След близо седмица преговарящите партии на промяната се скараха. Още

...
След близо седмица преговарящите партии на промяната се скараха. Още
Коментари Харесай

Скандали за правителството, вървим ли към нови избори? /обзор/

След близо седмица договарящите партии на смяната се скараха. Още в сряда тонът на " Демократична България " и " Изправи се БГ "! Ние идваме " се втвърди. В четвъртък обаче политическите пристрастености ескалираха. Разразиха се остри разногласия и взаимни обвиняване сред " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". В абсурда намесени бяха и министри от служебния кабинет. Вицепрезидентът също се намеси косвено с коментар на политическата обстановка, а от " ИТН " хвърлиха виновността върху " Демократична България " и " Изправи се БГ "! Ние идваме ", че тласкат страната към нови избори, за които партията на Слави Трифонов била подготвена.

Всичко стартира с остро изявление на ръководителя на ПГ на който съобщи от парламентарната естрада:

" Г-н Христо Иванов и госпожа Мая Манолова - очевидно не осъзнавате, че с дейностите си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива предостатъчно ръце, тъй като водите нещата към последващи избори. Изумително е, че не разбирате това. Още по-изумително е, в случай че го разбирате и все пак, го вършиме. Ако продължавате по този начин, това се случи - вие ще сте отговорни ".

Това стана, откакто в сряда " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " втвърдиха тона и настояха да станат ясни имената на министрите и те да нямат нищо общо с Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Има Такъв Народ заподозряха " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " в политически игрички и ги упрекнаха в искания за редене на кабинета.

Последва: " Не получихме отговор. Получихме съмнителна офанзива ". Той бе безапелационен: " Не можеш да се надяваш, че ще поставиш някой в ъгъла и той ще гласоподава, другояче ще го обвиниш, че ще провокира изборите.

" Ние не желаем министерски кресла или присъединяване във властта, само че ние сме безапелационни, че няма да подкрепим държавно управление, в което ще има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и въздействия, свързани с ГЕРБ, Движение за права и свободи и техните другарски кръгове. Това е неприемливо след неуспеха на първия кабинет на " ИТН ", това съобщи в коридорите на Народното събрание в отговор на декларацията на Тошко Йорданов. Тя добави, че са изчакали задоволително време за ясни знаци, че няма да бъде позволено въздействие на Движение за права и свободи и ГЕРБ, само че нищо такова не се е случило.

Напрежението в допълнение нажежи изказването на Тошко Йорданов, че служебният министър на финансите Асен Иванов бил крал интелектуална благосъстоятелност, поради което против него са водени каузи. Именно за това той не бил към този момент мечтан в кабинет на Има Такъв Народ.

Самият доста дългата ръка и координирана офанзива на Движение за права и свободи и Тошко Йорданов. Той разгласи от парламентарната естрада, че е спечелил всички каузи и зададе въпроса за какво тогава Има Такъв Народ три пъти го е канила да влезе в кабинета.

Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на финансовия министър Асен Василев. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание (където бе изслушан за ББР) с във връзка изнесените данни от Има Такъв Народ. Той добави, че доста от огромните компании, които той подгони, в този момент не желаят да го видят още веднъж министър на финансите.

Христо Иванов от " Демократична България " също означи, че от партията на Слави Трифонов са употребявали като аргумент обвинявания против Василев, който самите те към този момент канили за министър, само че получили отвод, а станало и ясно, че всичко е завършило с извънсъдебно съглашение.

Напрежението по оста " ИТН " - Асен Василев разяснява и Той съобщи, че е предизвестил Слави Трифонов, че реформаторите ще го оставят по средата на реката. Той бил изпаднал в суматоха откакто чул изявлението на Тошко Йорданов. Той сподели, че техният министър е шарлатанин. Как на следващия ден ще излезе и ще каже, че не е шарлатанин?, попита Борисов.

с Има Такъв Народ. Според Корнелия Нинова били единни по 8 целта, ББР ще се преструктурира в банка на дребния бизнес.

пък съобщи пред Нова телевизия, те са фенове в договарянията за кабинет и виждат политическа отпадналост. " Казахме на Има Такъв Народ: щом не желаете поддръжка, няма да я получите. Министрите на стопанската система и финансите са назначения на Иво Прокопиев, а Бойко Рашков е направил репресии ", съобщи депутатът от Движение за права и свободи.

На този декор съобщи, че президентът е подготвен още на следващия ден да връчи мандата за сформиране на държавно управление, само че чака да разбере от Има Такъв Народ кой е претендентът им за министър председател. Тя акцентира, че президентът е бил безпределно търпелив и е време е да разберем кой е министър председателят. Според нея България час по-скоро би трябвало да има своето постоянно държавно управление. Йотова разяснява и абсурда към Асен Василев, като означи, че всичко това предстои на доказване, само че когато президентът е образувал кабинета е направил своите изследвания.

Въпреки " политическата горещина " и трите партии на смяната не затвориха вратата и споделиха, че към момента има късмет да не отиват на нови избори. Кой обаче ще направи първата крачка и дали ще я направи ще забележим в идващите дни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР