След близо две години и дълго протакане парламентът на Унгария

...
След близо две години и дълго протакане парламентът на Унгария
Коментари Харесай

Унгария най-после одобри членството на Швеция в НАТО

След близо две години и дълго отсрочване Народното събрание на Унгария публично утвърди участието на Швеция в НАТО.

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 година - като отговор на съветската инвазия в Украйна - дружно с тази на Финландия, която към този момент е пълновръстен член на Алианса.

В края на януари Турция, която имаше искания към Швеция, ратифицира съглашението за присъединение на скандинавската страна. Така Унгария остана единствената страна, която блокираше разширението на Северноатлантическия пакт, в който реешенията се взимат с цялостен консенсус от всички членове.
Премиерът Виктор Орбан направи опит да изтъргува ветото си против Швеция по серия от основни проблеми за Европейски Съюз в подмяна на отстъпки в негова изгода. Преди седмици той въпреки всичко гласоподава " за " европейска финансова помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро, откакто беше предизвестен, че всички европейски фондове за Будапеща могат да бъдат спрени.Междувременно отношението на Вашингтон към Орбан стана все по-остро на фона на неговите лични дейности в дейна поддръжка на Доналд Тръмп няколко месеца преди изборите.
Обратът настъпи, откакто водачът на парламентарната група на партията на Орбан - " Фидес ", предложи въпросът да бъде издигнат в унгарския парламент в понеделник (26 февруари - бел. ред). На предходното пленарно съвещание точно ръководещите провалиха ратификацията.

Сега следва решението да бъде изпратено на краткотрайния президент на Унгария Ласло Кьовер, който ще има пет дни да го подпише, с цел да продължи процедурата по оповестяване на нов член на НАТО.

Развитието пристигна след визитата на шведския министър председател Улф Кристершон в Будапеща. Тогава унгарският министър-председател разгласи, че е настъпил " нов стадий на съдействие сред Унгария и Швеция ".

Запитан от публицисти какво го е предиздвикало да въпреки всичко да утвърди присъединението на Швеция в НАТО, Орбан отговори: " Членството в НАТО значи, че сме подготвени да умрем един за различен. То се основава на взаимно почитание. Приемането на този развой с уместно движение беше умно. "

След гласуването в Будапеща Улф Кристерсон приветства " историческия ден ". " Парламентите на всички страни членки на НАТО гласоподаваха за присъединението на Швеция към НАТО. Швеция е подготвена да поеме своята отговорност за евроатлантическата сигурност ", съобщи той.

Today is a historic day. The parliaments of all NATO member states have now voted in favour of Swedish accession to NATO. Sweden stands ready to shoulder its responsibility for Euro-Atlantic security.
— SwedishPM (@SwedishPM)
Приветствие пристигна и от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Още при започване на годината той изрази убедеността си, че Швеция ще се причисли към Северноатлантическия пакт най-късно до юли.

„ Следващата среща на върха на НАТО ще се организира във Вашингтон от 9 до 11 юли и до тогава скандинавската страна ще бъде пълновръстен член “, сподели тогава той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР