След близо 4-часова почивка партиите се върнаха в пленарната зала,

...
След близо 4-часова почивка партиите се върнаха в пленарната зала,
Коментари Харесай

Партиите с разнопосочни идеи за фигурата на председателя на НС

След близо 4-часова отмора партиите се върнаха в пленарната зала, с цел да продължат първото съвещание на 48-ото Народно заседание. Дебатът продължава да бъде към фигурата на ръководител на Народното събрание.

" Първят ни консенсус бе да сме справедливи и градивни в разпоредбите, които предлагаме. За Политическа партия значимите за нас критерии за избор, включват предходен опит като ръководител на Народно събрание или като зам.-председател. Второ, значимо е индивидът да е неконфликтна персона. И най-важното: да се издигат претенденти с високо публично доверие ", предложи Кирил Петков. " Ако създадем полемика по тези три неща, не си подвикваме и се почитаме, мисля, че имаме късмет да създадем това, което чака обществото ", добави той.

Той предложи още всяка група да номинира един или двама претенденти от друга политическа мощ. " Може да ви се коства друго, само че единственият метод за тези червени линии, станали пропасти, е да ги затворим рационално, рационално и по друг от последните два метод ", уточни Петков.

" Повече от 30 часа водим еднакъв спор. Мислехме, че най-малко всеки от нас е подготвен на някакви отстъпки, да Демократична България предложи през вчерашния ден излаз. Ние въпреки да съзнавахме, че това не е наредба на Конституцията оказахме поддръжка, поехме подадена ръка за консенсус ", сподели Десислава Атанасова. " След следващия председателски съвет заявих, че отдръпваме и нашата номинация. Макар, че партията събрала най-вече публично доверие, би трябвало да получи поста пръв измежду равни, и това не получи консенсус. Предложих да се обединим, да търсим единодушие по други критерии, лишени от политическа пристрастност ", добави тя и още веднъж предложи поста да заеме най-възрастният народен представител в 48-ото Народно събрание.
" Това, което Конституцията залага, е най-възрастният измежду нас да открие почетното съвещание, на което да бъде определен ръководител. Който да има желанието, да е кадърен, и да управлява залата по този начин, че тя да приема закони и решения ". Това сподели съпредседателят на Политическа партия Асен Василев. " Този парламент се обрисува къс. Ако по тази позиция не можем да изберем фигура, представете си нататък по какъв начин ще е ", обърна се той към своите сътрудници.

Той уточни, че за Политическа партия е значимо индивидът, който ще управлява " късия живот на Народното събрание ", да го управлява интензивно. " Затова предлагаме като аршин претендентите да имат опит в ръководенето на Народно събрание. Второто нещо, съгласно мен може би по-лесно ще се реши кой е конфликтен - което дисквалифицира мен като претендент за поста. Имаме задоволително равни в тази зала, и можем да изберем човек, който няма да взривява залата ", добави той и прикани: " Нека за късото битие на този парламент да помислим кой е индивидът - без значение от партийната принадлежност, който може да направи по този начин, че късият живот на Народното събрание няма да е изгубено време за България. Човек с насъбрани знания, и който ще направи този парламент работлив ".

По време на дебата водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че от партията също отдръпват своя претендент за ръководител на Народно събрание - Петър Петров. " Предлагаме още веднъж да се излъчат претенденти, които няма да провокират реакция „ този не ", а първата реакция да бъде „ този кой е ", добави той.

" Това е най-тежкият удар върху парламентарната република и народна власт, и партийната система ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Като че ли има настройка за избори ", добави тя. " Трудно извадихме Българска социалистическа партия от етикета „ статукво " и влязохме в съюз с други партии, започнахме смяната. Връща се оня дух на залепяне на партии на статуквото и партии на смяната. Не одобряваме репликата, че би трябвало да се забележим в зала Запад и да няма задкулисие, излиза, че ние сме се събрали в председателския кабинет и излиза, че в залата дискутираме нещо подмолно. Българска социалистическа партия няма да се трансформира в облик на задкулисие ", акцентира Нинова.

Консенусната персона в този парламент е Вежди Рашидов. Това сподели от трибуната ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов, съобщи Агенция " Фокус ".

" Това, което се случва тези два дни, не се случва за първи път в българския парламент. 1990 година след избора за Велико народно събрание обстановката беше сходна - 7-8 дни Йосиф Петров води като най-възрастен съвещанието на Велико народно събрание до момента в който се реализира консенсус. Тогава ние от Съюз на демократичните сили настоявахме ръководителят на Народното събрание да бъде от Съюз на демократичните сили. Не се реализира единодушие от позиция на предлаганите партийни кандидатури и беше издигната кандидатурата на акад. Николай Тодоров. Консенсусната персона в настоящия парламент господин Вежди Рашидов със своите заместници, може да свърши това, което преди време свърши акад. Николай Тодоров. Смятам, че това е положителното решение, което предлага ГЕРБ-СДС. Мисля че би трябвало да преминем към гласоподаване ", добави Христов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР