След 9 месеца зад решетките съдът в Истанбул пусна от

...
След 9 месеца зад решетките съдът в Истанбул пусна от
Коментари Харесай

След 9 месеца в затвора Турция пусна 7 журналисти от „Джумхуриет“

След 9 месеца зад решетките съдът в Истанбул пусна от пандиза седем обвинени в поддръжка на ФАТО публицисти от " Джумхуриет ". Вчера прокурорът изиска съдът да пусне пет от обвинените, както и да продължи задържането на други седем, съобщи " Дейли Сабах”, представен от Фокус. Освободените бяха посрещнати сутринта от свои близки и последователи, съобщи Асошиейтед прес

Турски съд разпореди през вчерашния ден краткотрайно освобождение на седем от общо 19-те публицисти и членове на управлението на вестника, на които са повдигнати обвинявания в поддръжка на разнообразни терористични организации.Някои от обвинените са съдени задочно, други бяха освободени по-рано в очакване на правосъдния развой, който стартира в понеделник, 24 юли.

Авторът от " Джумхуриет " Кадри Гюрсел и Ахмет Шик бяха измежду седемте публицисти, за които прокуратурата изиска да бъдат арестувани още време. Съдът реши да пусне карикатуриста Муса Карт и публицистите Гюрай Юз, Бюлент Утку, Хакан Кара, Йондер Челик, Мустафа Кемал Гюнгьор и Турхан Гюнай.

Те са в пробация, което значи, че ще би трябвало да дават отговор пред управляващите постоянно преди идващото съвещание на 11 септември.

Заподозрените бяха упрекнати във връзки с ФЕТО. Двама от тях, упрекнати и по различен случай по отношение на проваления опит за прелом, избягаха от Турция.

Обвинителният акт от 324 страници, които прокуратурата показа, твърди, че вестник " Джумхуриет " е бил високомерен от ФЕТО и употребен за прикриването на терористични дейности.

Пред пандиза в покрайнитите на Истанбул ги посрещнаха техни родственици и последователи. Карт съобщи пред публицисти, че обвиняването, свързващо в. " Джумхуриет " с противозаконни организации, е рухнало.

Карикатуристът сподели още, че освобождението му не го прави доста благополучен, тъй като други членове на екипа на " Джумхуриет " остават в пандиза. Следващото съвещание по делото е планувано за 11 септември.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР