След битката с огнената стихия в Република Северна Македония българските

...
След битката с огнената стихия в Република Северна Македония българските
Коментари Харесай

Разказ от първо лице: БГ пожарникари, борили се с огъня в РСМ

След борбата с огнената буря в Република Северна Македония българските пожарникари, взели участие в гасенето на огромните пожари там, към този момент са вкъщи. Дни наред българските огнеборци бяха един до друг с сътрудниците си зад граница, помогнаха за спасяването на няколко села и се трансфораха в същински герои за локалното население.

25-има български пожарникари от районните дирекции в Благоевград и Смолян с три пожарни автомобила дни наред се борят с пламъците в западната ни съседка. Изпратени са в Република Северна Македония на 4 август, когато огънят се доближава рисково покрай българската граница.

" Пожарът в действителност беше доста огромен. Ние, когато отидохме там, непосредствено от границата ни дислоцираха, непосредствено към пожара. Установихме се на южния фронт в землището на село Чифлик и незабавно започнахме гасителни дейности ", описа шефът на пожарната в Благоевград комисар Георги Пармаков.

На идващия ден огънят още веднъж се разпалва. Пожарът се популяризира във всички направления и заплашва няколко села.

" Ние бяхме от страната на Пехчево и трябваше по най-бързия метод да се преместим в Нов Истевник. Направихме го, макар че пътят към този момент беше трансфериран и трябваше да минаваме де факто през огъня. Стигнахме до селото, където бяха ситуирани сили и средства от локалната пожарна, разположихме и нашите коли и започнахме защита и гасене на пожара по периметъра към селото. Не допуснахме обгръщането на нови къщи ", показа Валентин Василев.

Българските пожарникари се борят с пламъците един до друг с македонските си сътрудници. Пожарникари от Австрия и Словения също оказват помощ. Сърбия и Румъния се включват със профилирани хеликоптери.

Всички огнеборци се трансформират в същински герои и спасители за локалното население.

" Просто ще ви дам един образец, в един от дните, до момента в който се прибират нашите екипи, е имало някакво празненство в една от залите и хората са станали на крайници и са им ръкопляскали ", добави Валентин Василев.

Въпреки всички компликации – нестихващия огън, мощния вятър, труднопроходимия планински терен и горещината, българските пожарникари се оправят чудесно със задачата. А други 27 техни сътрудници към този момент са в Република Северна Македония, с цел да оказват помощ до окончателното преодоляване на огъня.

Репортери: Антония Сукалинска, Слави Илиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР