След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет намери за

...
След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет намери за
Коментари Харесай

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

След близо 7 часа диспути Висшият правосъден съвет откри за непозволена самата процедура по отстраняването на основния прокурор , като гласоподава да я остави " без разглеждане ".

" За " това да се отклони процедурата гласоподаваха 12 членове на Висш съдебен съвет, а 8 бяха срещу .

" Фактите, които се изнасят, не дават съображение за премахване на основния прокурор ", съобщи представителят на Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев .

В края на полемиката и преди самото гласоподаване основният прокурор Иван Гешев още веднъж повтори тезата си, че предлагането за отстраняването му, импортирана от Янаки Стоилов е " правно нищо ", а 3/4 от дебата се градил върху политически причини и медийни изявления .

Акцията в президентството също по този начин била изцяло законна и законна и не ставало дума за " навлизане ". За акцията били издадени две изцяло законни разрешенияа а нито институцията президентство, нито проверяваните лица имали имунитет. " Ние като българи би трябвало да разберем - има ли недосегаеми лица в България? И в случай че има, то, господин Стоилов, може да предизвиквате такова законодателство, че да бъде даден имунитет на тези лица и да не се занимаваме с тези въпроси ", акцентира Гешев.

" Надявам се днешната полемика да се съдействала за развиването на правото , тъй като тя се води за първи път, а законовата уредба е неизчерпателна и евентуално незадоволително ясна в някои от въпросите, които се постанова да обсъждаме тук ", изрази вяра Янаки Стоилов .

Темата безусловно ще има продължение, било то и отвън Висш съдебен съвет - с мое или без мое присъединяване тя ще продължи да занимава обществото, безапелационен бе Янаки Стоилов, който като длъжностен министър председател внесе настояването, стимулирано с отчет изработен също от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР