След близо 40-минутни дебати в Общински съвет на Стара Загора

...
След близо 40-минутни дебати в Общински съвет на Стара Загора
Коментари Харесай

Опасност: Стара Загора губи 51 000 работни места до 15 години

След близо 40-минутни диспути в Общински съвет на Стара Загора с  46 гласа „ за “, един „ срещу “ и нула „ въздържал се “ беше призната декларация за сериозно финансово положение на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД и „ Мини Марица – изток “ ЕАД и растящото обществено напрежение в района, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Въглищните централи от комплекс " Марица изток " и Бобов дол създават над 47 % от електрическата енергия в страната ни. При себестойност на създадената сила от над 300 лева на MWh (в взаимозависимост от цената на въглеродните емисии) „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД няма опцията да се съревновава на пазарен принцип, което предвещава понижаване на производството и неговото прекъсване, водещо до следващо оповестяване на неплатежоспособност. Вследствие на това ще бъде понижен и добивът на суровина – лигнитните въглища, и като резултат на пазара на труда ще излязат близо 12 500 души директно заети в двете сдружения и живеещи най-вече в Старозагорски район.

Социалният резултат ще бъде пагубен, тъй като намаляването на добива от „ Мини Марица-изток “ ЕАД ще рефлектира и на комплицирани връзки с мрежа от контрагенти, включващи снабдители на първични материали и материали, строителни и ремонтни компании, снабдители на инженерни услуги и те също ще прекратят активност. По обществени изследвания това са още 37 000 работни места в район Стара Загора. Общо за интервала от 2023 – 2038 година област Стара Загора ще загуби над 51 000 работни места, което е над 53 % от всички работни места в региона, а непряко засегнатите членове на фамилиите ще са повече от 146 000 души, което е над 45 на 100 от популацията в област Стара Загора ", се показва в декларацията, импортирана от общинските съветници Деян Дяков, Наско Митев и Борислав Йорданов.

Според тях " това ще бъде потрес за системата на обществено обезпечаване, както и потрес за засегнатите области като цяло, защото прогресията ще докара до затваряне на десетки дребни бизнеси и услуги. Липсата на опция за различна претовареност ще докара до миграция, обезлюдяване и повишение равнищата на битовата престъпност. От своя страна, това ще докара до закриване на още десетки бизнеси, се отбелязва още в документа.

В признатата през днешния ден декларация съветниците показват, че " със затварянето на комплекс „ Марица изток “, ще бъде изключен главният мотор на икономическия и обществен живот в община Стара Загора. България ще изпадне в изключителна взаимозависимост от външни снабдители на гориво и ел.енергия при съществуване на лични такива за още най-малко 50 години. Енергийният комплекс „ Марица изток “ е главният поръчител за сигурността на електроенергийната система заради съществуването на четири Топлоелектрическа централа, работещи с локален енергоизточник – въглища. „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД е единствената централа в страната ни, която има връзка с трите равнища на напрежение на ЕЕС на Република България – 110, 220 и 400 kV, което я прави главен фактор за устойчивата работа на ЕЕС, за ограничение разпространяването на тежки повреди и подкрепяне бързото възобновяване на системата ", написа още в декларацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР