След акция на социалисти от страната да не подава оставка

...
След акция на социалисти от страната да не подава оставка
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Аз имам много трески за дялане, но БСП не се продава

След акция на социалисти от страната да не подава оставка водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отдръпна поръчката си да напусне поста на " Позитано " 20 на изключителния конгрес в НДК през днешния ден. В тирада пред делегатите тя сподели, че има доста тресчици за дялане, само че Българска социалистическа партия не се продава.

" Дневник " разгласява речта на Нинова едно към едно.

Уважаеми другарки и приятели делегати, уважаеми посетители и публицисти, добре пристигнали.

Ще направя предложение по дневния ред. Моля да ме извините, че ще приказвам по-дълго от регламента, изслушайте ме и по-късно решенията са във вашите ръце.

Преди три години ме избрахте за ръководител, с стратегия ( " Променяме Българска социалистическа партия, с цел да променим България " ). В нея има доста ясно написани задължения, които бих обобщила в пет точки - три за партията и две за България.

За партията:

1. Предложих пренасяне тежестта на партията от върха, към общинските партийни организации, които са кръвоносната система на Българска социалистическа партия. Поех ангажимент това да стане посредством въвеждане на вътрешнопартийно допитване до всеки член по значими въпроси за партията, понижаване финансирането в центъра и увеличение дотацията на структурите, решение на въпросите с разговор, а не с напън от управлението. Изпълних го. Проведохме вътрешнопартийно допитване за съдружна политика, променихме устава по този начин, че всеки член да гласоподава за избор на ръководител, увеличихме финансирането на организациите два пъти и половина - от 1 200 000 на 2 900 000 лв., въведохме режим на равнопоставен разговор, като отменихме по този начин наречените организационни препоръки, които обикаляха страната, сменяха ви управленията и постановяваха решения от центъра.

2. Обещах Ви да отворим партията за младо попълнение от професионално и политически готови хора, които да бъдат мост сред Българска социалистическа партия и младежите на България. Изпълних го. Над 30% от общинските ръководители са до 40 години и 13 депутати до 40 години и 46 от 80 депутати, които за пръв път са такива. Разбира се има още доста да се работи за тяхната професионализация, само че партията им даде опция да се развиват.

3. Разбирайки, че хубавите неща, които вършим би трябвало да стигнат до хората, поех ангажимент вестник " Дума ", обществените мрежи и лична телевизия да станат информационните ни канали до народа. Изпълних го. Заварихме в. Дума с над към половин милион лв. задължения, които изплатихме и спасихме вестника от прекъсване, защото печатницата отхвърляше да го отпечатва, заради насъбрани отговорности. Увеличихме финансирането му над два пъти. Открихме уебсайт " Дума " и макар сложните тествания, през които минахме, имаме Българска свободна телевизия.

За България:

1.През 2016г., когато ме избрахте, съм декларирала пред Вас, че държавното управление на Бойко Борисов е нездравословно за страната и я води към злополука, по тази причина поех ангажимент да превърнем Българска социалистическа партия в ударна съпротива, без никакви подмолни сделки и следващи отстъпления. Изпълних го. Българска социалистическа партия се трансформира в единствената съпротива и отказахме сделки за власт и пари.

2. Ангажирах се пред вас да изготвим проект за извеждане на България на нов път на развиване, само че не в кабинетите на " Позитано ", а дружно с необятен кръг учени, интелектуалци, младежи, земеделци, дребен и междинен бизнес, пенсионерски съюзи. Изпълних го с правенето на " Визия за България ", която беше направена и показана в над 500 срещи в цялата страна и в цялата партия. Благодаря ви! Идеите в програмата, с която ме избрахте за ръководител, са мои, само че вие - актива на Българска социалистическа партия, народните представители и стотиците хиляди членове и симпатизанти, ги направихте действителност. Който и да е водач, Господ да е, без вас е нищо. Благодаря и на екипа си, който поради мен понесе доста удари, само че устоя. Заедно, отборно, свършихме добра работа за три години. В програмата, с която ме избрахте, съм ви дала обещание да подвигна Българска социалистическа партия на крайници и да Ви дам самочувствие на хора, които имат достолепие и могат да побеждават. Изпълних го. Победихме на президентските избори с Румен Радев и Илияна Йотова и разбихме мита, че ГЕРБ са непобедими, увеличихме депутатите си в българския парламент от 39 на 80. Единствената партия сме, която усили евродепутатите си от 4 на 5, първа мощ сме в над 60 общини, което се дължи на вас и е добър старт за локалните избори, изкачихме се по стълбицата на ПЕС от 12 място на предходните евроизбори до 6 от 28 партии. Всичко това постигнахме дружно, при властническа, еднолична, обсебила всички държавни структури власт, изправила против нас голям финансов и медиен запас.

При цялата свършена работа, стотиците срещи, напъните ви, труда ви покачващото се доверие в Българска социалистическа партия, сега ние сме на прага на рецесия с незнаен край. Причини има доста, само че мотивът за нея съм аз. След загубата на европейските избори, незабавно на другия ден Георги Гергов ми изиска оставката, след него се включиха и други приятели. Отвори се остаряла рана, която съществува от две години, откогато извършихме промяната в Българска социалистическа партия, от измененията в устава, които ограничиха депутатските мандати, от персоналните огорчения и упоритости за властта в Българска социалистическа партия, а оттова и властта в страната. Декларирах пред Националния съвет, че депозирам оставка. Колкото и да се приказва, че това е прочувствен и сценичен акт, в него няма грам страст и артистичност. Това е осъзнато и премислено решение. При пренареждането на листата заявих, че отговорността за резултатите ще носи Националният съвет, а не аз. Най-лесно ми беше да кажа: предизвестих ви, вие сте отговорни, носете вие отговорност и да си остана ръководител. Но моята визия за морал и достолепие в политиката, за персонален образец по какъв начин се носи отговорност, за съвременен европейски политик, тъй като по този начин постъпват европейските политици, не ми разреши това. Да се скрия зад групова отговорност, т.е. безнаказаност, както се е случвало десетки пъти в Българска социалистическа партия с други ръководители, при надалеч по- трагични загуби.

Къде сгреших? В преценката за следствията. От две години на върха в Българска социалистическа партия се бият две трендове, смяна против статукво. Този конфликт отслабва партията и ви обърква, демотивира, смазва по места. Тази борба блокира работата на Народно събрание, който не прави политика, а създава кавги. Затова си помислих - стига. Изтощихме партията, измъчихме хората си по места, да работят, да тичат, да ни избират на постове, а ние да им се отблагодаряваме със кавги и битки кой да води бащина тайфа. Накрая ще останем без тайфа. Направих си равносметка на моите неточности, взех решение, че би трябвало да отстъпя и предложих излаз. Нека двете трендове в Българска социалистическа партия да излъчат претенденти, да имаме стратегии и да се явим пред всички членове на партията на съревнование. Да бъде определен по-добрият, другите да одобряват резултата и да работим дружно за общия ни триумф. Това щеше да бъде честно, демократично, съвременно, по европейски и в стила на ПЕС.

В Европа през последните десетилетия, леви партии прибягват до директен избор, с цел да разрешат проблемите със самозатварянето на елитите и откъсването от хората. Португалските социалисти преодоляха фракционните си битки с въвеждане на директен избор на водач. Те направиха тежка промяна, в която ослепителен принос има днешният Генерален секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш. Испанската социалистическа работническа партия промени имиджа си на полуфеодална мрежа, откакто преди пет години започва директен избор на водач. Важна последица от това е възходът на Педро Санчес и навлизането на ново потомство в политиката. Разговаряла съм с него, разказвал ми е за тежките разногласия за действителния размер на членската маса, за акцията, за метода на гласоподаване и за пътя, по който са решили тези противоречиви въпроси. Във Англия лейбъристите издигат водача си с директен избор, в който гласоподават дори и последователи. Френската социалистическа партия прави директен избор за водачите също. Списъкът може да се добави с Италия, Дания, Холандия. Така стоят нещата в прогресивна Европа.

Как стоят у нас? С желанието си да бъдем като тях, вместо модерност, европейски образ и директна народна власт, отворих кутията на Пандора. Националният съвет на Българска социалистическа партия (НС) блокира процедурата за директен избор. Всички пороци на политическата класа на прехода, на задкулисието, на бизнес ползите, на подмяната, натиска и парите, против които се борим три години, мощно нахлуха в Българска социалистическа партия за три седмици, откогато заявих, че съм подготвена да се отдръпва и да пристъпим към директен избор на ръководител. И в най-лошите си прогнози не съм допускала, че с това решение мога да отприщя подобен яз. Какво се случи:

1. Започна персоналното ми оклеветяване, моето и на фамилията ми, с доста неистини. Запазих безмълвие. Не споделих една неприятна дума за никого, тъй като по този начин сте ме учили. Оставам с оскърбление и с признателност, че околните ми устояха, не се огънаха и ме поддържат.

2. Усили се натискът да се спре смяната в Българска социалистическа партия и да се върнем в изходна позиция преди три години.

3. Пусна се машината за операции и за подправени вести. За да ви настроят против управлението, ви излъгаха, че който е бил кмет два мандата, няма да може да се кандидатира още веднъж. Излъгаха ви, че ще има цялостен цикъл доклади и избори предварително и сегашните общински ръководители няма да се кандидатирате още веднъж. Стигна се до низостта да ви лъжат, че са откраднати парите от партийната дотация (впрочем тъй като позволяваме, че някой от вас може да е повярвал на това, в секретариата на конгреса са импортирани документи за всеки изхарчен лев. Който желае, може да се запознае.)

4. Различни политически и стопански лобита задвижиха ползите си за преодоляване на Българска социалистическа партия и слагане отпред на различен ръководител. На тези предприемачи, които извън се бъркат в партийните ни работи, желая да кажа отсам, от тази зала, тъй като аз не вървя в кабинетите им: Наиграхте се. Затворете си портфейлите. Българска социалистическа партия не се продава. Българска социалистическа партия не е стока. Българска социалистическа партия е идея. Ако можете да купите 10, двадесет, тридесет търговци в храма, то зад идеята стоим хиляди, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще изоставен храма, в сравнение с да го превземете от вътрешната страна.

На тези социалисти, които в последните дни изпращате отзиви, писма за поддръжка и заявления да си отдръпва оставката, благодаря. Благодаря и на симпатизанти и безпартийните. Някои приятели споделят, че вашето мнение е изкуствено, че е проведено, че е платено. Не им обръщайте внимание, това са хора, в чиито мисли всичко е пари. Знам, че сте същински, с мнозина от вас сме били паралелно в наводнените села във Видинско, на митингите на тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, в отбрана на животните в Странджа. Знам и че сте обезпокоени и милеете за партията.

Бъдете спокойни, ще се оправим дружно и обединени и с тази рецесия. Уважаеми делегати, чух че и върху вас е упражняван напън да гласувате против мен. Някои от вас ми го споделиха с болежка. Случаите са толкоз фрапантни, че даже не желая да ги изговарям на глас.

Аз ви се оправдавам, че сте сложени в това положение, аз сътворих този безпорядък и аз ще би трябвало да подредя нещата. Бъдете спокойни, няма да ви се постанова да вършиме нищо срещу волята ви.

Уважаеми делегати, борбата за персонални ползи и реваншизъм стигна до там, че някои приятели сложиха въпроса за замяна на характера на нашата партия, те настояват, че се трансформираме в лидерска, властническа партия и подменяме груповото начало, както и че променяме идеологическата си еднаквост. Ето това са съществени въпроси и няма по какъв начин да ги подмина, без да изразя персоналното си мнение. Внушението за еднолична власт не почива на никакви обстоятелства, то е замяна на истината. Слава Богу нашият правилник е изработен по този начин, че ръководителят, който и да е той има единствено едно право - да предлага Изпълнително бюро. Всички други кадрови и политически решения се взимат в груповите органи на партията с болшинство. Такова е да вземем за пример решението за овакантяване на Народното събрание от парламентарната група, взето от Народно събрание или решението " победа на европейските избори, с цел да има предварителни парламентарни ", взето от този Конгрес. Веднъж на Народно събрание попитах, като ме обвинявате, че вземам еднолични решения, дайте ми най-малко един образец за такова. Другарите се чудеха, чудеха и споделиха: Ти поддържа този Кьовеши без позволение от Народно събрание. Тук мога единствено да кажа, че Кьовеши е жена и да замълча. Но и безмълвно да се запитам за какво ли тези приятели са срещу госпожа Кьовеши да стане основен европейски прокурор.

Аз имам доста тресчици за дялане. Стилът ми е силов, както сподели някой, не познавам задна скорост, като кажа нещо, го върша до дъно. Липсва ми еластичност и наподобява, че това не е положително качество за политик. Но в никакъв случай и по никакъв мотив не съм пренебрегвала груповите органи и груповото начало в партията. Другото подстрекателство е, че сменяме идеологията. Попитах един път другарите от кое място идва това обвиняване, откакто в дейностите си нито за момент не сме отстъпвали от програмата на партията, получих отговор - отхвърлянето на Истанбулската спогодба е оттегляне от лявата идеология. Обвиняват ни, че сме във война с ПЕС и не сме европейска партия. Когато чух това в съзнанието ми изплува една среща. Имахме изпратена задача от ПЕС за диалози, може ли Българска социалистическа партия да отстъпи за Истанбулската спогодба. Един член на делегацията ми сподели: Ние сме прогресивни партии. Ние не можем да вървим след мнението на хората. Това е популизъм. Ние би трябвало да ги водим. Членовете на Българска социалистическа партия и българите очевидно не разбирате прогресивните трендове, те не са ограмотени. Нашата роля е да им обясняваме, а не да ги следваме. Пред 25 души очевидци, част от които са тук в залата, заявих: Уважаема госпожо, Вие сте пристигнали в моята татковина, седите в моя кабинет и ми обяснявате, че моята партия и моят народ е необразован, тъй като не схваща джендър идеологията. Или си оттеглете думите, или срещата преди малко завърши. Ако с това държание, изпълнявайки и решение на Народно събрание, съм трансформирала идеологията на партията, от лява и прогресивна към популистка и консервативна, желая да го чуя от вас, партията, а не от външни коментатори.

Второто огромно предизвикателство, пред което сме изправени, са локалните избори. Местната власт е най-важната. Не единствено тъй като е пиедестал за централната, а и тъй като е най-близо до всекидневните проблеми на хората и има действителни благоприятни условия да ги взема решение. С рецесия на върха в партията, триумфът ни по места е под въпрос. С юридически блокаж и спор, кой е ръководител, кой е краткотрайно изпълняващ, по кой правилник и процедура се избира той, рискуваме да блокираме партията, това ще докара до политическа уязвимост, отлив на поддръжка и не дай Боже до неспособност за присъединяване в месните избори. На европейските сме първа политическа мощ в над 60 общини, в регионални градове, в няколко региона в София. Имаме капацитет и не трябва да го рискуваме. А рисковете са налице, както виждате борбата на лобитата за наследството след мен стартира. Още конгресът не се е произнесъл, приятели се самоиздигат за ръководител, други без да са издигнати, се смятат за такива, като не помнят, че единствено преди две седмици, на европейските избори, получиха 1400 преференции от близо 400 000 дали своят вот за Българска социалистическа партия. Трети ме пратиха в предишното и дори приживе ми отредиха място в историята. Другари, които тези дни се събирахте по заведения за хранене, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте и карахте по какъв начин да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа – още не съм умряла и наследството не е намерено.

Чакайте, не бързайте, ще имате опция, само че не в този момент и не незабавно. Днес трябваше да внеса публично, уставно, юридически и документално до Конгреса предпочитание за предварително преустановяване на пълномощията ми, както и да потвърдя политическата си декларация за оставка. Не го върша. Не импортирам пред конгреса своята оставка, знам какво ще последва, знам какво ще ми коства. Имах избор сред два разновидността. Първият - оставка непременно, напук опазване на персоналното ми достолепие и его и юридически безпорядък, политически срив пред локални избори, връщане на изходни позиции отпреди три години, търговия на Българска социалистическа партия, завладяването й от ползи, непознати на членовете и концепциите й, ликвидиране на опозицията и тирания в България. Втори - поемам имиджови вреди върху себе си, което се отразява на моя персонален престиж, само че защищавам партията от безпорядък, борби за преодоляването й, с не чисти цели, загуба на поддръжка и срив в доверието.

Мнозина ми градиха в годините подправен облик на човек, обладан от егото си, който се стреми към постове. Ако това беше правилно, в този момент пред вас щеше да стои ръководител на Народното събрание.

Ако това беше правилно и мислех единствено за личното си благополучие, нямаше да върша смяната в Българска социалистическа партия и нямаше да има вътрешна съпротива. Ако това беше правилно, щях да се сговоря с едрия бизнес и някои от тях нямаше да наддават през днешния ден за главата ми. Не слагам поста преди всичко, само че не мога да виждам безучастно, по какъв начин вярата, трудът, напъните на стотици хиляди хора за последните три години изтича в канала за последните три дни.

Пред избора егото ми или бъдещето на тези хора и Българска социалистическа партия, предпочитам второто. Предлагам точка две " констатиране на оставка " да отпадне, заради липса на такава, обръщам се към вас делегатите на конгреса - не приемайте точка смяна в устава, не правете моята неточност, не отваряйте кутията на Пандора, не отваряйте вратата на лобистки ползи. Нека оставим членовете на Българска социалистическа партия да избират директно ръководителя си. Нека бъдем съвременна европейска партия.

Моля, приемете точка 3 - да започва процедура на директен избор за ръководител, не в този момент поради идните локални избори, а след тях, по време на цялостния цикъл доклади и избори в партията.

Скъпи социалисти, отърсете се от напрежението, стягайте редиците за локалните избори. Три години вие работихте за нас, да бъдем депутати и евродепутати, време е ние да поработим за вас, вие да бъдете кметове и общински съветници – не просто с цел да имаме постове, а с цел да имаме лостове, дружно да променим България. На добър час!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР