След България и Румъния в още една бивша комунистическа държава

...
След България и Румъния в още една бивша комунистическа държава
Коментари Харесай

"Свободна Европа" подновява работата си и в Унгария

След България и Румъния в още една някогашна комунистическа страна възобновява работа Радио " Свободна Европа ". Това е Унгария, където локалната работа на финансираната от Конгреса на Съединени американски щати медия бе закрита през 1993 година, заяви " Ню Йорк таймс "

Според изданието бюджетът към този момент е избран, Конгресът евентуално ще даде утвърждението си през септември и подновяването на работата е планувано за май 2020 година Възраждането на Радио " Свободна Европа " няма по какъв начин да не се схване като рецензия към ръководството на Виктор Орбан, отдалечаващо страната от стандартите за свободно и намерено държавно управление, както и към президента Доналд Тръмп, който построи близки връзки и се срещна с него в Белия дом, разяснява " Ню Йорк таймс ".

Част от задачата на самостоятелната федерална Агенция за световни медии, част от която е " Свободна Европа ", е да дава вести наместа, " където свободната преса е неразрешена или не е задоволително устойчиво открита ".

" Свършили сме си работата, знаем, че имаме необятна поддръжка и се приготвяме да продължим напред ", споделя Джон Лансинг, шеф на организацията. Той добавя, че проектобюджетът е съвсем 750 000 $ (бел.ред. - този за българската работа е към 500-550 000 долара) и ще има бюро, основано в Унгария. Официалното разкриване е планувано за есента на 2020 година

" Ню Йорк таймс " твърди още, че съгласно публични лица, поискали анонимност, американският дипломат в Будапеща се пробва да получи уверения от Агенция за световни медии, че " Свободна Европа " няма да се концентрира върху отрицателни репортажи за унгарското правителоство, а проверяващата публицистика да не пречи на работата му като дипломат. Дейвид Корнстийн е някогашен търговец на бижута от Ню Йорк и персонален другар на Тръмп. Официалният му коментар на въпроса правилно ли е това, е че " като дипломат съм зает с пробутване на американските демократични полезности, в това число независимост на словота и на медиите ".

Законът International Broadcasting Act не разрешава на чиновници от американската администрация, в това число посланиците, да се месят в работата на Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ".

" Свободна Европа " се завърна в България и Румъния през предходната година, без значение, че приключи работата на националните редакции през 2004 и 2008 година За разлика от тези две членки на НАТО и Европейския съюз, Унгария е единствената от Европейски Съюз със статут на " отчасти свободна " в авторитетната класия на американската неправителствена организация " Фрийдъм хаус ".

Още през 2012 година Чарлз Гати от университета " Джонс Хопкинс " прикани Съединени американски щати да върнат " Свободна Европа " в Унгария. Той бяга от репресиите в Унгария след смазването на антикомунистическия протест през 1956г., когато е на 22 години, и в този момент приветства възраждането на наионалните служби на тази медия в трите страни

Орбан е прочут с позитивните мнения към режима на Владимир Путин и имитира медийната му агитация в чужбина като съдружниците му финансират проправителствени по отношение на Будапеща издания във Англия, Румъния, Словения и Северна Македония. В Камарата на представителите във Вашингтон през 2019 година приканиха за рестартиране на " Свободна Европа " в Унгария като част от битката с съветското въздействие и корупцията и за подкрепяне на самостоятелните медии и гражданското общество.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР