След Брекзит кандидат-студентите пренасочиха своя интерес от Острова към Щатите,

...
След Брекзит кандидат-студентите пренасочиха своя интерес от Острова към Щатите,
Коментари Харесай

Брекзит пренасочи БГ студентите към САЩ

След Брекзит кандидат-студентите пренасочиха своя интерес от Острова към Щатите, това изясни Снежана Тенева, съветник за висше обучение в Съединени американски щати.

Тя прецизира пред Монитор, че откакто страната ни се е включила към Европейския съюз през 2007 година, ползата към обучение в Америка е намалял поради опцията за гратис образование в някои европейски страни, само че гимназистите още веднъж се преориентират.

Възможността за стипендии, покриващо напълно или огромна част от разноските за обучение и престой, и избора на комбинирана компетентност по отношение на ползите на претендент са част от аргументите, които притеглят родните гимназисти.

Българка оглавява филиала на университета "Темпъл " в Рим

За образователната 2019-2020 година в Съединени американски щати учат 757 български студенти, от които 334 са бакалаври. Най-привлекателни за тях са СТЕМ специалностите – точни науки, технологии, инженерни науки и математика, стопанска система и бизнес, право и технологии. Най-много студенти пък има в Харвардския университет, Станфордския университет, Принстънски университет, Йейлския университет, Масачузетския софтуерен институт и други.

Американските ВУЗ-ове притеглят нашенци с разнообразни финансови пакети които покриват просветителните им разноски, храна, квартира, здравна застраховка, учебници, локален превоз и джобни. Йейлският университет предлага стипендия в размер на $77 452 за компетентност „ Филмово изкуство “– толкоз трябват и за първата година на новоприет студент, като по този метод фамилията няма да има спомагателни разноски. За образование в „ Компютърното инженерство “ в Университета „ Корнел “ пък би трябвало да се броят $74 025. С финансовия пакет, препоръчан от ВУЗ-а, фамилията ще би трябвало да задели единствено $3500, с цел да може да изпрати детето си да учи там. Малко повече излиза образованието в компетентност „ Икономика “ в Северозападния университет. Там на година образованието излиза $78 236, до момента в който вузът предлага финансов пакет на стойност $72 936. Така в допълнение студентът би трябвало да си обезпечи $5300. Половината от цената на образованието по „ Биология “ обезпечава Университетът в Денвър. Стипендията е на стойност $33 000, до момента в който за година разноските са $65 000.

Засилен интерес към изнесените изпити за Медицинския университет в Плевен

Размерът на финансовите пакети за идващите години е същият, като студентът единствено най-често би трябвало да поддържа единствено триумф. На процедура това значи, че за 4-годишното си образование в Америка кандидат-студентите се борят за над четвърт милион $ стипендия, акцентира Тенева.

Освен за потребностите на студента, в Съединени американски щати има още три типа финансова помощ – стипендии за университетски, спортни или артистични достижения, работа в кампуса до 20 часа или институционален заем от $6 -7000, който обаче се връща. Така всяка година на 1000 колежи и университети дават над 8 милиарда $ в стипендии.

„ Образованието в Щатите не е недостижимо за задгранични студенти “, съобщи просветителният съветник. Тя изяснява още, че Америка е отворена към задгранични студенти и уточни три преимущества за тях – по-лесен банкет, по-щедри стипендии, както и с визата си F1 да работят, откакто придобият тапия. Студентите от STEM посоки имат право да работят 36 месеца, до момента в който във всички останали специалности 12. За това време те могат да приложат знанията, които са получили по време на образованието си, и да натрупат известна сума от заплатата си. За приема с изключение на положителни университетски резултати, пък най-голяма тежест имат есето, в което претендентът изяснява за какво желае този ВУЗ и компетентност и по какъв начин ще му помогне, както и извънкласните действия, в които взема присъединяване, уменията му, достиженията, гражданската позиция.

В същото време за идната академична година на Острова стипендиите за триумф варират сред 1000 до 3500 паунда, изясни консултантът в „ Интеграл “ Стефка Златева. Ако поддържат над 70% от триумфа си, студентите могат да получават сумата за целия интервал на образование.

В Университет „ Нортумбрия “, който приготвя фрагменти за бизнес и стопанската система, медии и връзки, се отпускат стипендии в размер на 3500 английски лири. Това става на база най-малък триумф от 5,50 в дипломата и апликация с есе за мотивация. В университета в Есекс пък има специфична стипендия за родни студентите (country scholarship), която е в размер на 1000 паунда. Условието е да си от България, да си признат и да си първа година студент. ВУЗ-ът в Есекс е мощен в историята, политиката, стопанската система, интернационалните връзки. В Англия има и спортни стипендии, които се отпускат на база достижения на претендента на национално и/или интернационално равнище и са в размер на 500 до 1000 паунда. Кандидатът би трябвало да има класирания в интернационалните надпревари, като постоянно изискване е да се включат и в тима на университета, изясни Златева.

Стипендия от 100 лв. месечно за студентите, приключили учебно заведение с високи резултати на държавните изпити

В Съединени американски щати избираш с каква тапия да завършиш Обучението в американски университет дава и други преимущества. Студентите могат да показват с каква професионална подготовка желаят да се дипломират. До втори курс те могат да посещават разнообразни лекции и да открият какво най-точно им подхожда и едвам тогава да посочат компетентност. Американските студенти имат право на един или два семестъра в чужбина. Те могат да отидат в Европа, Нова Зеландия, Япония, Канада и така нататък В кампусите към вузовете има всичко належащо – извънкласни действия, спектакъл, спорт. 12 единадесетокласници взимат по $5000 12 единадесетокласници са спечелили стипендия по $5000 за подготовката за кандидатстване в упълномощени американски университети и тръгване в Съединени американски щати. Те се отпускат годишното от Държавния департамент на Съединени американски щати посредством програмата Opportunity Funds – Bulgaria. Нейната цел е да подкрепя надарени възпитаници в 11-и клас, които имат високи университетски достижения и лидерски изяви, само че не разполагат с задоволително средства, с цел да се приготвят за сполучливо образование в Америка.

Тази година претенденти за финансирането са били 26, от които 15 девойки, изясни Снежана Тенева. Те били от 19 разнообразни учебни заведения и проявявали ползи в 20 университетски области.

Консултантът за обучение в Съединени американски щати изясни, че по принцип се отпускат по 10 стипендии, само че тази година претендентите били толкоз положителни, че избрали за поддръжка да получат общо 12 гимназисти. Средствата покриват подготовка и такси за тестванията iBT TOEFL, SAT, Subject Tests и изпращане на резултатите от тях във вузовете, такси за банкет със стипендии в упълномощен лицей или университет, локален превоз и настаняване в общежитие в София за присъединяване в работни семинари, такси за кандидатстване за студентска виза и записване във ВУЗ, двупосочен билет до Америка, както и едноседмична стипендия за персонални разноски при започване на образователната година. 1 200 000 японски йени за магистри инженери в Киото 1 200 000 йени (10 893 USD) годишно могат да получат признатите в новата магистърска стратегия по инженерство на британски език в Kyoto University of Advanced Science (Япония), която започва този септември, споделят от ЕДЛАНТА – Образование в чужбина. Сумата се отпуска за застраховане престоя в допълнение на цялостно покритие на таксата за образование от страна на университета.

Магистърската стратегия на британски език, която започва за първи път през есента на 2020 година, е с дълготрайност от 2 години и предлага специализации в няколко съществени сфери: материали за инженерни покрития, енергийни системи и IT инженерство. Желаещите би трябвало да подадат документи до 14 февруари, като преимущество имат претендентите с отлична академична подготовка и резултати в областта на инженерните науки, мощна мотивация и интерес към технологиите, а и чудесно владеят британски език.

По-голям късмет за стипендията имат и тези, които имат научни разработки, есета, рекомендации и са се показали добре на изявлението с комисия от университета. От университета в Киото оповестиха, че ще провиснал обособени университетски стипендии, покриващи до 100% от таксата за образование на бъдещите бакалаври и магистри.

Издръжката в Дания е 750 евро на месец. В Дания образованието за българските студенти е гратис, на стандартът на живот е висок. За да могат да покриват разноските си, те имат право да получават безплатно месечно финансиране от страната в размер на към 750 евро. За задачата те би трябвало да бъдат студенти в постоянно образование и да работят по 10-12 часа на седмицата, изясни Стефка Златева.

В Холандия също има опция за заем за разноските на живот. Българските студенти могат да получат финансиране до 380 евро на месец, като също би трябвало да покриват избрани условия. Те би трябвало да се образоват постоянно, да работят 56 часа месечно и приходите на родителите да не надвишават 30 000 евро. Ако студентът обаче приключи образованието си в границите на 10 години, той не връща отпуснатия заем.

Социални стипендии в размер сред 500 и 2000 паунда се оферират и на Острова. Всеки университет има ценови диапазон за приходите на фамилията сред 25 000 и 40 000 паунда, съгласно който се дефинира и размерът на стипендията. Ако са по-близо до горната граница, то финансовото подкрепяне е по-малко. Ако приходите на фамилията са по-ниски и са покрай долната граница, то стипендията е по-голяма. Студентът няма право на финансиране, в случай че родителите му печелят повече от 40 000 паунда годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР