След безпрецедентната намеса на Либия в работата на независимия български

...
След безпрецедентната намеса на Либия в работата на независимия български
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ! Сагата с арестувания либийски кораб в Бургас продължава! Съдия сътвори безумие, ощетява наша компания и държавата с милиони!

След невижданата интервенция на Либия в работата на самостоятелния български съд посредством дипломатически ходове и ноти от страна на либийския дипломат в България за повдигане на ареста на кораба „ БАДР “ към този момент осми месец задържаният либийски транспортен съд в Бургас продължава да стои на рейд във водите на залива на Бургас.

Така след шест годишна правосъдна борба в либийските съдилища и влезнало в действие дефинитивно правосъдно решение на съда в Триполи българското дружество „ БУЛГАРГЕОМИН “ затъна в тинята на българското правораздаване в Бургас.
Срещите и диалозите на либийските дипломати и техните юристи Иван Люцканов, наследник на ген. Люцканов и морският юрист Владимир Владимиров, прочут освен с юридическите си знания, а повече с положителните си контакти в средите на бургаските и варненските магистрати, водят до странни и неуместни правосъдни актове.

Въпреки че либийската страна пропуща редица преклузивни периоди да упражни правата си Бургаският областен и областен съд си затварят очите. Иначе по закон бързите заповедни и изпълнителни производства сред българското дружество „ БУЛГАРГЕОМИН “ и Либийската страна не престават към този момент съвсем година.

Тези каузи са изключени и от приложното поле на правосъдната почивка. Съгласно член 329, алинея 3, т.6 от Закон за правосъдната власт – правосъдната почивка, не тече и подлежиат на разглеждане делата, за които законодателят е планувал решаването им в период, по – къс от един месец. Съгласно Гражданският процесуален кодекс, всички каузи свързани с изпълнителни производства (в това число, само че освен, тъжби против дейностите на ЧСИ, тъжби против Заповед за осъществяване – виж член 437, ал.4 от ГПК), се вземат решение най – късно в едномесечен период. Независимо от законодателното решение по отношение на правосъдната почивка на магистратите, областен арбитър Галя Белева даже стига до такава степен, че ползва правосъдната почивка макар закона, заповедта на министъра на правораздаването, че периодите по изпълнителните производства не стопират по време на правосъдната почивка. В този смисъл е и експлицитната заповед на ръководителя на Окръжен съд - Бургас.

Съдия Галя Белева, стана пословично известна през 2015г. със скритите от нея каузи пред Окръжен съд – Бургас, когато месеци наред, обсъжданите от нея каузи, свързани с община Поморие, не можеха да се видят на електронната страница на съда. (припомняме Ви, че арбитър Галя Белева е брачна половинка на ръководителя на райония съд в Поморие – арбитър Белев). В разследване на което и бяха наложени множеството санкции от административния началник на Окръжен съд - Бургас и Дисциплинарната комисия към Висш съдебен съвет.

В сегашния случай арбитър Белева няма какво да скрие. Вече, откакто е отшумяло скриването на каузи, е време за очевидно тъпчене на законодателните правила, посочени по - горе, които си дейностите тя стимулира със заповед на ръководителя на съда. След информация на уеб страницата на съда от БУЛГАРГЕОМИН разясниха, че в заповедта липсва подобен текст, а още по-малко надали някой ръководител на съд би си разрешил да издаде заповед в нарушаване на закона.
Абсурдите не престават. Съдията от Районен съд – Бургас Дарина Йорданова още повече злоупотребява с дадените й по закон пълномощия, като отхвърля да управлява делото към по-горния съд в продължение на 2 месеца, а според закона съдът следва да се произнася в границите на 3 дни от постъпването на тъжба. Впоследствие областен арбитър Галя Белева се разпорежда няколко пъти (по време на „ правосъдната почивка “) уведомленията по това дело да се връчват и връчват на либийската страна и по този начин делото се придвижва сред съдилищата към този момент 3 месеца. Смешно, при изискване че двете съдилища в Бургас - Районен и Окръжен, се намират в една постройка на разнообразни етажи. И по този начин либийският танкер, макар че е продаден на търг в производството по наложително осъществяване на частния правосъден реализатор през март месец за съвсем 11 милиона $ продължава да стои на рейд и купувачът не може да упражни правата си на притежател.

Странно, само че откогато е почнало безчинството от страна на двете съдийки, представителите на либийската страна се засилили с контактите към БУЛГАРГЕОМИН. От българското сдружение се оплакаха, че либийски представители се свързват с тях с оферти за 1 милион $ да се погаси целия дълг на Джамахирията, който е в размер на 9 152 215,40 щатски $. От БУЛГАРГЕОМИН разясниха, че единствено правосъдните такси във връзка на изпълнителния лист и делата са в размер над 500 000 лева Таксите платени на правосъдния реализатор във връзка на обществената обмен са съвсем 300 000 лева От сдружението се оплакват, че в Либийските съдилища им е било по-лесно да водят правосъдни борби за отбрана на български търговски ползи.

При невиждания и неуместен правосъден развой, който беше инсцениран против българските медици в Либия, дали съдът беше излизал във почивка?

БЛИЦ научи, че от БУЛГАРГЕОМИН към този момент са подали два сигнала и за случая на беззакония до Инспектората на Висш съдебен съвет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР