След арестите на лекари, замесени в издаването на фалшиви телкови

...
След арестите на лекари, замесени в издаването на фалшиви телкови
Коментари Харесай

Очертава се българите да пуснат рекорден брой болнични през 2019 г.

След арестите на лекари, забъркани в издаването на подправени телкови решения, министър председателят Бойко Борисов се зае със остаряла своя болежка - подправените болнични, написа в. " Сега ".

В сряда Борисов заяви данни за голям растеж на издадените през тази година болнични листове. " Много съм угрижен, над 3.5 млн. болнични са издадени, предходната година са били 2 милиона. Това е огромен камшик за работодателите, до момента в който някой си цялостни джобовете ", изясни министър председателят по време на конференция за битката с контрабандата на цигари. Той е разпоредил още през вчерашния ден инспекция за реда, по който се издават болничните, а лекарите предизвести: " Никак не ми е прелестно да задържам доктори и медицински лица, тъй като всички ги почитаме, само че приканвам да спрат тази процедура, тъй като доста съществено сме се заели ". Борисов напомни акциите против измами с ТЕЛК с коментара: " Виждате какви безобразия се вършат там ".
3.5 млн. е предстоящият брой на болничните листове за цялата 2019 година, оповестиха по-късно от Националния застрахователен институт. За първите шест месеца на годината са издадени 1.7 млн. болнични листа - съизмеримо с броя на болничните за цялата 2007 година, когато са били към 1.9 млн. Общият размер на начислените парични компенсации, изплатени от ДОО на база болничен лист за 2018 година, е 557 001 146 лева От статистиката на уеб страницата на Национален осигурителен институт се вижда, че предходната година са платени 2.747 млн. компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, заради нетрудови злополуки и заради гледане на болен член на фамилията и карантина. Това обаче са единствено болничните от четвъртия ден нататък, които се заплащат от института. Данни за броя на компенсациите за първите три дни, плащани от работодателите, не се разгласяват публично. По прогнози на Фискалния съвет се чака те да бъдат към 200 млн. лева за 2019 година " По наше мнение тези средства за сметка на работодателите и на ДОО през 2019 година ще надвишават 700 млн. лева ", се показва в мнение на съвета за закона за бюджета на ДОО за 2019 година На този декор обжалваните от Национален осигурителен институт болнични листове през 2018 година са 9514, а инспекциите на лечебни заведения - 1174.
Проблемът с подправените болнични от дълго време се слага от работодателските организации. От 2010 година като антикризисна мярка страната промени закона и задължи работодателите да поемат изплащането на първите три дни от отпуска за лекуване. Преди това бизнесът покриваше единствено първия ден от компенсацията, а по-късно се включваше Национален осигурителен институт. Заради непрестанно растящите разноски по изплащането на отпуските по болест на чиновниците си бизнесът упорства да се върне остарялото състояние или да се понижи размерът на компенсацията - през първите три дни от болничния лист служащият да получава 50% от осигурителния си приход, а не 70%, както е в този момент.
Фирмите от много време сигнализират, че изключително в летните месеци е всеобщо събитие служащи да излизат в отпуск по болест, с цел да вървят на отмора или да се заловен на краткотрайна втора работа. Най-много недоволства идват от компании наоколо до границата с Гърция. Работодатели от тези региони настояват, че всеобщо служащи отиват за няколко седмици в южната ни съседка да прибират годишна продукция, като в това време показват документи, че са заболели. " Голяма група от хората с болнични отиват да берат гъби или ягоди. В това време те получават заплати и не може да бъдат сменени с нови служащи ", установи в сряда и министър председателят.
В края на 2017 година осигурителният институт предложи да се понижи размерът на болничния през първите три дни от 70 на 50% от заплатата, само че след гневна опозиция се отхвърли от концепцията. В подмяна министър председателят Борисов подреди институциите и полицията да създадат " финален опит " да овладеят измамите с компенсациите, с цел да не се разболяват всички в петък и " айде в Гърция на отмора ". Той на едро оцени вредите за " над половин милиард ". Повече за тази акция не се чу, ограничения по този начин и не бяха препоръчани, а първите три дни останаха ангажимент на работодателя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР