След Андрей Райчев и Васил Тончев, и политологът Даниел Смилов

...
След Андрей Райчев и Васил Тончев, и политологът Даниел Смилов
Коментари Харесай

Даниел Смилов пред Dir.bg: Партиите със силни кандидати за президент ще спечелят от вот 2 в 1

След Андрей Райчев и Васил Тончев, и политологът Даниел Смилов предвижда нови парламентарни избори, вместо минималната алтернатива да бъде излъчено държавно управление. Пред Dir.bg той допусна, че Българска социалистическа партия ще получи третия мандат, а нов избор ще затвърди растежа на Има Такъв Народ и Демократична България.

- Репутационно по какъв начин ще се отрази даването на мандат на Българска социалистическа партия, надлежно на " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ", както на президента, по този начин и на съответната политическа мощ?

- Това, което виждаме, е, че има известна конкуренция, най-много репутационна, сред партиите - кой да вземе третия мандат. Малко е противоречива тя, защото възможностите за реализация на този трети мандат не са доста високи и те, на процедура, не зависят толкоз нито от Българска социалистическа партия, нито от Демократична България в такава степен, още по-малко от ИБГНИ.

Това, което може да се каже, е, че Българска социалистическа партия държат, като най-голямата от тези три партии, те да получат мандата. Още повече, че те са партията, която е излъчила и Румен Радев като претендент за президент. От тази позиция, има политическа логичност те да са мандатоносител. От друга страна пък, в случай че те бъдат посочени от Радев, това прави задачата за осъществяване на третия мандат съвсем неизпълнима.

От позиция на Има Такъв Народ Българска социалистическа партия въпреки всичко са партия на статуквото - те надали биха разговаряли доста съществено с Българска социалистическа партия за съставяне на държавно управление. Има и спомагателното затруднение - Демократична България обявиха, че не биха взели участие в такова държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия. Макар че това наподобява политически логически ход Българска социалистическа партия да получи мандата, евентуално е това да снижи възможностите, колкото и дребни да са те, за сформиране на държавно управление, и това е нещото, което Радев разисква.

Естествено, за него, предвид на президентските избори, Българска социалистическа партия наподобява по-рационалният избор. Но, в случай че той се колебае сред тези две партии, в последна сметка печеливш може да се окаже ИБГНИ. Те сега са се позиционирали малко по средата сред Българска социалистическа партия и Демократична България и това е техният късмет номинално да получат този мандат. За мен обаче по-скоро не това е толкоз значимият сюжет и значимият роман сега. По-скоро значимо ще бъде дали тези четири партии дружно с Има Такъв Народ въобще са склонни да седнат да разискват дружно съставяне на държавно управление. И за жалост, все още не мога да кажа, че такова предпочитание е налице, изключително от партията на Слави Трифонов.

- Все отново - държавно управление или избори е прогнозата Ви?

- Към този миг по-вероятният сюжет е този за избори. Това би била моята прогноза. По-добрият вид за страната не е да вървим на още едни избори, тъй като евентуално е резултатът от тях да не предложи радикално изменена обстановка от тази сега. Тоест, тези избори са в някакъв смисъл загуба на време и отсрочване на същия спор за след няколко месеца.

- Ако изборите са " две в едно ", виждате ли пречки - първо от техническо естество при машините, и по-късно - като вероятно разконцентриране на гласоподавателя сред кандидат-президента му и партията му, които може и да не съответстват?

 Да за различен министър председател от Има Такъв Народ, само че не и с мандат на Българска социалистическа партия Виж още

- Технически ЦИК би трябвало да каже по какъв начин стоят нещата, само че щом е належащо тяхното изговаряне, ясно е, че механически няма да е лесна организацията. Това са два разнообразни избора с машинно гласоподаване. Първо, би трябвало да знаем дали машините, с които разполагаме, са в положение да устоят едно такова упражнение. Това са все въпроси, на които са способени да отговорят от ЦИК. И аз също очаквам с интерес тяхната позиция.

От позиция на икономисване на средства, несъмнено, разумно е изборите да бъдат " две в едно ", да не се върви два пъти, даже евентуално три пъти да се гласоподава. Но от позиция на партийната логичност на обособените партии там обстановката е много комплицирана. Това, което можем да кажем, е, че партиите, които имат мощни претенденти на президентските избори, биха спечелили от сливането на изборите " две в едно ". Те даже и да не са слети, отново ще бъдат задоволително близо във времето, тъй като просто календарът е подобен.

Така че президентските избори сигурно ще окажат въздействие върху парламентарните. Дали са слети, или не, е вторичен въпрос. Общата логичност е, че партиите със мощни претенденти за президент могат да разчитат и на по-добър резултат на парламентарните избори. И противоположното, несъмнено.

 Димитър Гърдев: Няма взривяване на мостове, от Има Такъв Народ сме диалогични Виж още

- Кой ще понесе виновността от политическата рецесия на електорално равнище - в отлив на гласове? И кой ще завоюва от това?

- Трябва да забележим нови социологически сондажи. И в този момент малко бих спекулирал на тази тематика. Но, в случай че се запазят трендовете, които наблюдавахме дотук, има две партии, които вървят във възходяща линия. Това бяха Има Такъв Народ, който усили гласовете на изборите на 11 юли, и Демократична България, която също по този начин записва доста сериозен скок в поддръжката. Първият значим въпрос е дали тези трендове ще се запазят. Аз по-скоро бих споделил - да.

Има го и разочарованието обаче у гласоподавателите заради обстоятелството, че по този начин наречените партии на смяната, нещо не могат да си приказват и не се схващат. Това е сериозен фактор, който съгласно мен ще окаже отрицателно въздействие и може да ограничи позитивната наклонност на повишаване на поддръжка. Защото въпреки всичко, да караш гласоподавателя три пъти да върви на избори, е малко невиждано. Как ще бъде разпределена отговорността за това решение в очите на българския гласоподавател, е доста мъчно да се каже и да спекулираме сега. Но тези трендове би трябвало да бъдат регистрирани. Първите нови сондажи ще покажат и една по-реалистична картина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР