След близо 6 часа полемика депутатите решиха, че не подкрепят

...
След близо 6 часа полемика депутатите решиха, че не подкрепят
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли референдума за еврото, „Възраждане“ ще сезира Конституционния съд

След близо 6 часа дискусия депутатите взеха решение, че не поддържат осъществяване на референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година ".

Подкрепа в пленарната зала за осъществяване на националното допитване пристигна единствено от „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. От Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия признаха, че персонално те ще гласоподават с " не " на въпроса за отсрочване на въвеждане на еврото с 20 години, само че упорстват да не бъде потъпкван законът и волята на жителите.

Решението може да се нападна в Конституционния съд

Противниците на референдума акцентираха, че той е незаконосъобразен, защото сме във валутен ръб и сме подписали интернационален контракт за участие в Европейски Съюз, който ни обвързва с влизането в еврозоната.

Костадин Костадинов разгласи, че ще се извърнат към Конституционния съд.

Още в сряда предлагането беше отхвърлено от правната комисия, а през днешния ден рецензиите отнесе ръководителят ѝ Стою Стоев.

„ Не ви ли е позор да предложите едно изречение претекстове към плана за решение на Народното събрание и да излизате тук и да говорите кое било законосъобразно “, разяснява Петър Петров от „ Възраждане “.

Категорично срещу влизането ни в еврозоната са 12% от нашенците

От ГЕРБ-СДС обясниха за какво са дали своят вот въздържал се в комисията.

„ Така заложеният въпрос не е конституционносъобразен. Нека не злословим, че аз не съм демократ. Аз не намирам стопански причини, че ние би трябвало да приемем еврото след 20 години “, изясни Бранимир Халачев.

От ПП-ДБ желаеха „ Възраждане “ да се извини на жителите, които са се подписали.

„ Това, което не казвате на тези 470 хиляди души и ги манипулирате, че това е референдум против бъдещето на България в Европа, това е същността на този референдум. Така че извинете се по 470 хиляди пъти “, сподели Даниел Лорер.

Българска социалистическа партия е на мнение, че допитването би трябвало да се състои.

„ Това са публично над 400 хиляди души и мисля, че те заслужават, както е по закон, да получат правото тяхното старания да откри развиване в провеждането на този референдум “, уточни Кристиян Вигенин.

Според специалисти концепцията е екстравагантна и може да докара до безпорядък

От Движение за права и свободи са уверени, че въпросът  насажда  страхове.

„ Въвеждането на еврото ще донесе единствено изгоди - по-лесен достъп до държавно финансиране, до фирмено финансиране, ще имаме по-ниски лихви “, изясни Йордан Цонев.

От „ Възраждане “ се заканиха да се подадат тъжба в Конституционния съд. Ако го създадат, вероятността националното допитване да се организира дружно с локалните избори, е доста малко евентуална, тъй като висшите магистрати нямат период, в който да се произнесат.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР