Словаците надделяха с 1:0 Тринец

ИГРОВИ ОБЛИК ЗА МАЧОВЕТЕ С ЛЕВСКИ

Подготовката за новия сезон на Ружомберок мина на два стадия. Първият от тях беше планински, с дълготрайност 10 дни, където селекцията на Ян Хаспра работеше основно върху своята физическа устойчивост. След това последва и лагер в Полша, където " розоберачите " записаха загуба от Ягелония с 1:2 и успех над Шльонск с 2:1.

Последната контрола на отбора пък се организира през вчерашния ден, когато в формалното показване на Ружомберок надвит беше Тринец с 1:0. Единственият гол вкара Новотни 15 минути преди края.
 Левски възобновява тренировки през днешния ден
Левски възобновява тренировки през днешния ден

" Сините " получиха два дни отмора

С оглед на всички вероятни обединения, които наставникът на словаците употребява по време на летните контроли, може да чакаме, че за първия си мач с Левски, Ружомберок ще заложи на 4-2-3-1.
 Опорният халф Кристи Кьоше
Източник:

Опорният халф Кристи Кьоше

На вратата ще бъде 19-годишният Иван Крайчирик . Именно това е и позицията, която като че ли е най-слабото звено в състава на словаците. Липсата на умел пазач и търсенето на подобен ще принуди младока да пази против Левски. За момента има единствено два мача за мъжкия отбор, само че по време на летните контроли той загатна, че може и да се оправи с виновната задача. В центъра на защитата ще си партнират Михал Йонец и Ян Масло. Вторият е измежду най-опитните футболисти на отбора, като с изключение на с високия си растеж от 196 сантиметра, може да се похвали и с над 125 мача за клуба. По фланговете пък ще оперират Матей Чурма и новото попълнение Александер Мойжиш .
 Левски на път да реализира произлязъл трансфер
Левски на път да реализира произлязъл трансфер

" Сините " ще се разделят с един от ненужните

Голямата звезда на отбора е отбранителният халф Кристо Кьоше от Албания . Юноша е на ПАОК, като има и един формален мач за " орлите ". Кариерата му минава през съставите на Аполон (Калмария), Пансерайкос и Михаловце, с цел да откри своя кей през 2017 година в Ружомберок. Макар и претрупан с повече работа в защита, през миналия сезон приключи с 9 попадения, което образно показва и неговия афинитет към включването в офанзива. Особено рисков е при статични положения. Вече има и два мача за националния тим на Албания.
 Македонецът Тихомир Костадинов.
Източник:

Македонецът Тихомир Костадинов.

Партньор на гореспоменатия в центъра на терена пък ще бъде македонецът Тихомир Костадинов . Роденият във Валандово халф се отличава с добър изстрел от междинна отдалеченост и добра продуктивност. По опция може да бъде и употребен зад централния нападател . В момента тази позиция като че ли е резервирана за един от водачите на " розите " Далибор Такач. Бившият юношески национал на Словакия беше в основата на последния европейски рейд на Ружомберок, когато изигра доста мощни мачове против Войводина и Бран.
 Крилото Петер-Гал Андрежли.
Източник:

Крилото Петер-Гал Андрежли.

По двете крила ще нападат Филип Хашек и Петер Гал-Андрежли . Докато първият към момента няма формален дебют и мачовете против Левски ще бъдат бойното му кръщение, то неговият съотборник от три години няма сериозна конкуренция по фланга, което му разреши да изиграе и над 100 мача за отбора. Преди към 10 години той е бил част от аварийния състав на Мидълзбро , а също по този начин е карал и несполучлив експериментален интервал в Чаралтън Атлетик . От неговото показване зависи ненапълно и цялостната продукция на " розите " в офанзива. Това е и футболистът, на който Петър Хубчев би трябвало да обърне най-сериозно внимание на своята отбрана .
 Летният Левски - забавна селекция, трошлив нападател и един изпъден Божигол
Летният Левски - забавна селекция, трошлив нападател и един изпъден Божигол

Готови ли са " сините " за новия сезон?

В офанзива Ян Хаспра има разнообразни по характерност нападатели , които да се вписват идеално в проекта му за дадена среща. За мача с Левски най-вероятно ще се разчита на 191 сантиметровия таран Растислав Кружляк . Младокът е доста здрав физически и би основал съществено напрежение в защитата на Левски. Негова опция са по-ниските и преносими Щефан Герец и Доминик Кунка.
 Далибор Такач.
Източник:

Далибор Такач.

ИЗВОД

Единственото оръжие против сходен вид корави отбори като Ружомберок е демонстрирането на класа и опит такива, каквито в Левски към този момент от няколко седмици се пробват да си набират. Било то посредством голям брой работа по време на тренировките или посредством цялостна старание на трансферния пазар. Сигурно е, че " сините " ще имат много сложни мигове в четвъртък, като домакините ще търсят оптимално положителния резултат преди реванша на " Герена ".
 Левски без един от новите на старта на Първа лига
Левски без един от новите на старта на Първа лига

Асен Чандъров ще изтърпи наказване

Остава да забележим дали Петър Хубчев ще успее заложи нужните тактически клопки, които да запазят възможностите на вековниците за идната фаза на конкуренцията. И за край, Ружомберок е изцяло реализуем тим, стига против себе си да има конкурент, който да има задоволително огромно самочувствие и ясна визия за дейностите си на терена. Дано Левски показва точно тези две специфики от играта в четвъртък.
 Снимка 429774
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР