След близо две години на висока инфлация, при някои стоки

...
След близо две години на висока инфлация, при някои стоки
Коментари Харесай

Падащите цени може да звучат добре, но дефлацията може да бъде опасна

След близо две години на висока инфлация, при някои артикули се следи спад в цените. В някои райони на света спада обгръща цялата стопанска система. Например в Китай общия показател на цените бележи спад от 0.2% през октомври по отношение на същия месец година по-рано.

За множеството консуматори спад в цените значат дълго чакано облекчение в месечните разноски, само че редица икономисти и мениджъри изричат опасения от дефлационните процеси.

Презапасяване

Производители и търговци, които са се презапасили със първични материали и артикули, пробвайки по този метод да изпреварят инфлацията и да могат да осъществят по-големи облаги или да държат по-дълго време ниски цени, което би им дало конкурентно преимущество.

При спад на цените, тези компании могат да пострадат и даже да банкрутират, защото биха продавали на загуба. Фалит на производители и търговци би имал отрицателен резултат върху безработицата, а това несъмнено не би помогнало за по-бързото възобновяване на стопанската система.

Защо да купим в този момент?

Един от първите уроци, които студентите научават в лекциите по микроикономика, е, че когато цената на дадена стока е по-висока, хората желаят по-малко от нея. А когато цената на една стока е по-ниска, хората желаят повече от нея.

Но казусът с дефлацията е, че когато хората стартират да чакат по-ниски цени в бъдеще, те нямат огромен тласък да вършат покупки тъкмо в този момент. Например, в случай че не е безусловно належащо, за какво бихте купили нова фурна през днешния ден, в случай че смятате, че цената ще падне доста след месец?

Когато задоволително хора мислят по този метод, това води до значителен спад в потреблението. Това може да провокира криза, в случай че значи, че предприятията не могат да си разрешат да наемат толкоз доста служащи и още веднъж се стига да висока безработица.

Не всички покупки са идентични

Дефлацията може да бъде позитивна и да окаже позитивен резултат върху потреблението, в случай че тя касае артикули за ежедневна приложимост (храни, питиета и други), защото по-ниските цени водят до по-високо ползване и по-голяма икономическа активност.

Проблемът е, че даже при понижение в цените на съществени артикули, това рядко води до понижение на цените на вторични потребители като заведения за хранене, хотели и питейни заведения, където дефлацията е рядко следен развой.

Както към този момент стана въпрос, спад в цените на артикули, които не се купуват всекидневно, води до закъснение и изчакване в покупките.

И въпреки всичко...

Умерен спад на цените може да има доста прерогативи, изключително когато стопанска система се пробва да излезе от криза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР