След 8 години в две последователни програми на ЕС за

...
След 8 години в две последователни програми на ЕС за
Коментари Харесай

България е извън европрограмата за борба срещу биотероризма

След 8 години в две поредни стратегии на Европейски Съюз за индикация на бактеорологично оръжие при терористичен акт Министерство на здравеопазването с външен отдел от 50 души е пропуснало да номинира Центъра за заразни и паразитни заболявания, с цел да продължи присъединяване си, сигнализира шефът му и народен съветник по микробиология проф.д-р Тодор Кантарджиев.

В програмата ще бъдат включени даже Черна гора, Херцеговина, само че България–не, заради целеустремено безгрижие. Това сподели проф. Кантарджиев по време на лекцията си за заканите при биотероризъм, изнесена по време на XVII национална среща на фондация „ МОСТ ”/Медии, Общество, Семейство, Традиции ”/, която още веднъж събра в Албена научни светила в медицината и опазването на здравето.

“В днешния световен свят е перманентна опасността от импорт на рискови за живота инфекции, съществува риск от биотероризъм с ужасяващо тежки последствия. България разчита единствено на Националният център за заразни и паразитни заболявания с две лаборатории, които с най-малък запас разпознават причинителите на рискови болести като антракс, чума, туларемия, бруцелоза и едра шарка-кравешка и маймунска, и други, с цел да се реагира при всяка зародила обстановка, в това число и биотероризъм”, сподели професорът.

Той напомни, че преди четвърт век в страната е имало 25 лаборатории към РЗИ, които са правили някакви индикации на биологично оръжие, само че към този момент ги няма. „ При три академични лаборатории единствено Центърът съумя да разкрие случая на антракс във варненско село преди две години, при който умря стопанинът на инфектираната заклана крава, а ветеринарите иззеха рисковото месо от 38 магазина по Черноморието. Ако един немец беше починал от антракс, ви подсигурявам, че нямаше да се радваме на немска тирада и чужденец нямаше да стъпи минимум 10 години тук в България ”, сподели проф.Кантарджиев, който напомни и случая с бруцелоза в град Рила, от която можеше да пламне цялата страна.

“Но страната продължава да държи с три пъти по-ниски заплати от тези на служителите в Министерството на здравеопазването хората, които всеки ден рискуват здравето си и това на децата си, работейки със СПИН и други рискови инфекции”, уточни още той. Според него Министерство на здравеопазването има три ангажимента–профилактика на заболяванията, организация на лекуването и реакция при рецесии и всеобща заплаха за популацията, само че акцентът е върху лекуването, което е ангажимент на НЗОК, за профилактика на заболяванията няма съвсем никакъв запас, а за подготвеност за реакции при рецесии изобщо не се мисли.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР