След близо 16-годишен покой подводният вулкан Хоум Рийф в централната

...
След близо 16-годишен покой подводният вулкан Хоум Рийф в централната
Коментари Харесай

Появи се нов остров в Тихия океан след подводно изригване

След близо 16-годишен покой подводният вулкан Хоум Рийф в централната част на островите Тонга се „ разсъни “ и безусловно излезе нескрито.

На 10 септември 2022 година в океана – на към 25 км югоизточно от о-в Лейт - стартират да се изхвърлят лава и скални фрагменти, а над повърхността – пара и пепел.

Малко по малко и за броени дни тези остатъци образуват цялостен нов остров, покриващ близо 4000 кв. м повърхност и достигащ височина от 10 метра.

На 20 септември Геоложките служби на Тонга (TGS) оповестиха, че островът се е издул шесткратно и се е разширил до 24 000 кв. м.

Малко евентуално е обаче той да доближи по-големи размери. По-скоро тази ефимерна и неназована конструкция ще потъне още веднъж в Тихия океан още преди който и да е мореплавател да има опция да стъпи върху нея.

За финален път Хоум Рийф ражда нов остров през 2006 година Океанските талази унищожават билото за към една година. Този път обаче билото е доста по-ниско.

Кадри от невероятното събитие от 2006 година можете да видите във видеото по-долу:

От 1852 година насам Хоум Рийф основава острови общо пет пъти. Понякога те доближават височина сред 50 и 70 метра. През 1984 година островът даже образува и дребна лагуна.

Подводният вулкан, виновен за тези мимолетни структури, е ситуиран в район от Тихия океан, прочут като субдукционната зона Тонга-Кермадек – тя е дом на  едни от най-бързо сближаващите се тектонски плочи. Тук тихоокеанската тектонска плоча се промушва под други две плочи (Кермадек и Тонга) с към 24 см на година. Вследствие на това тя образува втората най-дълбока котловина в света и една изключително дейна вулканична арка.

Всъщност това дълго продължение по океанското дъно, разпростряло се от Тонга до Нова Зеландия, приютява най-големия брой подводни океани на Земята.

Сателитите съумяват да създадат страхотни фотоси на новата групировка. Тази по-долу да вземем за пример е от 14 септември. На нея виждаме освен една дълга димна диря, само че и интензивното обезцветяване на водата в близост.

Източник: Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/USGS

Снимка, направена 4 дни по-късно, демонстрира следствията от вулканичното изригване.

Източник: USGS

От 25 септември насам не са забелязвани нито вулканична пепел, нито водни изпарения. Т.е. Хоум Рийф евентуално към този момент се е успокоил. Сега единственото нещо, което ни остава, е да се полюбуваме на краткотрайното му създание.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР