След близо 3-годишна сага коритото на река Марица ще бъде

...
След близо 3-годишна сага коритото на река Марица ще бъде
Коментари Харесай

Край на сагата: Джунглата в река Марица изчезва, багери влизат в коритото

След близо 3-годишна сага коритото на река Марица ще бъде почистено. Утре по обед ще започват дейностите, като първият сектор ще е на северния бряг, покрай моста на УХТ.
Прочетете още
Договорът с компанията  „ БКС – Озеленяване ” бе подписан от екипа на кмета Костадин Димитров, откакто предходната власт по този начин и не го правеше макар решенията на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.

Обект на дейностите са буйната растителност към мостовете и островите, като те са в границите на поръчката от 1,5 млн. лв.. Средствата са заложени в бюджета за 2024 година, откакто Община Пловдив трябваше да върне предходната сума на страната. Причината бе, че средствата не бяха усвоени. Въпреки това градските управляващи ще желаят още веднъж държавно финансиране за дейностите.

Припомняме, че някогашният зам.-кмет по екология Анести Тимчев дефинира компания „ Ростер ” ООД, като я избра за реализатор, макар че бе дала най-висока цена – 1,2 млн. лв. без Данък добавена стойност. Другите две компании – „ БКС Озеленяване ” и  „ Ековат – България ” бяха дали  надлежно цена от 977 хиляди лв. и 540 хиляди лв..

Те бяха отстранени, а въпросът стигна до Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.  Върховните магистрите постановиха, че Община Пловдив незаконосъобразно е избрала компания „ Ростер ”, а „ БКС – Озеленяване ” не е трябвало да бъде отстранена. След това решение от Община Пловдив прекратиха поръчката поради „ непреодолимо противоречие ” в документите, което се касае за неточност при изчисляването площите и сумата за разчистване. 

Компанията „ БКС – Озеленяване ” пусна нова тъжба в Комисия за защита на конкуренцията, а „ непреодолимо противоречие ” се оказа, че е равна на 80 стотинки, или 0,002 дка в площта, която би трябвало да се почисти от компанията.  Така Комисия за защита на конкуренцията анулира решението на Тимчев, а Община Пловдив ще организира още веднъж комисия, с която да изберат компанията за реализатор, съгласно напътствията на Върховен административен съд и регулатора.

Поръчката е за почистването единствено към мостовете, както и островите, защото при високи води има действителна заплаха за оборудванията.  Скоро се чака да бъде приключен и планът за цялостното разчистване на Марица, чиято стойност се чака да е над 7 млн. лв..

               
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР