След близо час дебат правната комисия в Народното събрание отхвърли

...
След близо час дебат правната комисия в Народното събрание отхвърли
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс

След близо час спор правната комисия в Народното събрание отхвърли президентското несъгласие върху Изборния кодекс. " За " повторното приемане на кодекса гласоподаваха 11 членове на комисията, 9 " срещу "  и един " въздържал се ", с което той бе признат, а ветото отхвърлено, осведоми Агенция " Фокус ". Частичното несъгласие над закона засягаше частта, в която се показва, че на идващите избори ще се гласоподава както машинно, по този начин и с хартиени бюлетини. 

Окончателното решение за ветото ще бъде взето от пленарната зала. Новото разискване на Изборния кодекс е заложено като точка първа за на следващия ден.
Правилникът за организацията и активността на Народното събрание планува ветото да се смята за преодоляно, в случай че Народното събрание одобри наново закона с болшинство повече от половината от всички народни представители.

„ Нашата парламентарна група няма да поддържа ветото на президента, ще поддържа законопроекта, който сме дали своят вот в зала “, сподели ръководителят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Анна Александрова. Според нея огромна част от гласоподавателите не желаят да гласоподават на машини, тъй че депутатите са длъжни да им обезпечат това право. 

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще поддържат ветото на президента и акцентираха, че огромна част от претекстовете на президента се припокриват с мнението на групата по време на първото и второто четене на измененията в изборното законодателство. 

Движение за права и свободи оповестиха, че ще поддържат ветото.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР