След близо 5-часови обсъждания със 127 гласа за, двама против

...
След близо 5-часови обсъждания със 127 гласа за, двама против
Коментари Харесай

Удължиха действието на тазгодишния бюджет

След близо 5-часови разисквания със 127 гласа " за ", двама " срещу " и 90 " въздържал се " народните представители одобриха на първо четене законопроектите за продължение на действието на законите за държавния бюджет и за бюджетите на ДОО и на НЗОК за тази година.
Заплатите, пенсиите, обществените заплащания се финансират на достигнатите равнища към декември 2022 година Създадена е опция да се правят всички заплащания по Плана за възобновяване и резистентност, както и по оперативните стратегии на Европейския съюз. Предвидени са благоприятни условия за финансиране при незабавни и неотложни условия като бедствия, КОВИД-19, миграционен напън и други. 
" И да има, и да няма държавно управление - бюджет би трябвало да има. Не може да оставим страната в неустановеност, а хората, при тази инфлация и нарастване на цените, със замразени приходи ". Това съобщи от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискванията на първо четене на законопроекта за продължение на действието на трите закона. " Вие нарушихте Закона за обществените финанси, който ви задължава до 31 октомври Министерски съвет да внесе в Народното събрание законопроект за държавен бюджет, дружно с обновената планирана рамка ", обърна се Нинова към служебния министър председател Гълъб Донев. Тя уточни и несъгласията в изявленията на хората от служебния кабинет: " Твърдите, че сте заварили голям брой рецесии, доста неприятно положение от предходното държавно управление, а в това време оферирате да се удължи бюджетът на предходното държавно управление ". На изказванията, че предходното държавно управление не е планувало инфлацията, Нинова се обърна към служебните министри на обществената политика и на финансите Лазар Лазаров и Росица Велкова: " Вие не бяхте ли заместник-министри в това " неприятно " държавно управление, което ви е оставило голям брой рецесии? Г-жо Велкова, вие не ни ли убеждавахте на Министерски съвет, че бюджетът на предходното държавно управление е най-хубавият и няма никакъв риск за финансовите индикатори на страната? Какво става през днешния ден, за какво е тази трансформация? Разликата е, че в единия случай бяхте зам.-министър в постоянно държавно управление, а в този момент министър в служебно. Надявам се, че няма разлика в професионализма ви и в това, което твърдите в единия случай и в другия ", акцентира Нинова.
Тя означи, че служебният кабинет не може да прави дълготрайни политики, в това число и по приходите, само че в това време подписва контракти и финансира пазаруването на 10 самолета за 2030 година " 2030 година по-близо ли е, в сравнение с 2023? ", попита водачът на левицата и напомни, че е спряна поръчка за медицински хеликоптери, с които да се избавят човешки животи, поради 20 млн. лева, само че се готвят да преведат 120 млн. за нови самолети за 2030 г.  
" Продължаваме промяната " да внесе своите законопроекти за обществена политика, вместо да се " кичи " със обществени достижения, прикани Нинова и напомни, че от 10 импортирани законопроекта на Политическа партия единствено 1 се отнася за преизчисление на пенсиите от 1 юли с растежа на инфлацията. Междувременно Българска социалистическа партия внесе 11 обществени закона - за увеличение на майчинството, за безвъзмездни учебници и медикаменти за деца, за преизчисляване на пенсии, за увеличение на минималната заплата, за дефиниране на енергийната беднотия.
Георги Гьоков от Българска социалистическа партия съобщи, че Законът за обществените финанси не прави разлика сред постоянно и служебно държавно управление. Българите чакат поддръжка от страната, ще я получат, само че не в предстоящите размери, акцентира той и означи, че хората в най-неравностойно състояние ще платят най-високата цена.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР