След близо 12-часови дебати в рамките на два заседателни дни

...
След близо 12-часови дебати в рамките на два заседателни дни
Коментари Харесай

Най-накрая! Приеха Бюджета на Варна за 2024 година!

След близо 12-часови диспути в границите на два заседателни дни Общинският съвет одобри бюджета на Варна за 2024 година Финансовата рамка беше подкрепена от 30 общински съветници. Един консултант гласоподава " срещу ", а 16 – с " въздържал се ".

Бюджетът възлиза на 764,2 млн. лева В рамките на разискванията бяха направени вътрешни преразпределения, само че макрорамката на бюджета не беше изменена. Общината предвижда 369,1 млн. лева лични доходи, което е 52% от общите приходи. Очакваните доходи за делегирани от страната действия в локалната хазна са 338,5 млн. лв.. 56,5 млн. лева ще бъдат обезпечени по европейски планове и стратегии.

Три са главните цели, залегнали в документа – " Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица ", " Варна – град на хората. Град без външна страна " и " Варна – град на растежа и нововъведенията. Град на вложенията ".

С максимален условен дял в бюджета е функционалност " Образование " – 37,2 %. Средствата са в размер на 263,4 млн. лева, с 23,9 млн. лв. повече спрямо миналата година. Над 14,6 млн. лв. ще бъдат вложени в възстановяване на просветителната инфраструктура и основаване на съвременна материално-техническа база за обучение и кариерно развиване. Във финансовата рамка е заложено нарастването приблизително с 8,4% на заплатите на педагогическия личен състав в системата на предучилищното и учебното обучение.

Капиталовата стратегия е в размер на 206 млн. лв.. От тях съвсем 161 млн. лв. са планувани от бюджета на общината, а останалите – по оперативни стратегии и планове. За създаване, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заделени 97 млн. лв., а за благоустрояване на междублокови пространства – към 32,6 млн. лв.. Инвестиции в инфраструктурата ще бъдат направени във всички варненски региони.

За опазване на здравето в общинския бюджет тази година са планувани 41 млн. лв.. В резултат на разискванията в комисиите средствата са с 2,2 млн. лв. повече по отношение на в началото заложените и с 4 млн. лв. повече по отношение на бюджета за 2023 година Увеличен е бюджетът на общинската инвитро стратегия, средствата за подкрепяне на фамилии с репродуктивни проблеми през тази година са в размер на 441 хиляди лв.. За еднократни помощи за лекуване в локалната хазна са обезпечени 288 хиляди лв.. Приоритетите в региона на общинското опазване на здравето са ориентирани към финансирането на здравното обслужване в здравните кабинети във варненските детски и образователни заведения. Капиталовата стратегия по това перо е в размер на 4 млн. лв.. От тях 1,34 млн. лв. са заделени за ремонт на детски ясли и на детски площадки за игра и спорт навън.

С близо 40,5 млн. лв. ще разполага Варна за обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи. Социалната стратегия, която обгръща огромен кръг от консуматори на обществени услуги, възлиза на 5,8 млн. лв.. За асистентска поддръжка, включваща почасова обществена услуга в домашна среда, за заделени 5,1 млн. лв.. За обществени помощи Община Варна е възнамерявала 230,5 хиляди лв.. В бюджета за 2024 година са заложени също средства за нарастване на работните заплати в обществените заведения – второстепенните разпоредители, предоставящи обществени услуги.

Макрорамката на функционалност " Жилищно строителство, БКС и запазване на околната среда " е в размер на 200 млн. лв.. В тази сума влиза план-сметка " Чистота " в размер на 47 млн. лв.. За главен ремонт на пътна мрежа, алеи и други обекти по инфраструктурата в размер на 81,2 млн. лв.. Сред по-крупните обекти са: реорганизация на част от бул. " Ал. Москов " за 4,7 млн. лв., ремонт на бул. " Девня " – от бул. " Ат. Москов " до бул. " Република " за 9,1 млн. лв. и от бул. " Васил Левски " до ул. " Преслав " за близо 2 млн. лв.. Предвидено е и уголемение на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, което ще коства 8,9 млн. лв..

Бюджетът за функционалност " Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело " е в размер на към 26,5 млн. лв.. Над 4,4 млн. лв. са планувани за финансово подкрепяне на интернационалните и локални културни прояви, чиито хазаин ще е Варна. Средствата за общинския фонд " Култура " тази година са в размер на 1,8 млн. лв..

Общо за спорт през тази година са планувани 11,7 млн. лв.. От тях към 2 млн. лв. са заделени за стратегия " Спорт ". С тях общината ще подкрепи спортни събития – интернационалните, национални и други спортни прояви, провеждани във Варна, детско-юношески надпревари и шампионати, студентска универсиада. По програмата ще се обезпечат средства за награди на спортисти и материално стимулиране на спортните клубове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР