След близо четири часа дебати 175 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП,

...
След близо четири часа дебати 175 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП,
Коментари Харесай

Изпращаме оръжие на Киев по волята на 175 депутати от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и Стефан Янев

След близо четири часа диспути 175 депутати от ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Движение за права и свободи, Демократична България и " Български напредък " взеха решение България да изпрати оръжие на Украйна. Против бяха единствено националните избраници от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които останаха в малцинство с 49 гласа. Един народен представител от Политическа партия се въздържа.

Изненадата пристигна от " Български напредък ", откакто водачът й Стефан Янев разгласи, че кардинално поддържат плана - 7 депутати от неговата партия, които бяха в залата, дадоха избор " за " оръжейната помощ.

Гласуването бе повторено, откакто в началото изпращането на военна помощ за Киев бе подкрепено от 9 национални избраници от БВ на Янев, а един от ГЕРБ гласоподава срещу. Минута по-късно, при прегласуването, гласът " срещу " изчезна, както и двама от партията на Янев не участваха във вота и понижиха на 7 " за ". Ден по-рано от " Български напредък " не поддържаха оръжейната помощ за Украйна по време на гласуването в комисиите по защита и външна политика. До този миг водачът на партията Стефан Янев постоянно се е обявявал срещу изпращането на оръжия.

Веднага откакто електронното табло изписа резултата, соцдепутатите издигнаха плакати с надпис " МИР " и срещу оръжията.

Изпращането на българско оръжие за Украйна е обвързано с модернизирането на българската войска, като Министерският съвет се задължава да организира договаряния със съдружниците ни от НАТО за заменяне на нашето остаряло руско въоръжение с ново.

Още на старта на дебатите позициите се опълчиха. Вносителите на двете проекторешения, обединени в едно, от ГЕРБ и Демократична България, опазиха предлагането си, а от Политическа партия и Движение за права и свободи оповестиха, че поддържат. 

 Скрийншот: Народно събрание

Поканени да участват на дебатите бяха и министрите на защитата и външните работи, които участваха и във вчерашното съвещание на комисиите по защита и външна политика, а по-късно Димитър Стоянов съобщи, че би трябвало разбор на МО и отсече, че няма по какъв начин да изпратим тежка военна техника.

Пленарната зала отхвърли на Българска социалистическа партия да излъчва онлайн дебатите, които започнаха с изявление на Демократична България, че те първи са внесли план за оръжие за Украйна.

" Демократична България " ще продължи да поддържа Украйна ", заявява от трибуната Атанас Славов. Той изрази подозрение дали въобще сме ремонтирали украинска военна техника, каквото решение одобри предходното 47-о Народно събрание.

" Много от нас изпитваха позор от мекушавата позиция на нашата страна, в този момент имаме късмет да се наредим до Европейски Съюз и НАТО и да оказваме онази военна и техническа помощ, от която Украйна се нуждае ", сподели депутатът от Демократична България. " Не знаем дали, в случай че дадем снаряди, те ще гръмнат, а гаубиците дали ще произведат изстрел ", усъмни се той в качеството на нашето оръжие.

Георг Георгиев изрази насладата на ГЕРБ, че с приемането на решението най-накрая Народно събрание " ще счупи евразийските окови " и ще показва " лицето на геополитически състезател, който се придържа към цивилизовани и цивилизационни позиции ". Той обаче не се съгласи депутата от Демократична България, че нашето въоръжение е негодно, като уточни, че Военно-промишленият ни комплекс произвеждаголям подбор качествена продукция. Той приветства евроатлантическия консенсус в пленарната зала и по думите му, той направил на пух и прахуляк опорката, че българското общество е срещу изпращането на оръжие за Киев. От решението през днешния ден щяло да си проличи " човешкото във всеки от нас " да се противопоставим на " това непровокирано безчовечие ", сподели той във връзка нахлуването на Русия в Украйна.

Зам.-шефът на партията Даниел Митов отбрани плана с довода, че имаме опция да " сменяем ръждясалите съветски железа с съвременни натовски ". Цончо Ганев от " Възраждане " го разтълкува по този начин: " Американски чертежи за 5 милиарда вероятно някъде, в миналото ".

От " Възраждане " сложиха въпроса за неналичието на прелиминарен разбор на МО и Външно министерство, който е нужен преди да се лишим от нашето въоръжение. А от Българска социалистическа партия сложиха акцента върху отсъствието на спецслужбите по време на вземането на решението от двете парламентарни комисии, защото точно те би трябвало да изговорят риска за националната сигурност от това деяние на Народното събрание.

" Едва към 50 страни оказват военна помощ на Украйна, 3/4 не оказват такава. Евроатлантическата пасмина в Народно събрание се пробва да въвлече България в спора, като показва това като човешки евроатлантически полезности ", сподели Ангел Георгиев от " Възраждане ". " Светът в световен мащаб седи допустимо най-далеч от този спор. Ние сме свдетели по какъв начин неразумното евроталантическо болшинство в Народно събрание се пробва да въвлече България във войната ", установи той. Изказването му провокира митинга на Атанас Атанасов от Демократична България, който изиска председателстващият съвещанието Росен Желязков да направи забележка на депутата от " Възраждане ". По думите му той е нанесъл огромно огорчение на депутатите, като ги е нарекъл  " пасмина ". " Това е неприемливо ", обиди се водачът на ДСБ.

Елисавета Белобрадова от Демократична България пък съпостави днешното болшинство с българските възрожденци и революционери от 19 век. Според нея, българските възрождзенци " в никакъв случай не са желали да имаме проруска настройка, нито да съблюдаваме неутралитет. И те са желали " да бъдем част от просперираща Европа ".

Даниел Лорер от Политическа партия опонира на депутата от " Възраждане " пък с послание към българите - да не се тормозят, че се включваме във войната.

" Бъдете спокойни, не участваме в спора. Така, както не вземат участие в него и 50-те други страни, към този момент дали въоръжение на Украйна. Ние заявяваме ясно, че България е заслужен съдружник, на който може да се разчита ", разгласи той.

Българска социалистическа партия назова цинично решението да обвържем помощта за Украйна с модернизацията на армията ни.

" Вярвам, че България може да работи за мира, а не за задълбочаване на спора. Днес се ражда една коалиция на войната, вие ерозирате обществото ", укори Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.

" Това решение се взема от Народно заседание, което, както се обрисува, ще си отиде по Коледа ", установи той.

" Това е групова безнаказаност, в допълнение задълбочава разделянето в българското общество, което в огромното си болшинство не приема включването ни в спора ", съобщи зам.-председателят на Народното събрание от социалистическата партия. " Цинизъм - дано си изпратим старите оръжия, руснаци и украинци ще се избиват, ние ще получим ново въоръжение. Практично, с един патрон два заека! Не единствено че е цинично, само че е непоносимо ", възкликна Вигенин. И предизвести: " Това решение основава тежък институционален разлом, доколкото президентът ясно изрази позиция срещу тази помощ ".

 Снимка: БТА

" Издържано, работещо, прагматично и държавническо решение ", съобщи Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи, като акцентира, че неговата партия поддържа проекторешението и е за това да се търси мир и да се работи за модернизацията на българската войска. 

Позицията на " Български напредък " не стана ясна до дъно, откакто при започване на разискването Стефан Янев акцентира нужда от взаимност с украинския народ, само че изиска да се запише в текста на плана с повече конкретика какъв мандат и период даваме на държавното управление за договаряния с сътрудниците от НАТО, с цел да обезпечи ново, заместващо въоръжение на това, което вероятно ще изпратим на Украйна. По-късно той отдръпна предлагането си. 

Янев разгласи, че от " Български напредък " кардинално поддържат военната помощ за Украйна, защото от една страна решението има детайл на политическа декларация за войната и страната жертва и агресор. Според него обаче с част от тази военна помощ България ще понижи своята военна мощ.

Това провокира изненада у Корнелия Нинова. Соцлидерката я призна обществено от трибуната и цитира думи на Янев отпреди изборите в тъкмо противоположната посока, когато водачът на " Български напредък " е споделил, че още оръжие за Киев единствено ще удължи мъката там. " И кой е излъганият? Това беше преди изборите ", попита тя.

Соцлидерката цитира и Кирил Петков, че няма да изпращаме оръжие за Украйна и попита какво се е случило, че тези две партии са трансформирали позициите си. И попита Политическа партия и Демократична България, които упрекват, че имало " хартиена коалиция " за връщането на бюлетината: " А, вие, сътрудници, влизате ли сътрудници в коалиция на войната с ГЕРБ и Движение за права и свободи? "

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР