След близо 12-часови дебати в рамките на два заседателни дни

...
След близо 12-часови дебати в рамките на два заседателни дни
Коментари Харесай

След двудневни дебати: Приеха бюджета на Варна за 2024 г.

След близо 12-часови диспути в границите на два заседателни дни Общинският съвет одобри бюджета на Варна за 2024 година Финансовата рамка беше подкрепена от 30общински съветници. Един консултант гласоподава „ срещу “, а 16 – с „ въздържал се “.

 Бюджетът възлиза на 764,2 млн. лева.В рамките на разискванията бяха направени вътрешни преразпределения, само че макрорамката на бюджета не беше изменена.Общината предвижда 369,1 млн. лева лични доходи, което е 52% от общите приходи. Очакваните доходи за делегирани от страната действия в локалната хазна са 338,5 млн. лв.. 56,5 млн. лева ще бъдат обезпечени по европейски планове и стратегии.

 Три са главните цели, залегнали в документа – „ Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица “, „ Варна – град на хората. Град без външна страна “ и „ Варна – град на растежа и нововъведенията. Град на вложенията “.

С максимален условен дял в бюджета е функционалност „ Образование “ – 37,2 %. Средствата са в размер на 263,4 млн. лева, с 23,9 млн. лв. повече спрямо миналата година. Над 14,6 млн. лв. ще бъдат вложени в възстановяване на просветителната инфраструктура и основаване на съвременна материално-техническа база за обучение и кариерно развиване. Във финансовата рамка е заложено нарастването приблизително с 8,4% на заплатите на педагогическия личен състав в системата на предучилищното и учебното обучение.

 Капиталовата стратегия е в размер на 206 млн. лв.. От тях съвсем 161 млн. лв. са планувани от бюджета на общината, а останалите – по оперативни стратегии и планове. За създаване, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заделени 97 млн. лв., а за благоустрояване на междублокови пространства – към 32,6 млн. лв.. Инвестиции в инфраструктурата ще бъдат направени във всички варненски региони.

За опазване на здравето в общинския бюджет тази година са планувани 41 млн. лв.. В резултат на разискванията в комисиите средствата са с 2,2 млн. лв. повече по отношение на в началото заложените и с 4 млн. лв. повече по отношение на бюджета за 2023 година Увеличен е бюджетът на общинската инвитро стратегия, средствата за подкрепяне на фамилии с репродуктивни проблеми през тази година са в размер на 441 хиляди лв.. За еднократни помощи за лекуване в локалната хазна са обезпечени 288 хиляди лв.. Приоритетите в региона на общинското опазване на здравето са ориентирани към финансирането на здравното обслужване в здравните кабинети във варненските детски и образователни заведения. Капиталовата стратегия по това перо е в размер на 4 млн. лв.. От тях 1,34 млн. лв. са заделени за ремонт на детски ясли и на детски площадки за игра и спорт навън.

С близо 40,5 млн. лв. ще разполага Варна за обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи. Социалната стратегия, която обгръща огромен кръг от консуматори на обществени услуги, възлиза на 5,8 млн. лв.. За асистентска поддръжка, включваща почасова обществена услуга в домашна среда, за заделени 5,1 млн. лв.. За обществени помощи Община Варна е възнамерявала 230,5 хиляди лв.. В бюджета за 2024 година са заложени също средства за нарастване на работните заплати в обществените заведения – второстепенните разпоредители, предоставящи обществени услуги.

Макрорамката на функционалност „ Жилищно строителство, БКС и запазване на околната среда “ е в размер на 200 млн. лв..В тази сума влиза план-сметка „ Чистота “ в размер на 47 млн. лв.. За главен ремонт на пътна мрежа, алеи и други обекти по инфраструктурата в размер на 81,2 млн. лв.. Сред по-крупните обекти са:реконструкция на част от бул. „ Ал. Москов “ за 4,7 млн. лв., ремонт на бул. „ Девня “ – от бул. „ Ат. Москов “ до бул. „ Република “ за 9,1 млн. лв. и от бул. „ Васил Левски “ до ул. „ Преслав “ за близо 2 млн. лв.. Предвидено е и уголемение на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, което ще коства 8,9 млн. лв..

Бюджетът за функционалност „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “ е в размер на към 26,5 млн. лв.. Над 4,4 млн. лв. са планувани за финансово подкрепяне на интернационалните и локални културни прояви, чиито хазаин ще е Варна. Средствата за общинския фонд „ Култура “ тази година са в размер на 1,8 млн. лв..

Общо за спорт през тази година са планувани 11,7 млн. лв.. От тях към 2 млн. лв. са заделени за стратегия „ Спорт “. С тях общината ще подкрепи спортни събития – интернационалните, национални и други спортни прояви, провеждани във Варна, детско-юношески надпревари и шампионати, студентска универсиада. По програмата ще се обезпечат средства за награди на спортисти и материално стимулиране на спортните клубове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР