След 8 дни в неизвестност, в събота Сашко от Перник

...
След 8 дни в неизвестност, в събота Сашко от Перник
Коментари Харесай

Ето как се чувства Сашко днес и думите на баща му, които ни просълзиха: Той беше син на всеки един от нас

След 8 дни в неопределеност, в събота Сашко от Перник най-сетне бе открит в региона на Радомир. Делтапланеристи го забелязали и след минути той бе спретнат от полицията и откаран с кола за спешна помощ към " Пирогов ".

Първите проучвания и прегледи демонстрираха, че детето е в положително физическо положение. Мнозина показаха удивление по какъв начин е съумяло да оцелее единствено в природата цяла седмица, като стана ясно, че то е приемало храна и вода. За сметка на това е било премръзнало и екипите побързали да го завият и стоплят. В момента психолози работят със Сашко, а татко му е неразделно до него. Поредната щастлива вест по случая е, че от през днешния ден момчето ще бъде преместено от реанимацията в елементарна стая, с цел да остане под наблюдаване. 

По-рано през днешния ден изпълнителният шеф на " Пирогов " - доктор Валентин Димитров заяви пред медиите, че Александър е в положително положение и се възвръща съответно. Също по този начин и че няма никакви животозастрашаващи пострадвания. 



Служебният вътрешен министър, Иван Демерджиев пък показа в обедната емисия на BTV, че болестта на детето (тежка форма на аутизъм) му е помогнало да оцелее в тежките условия през последната седмица. Причината за това изказване е, че Сашко е хиперактивен и не е спирал да се движи от самото начало и е бил открит, едвам когато се е изморил и е спрял да се движи. 

" Тази околност, както и други местности, поетапно са проверявани и по-рано. Така че до момента в който детето беше интензивно и беше в придвижване, беше извънредно мъчно да го намерим ", прибавя Демерджиев. 

Междувременно бащата на 12-годишното момче за следващ път благодари на хилядите доброволци и всички, които са му помогнали през най-тежките 8 дни, в които обезверено търсеше сина си:



" Върнах вярата си в положителното, в човечността, в съпричастността. В Перник бяхме като един за това дете. Той беше наследник на всеки един от нас ", споделя разчувстваният татко пред BTV. 

А по отношение на това какво се е случило и дали самият Сашко един ден ще може да опише, родителят дава отговор, че не е оптимист по тематиката, защото момченцето и преди, когато е бил добре и е бил при него, не е можел да споделя за прекарванията си. Също по този начин показа, че майката на детето има желание да се прибере до България, само че към момента не е известно по кое време. Бащата на Сашко добави, че изпитва голяма признателност към делтапланеристите, разкрили сина му и е решен двамата да посетят клуба им по делтапланеризъм.

Доброволците, щастливи от развръзката и обстоятелството, че Сашко е добре, започнаха последваща самодейност, а точно да съберат дарове за детето, които то да получи при изписването от болничното заведение. 

Разбира се, версията за похищение към момента не е изцяло зачеркната или най-малко това бе част от изказването на прокуратурата в Перник. Прокурорът и представител на Окръжна прокуратура, Албена Стоилова съобщи пред Нова телевизия, че няма доказателства за желан откуп за Александър. 

Ако експертите преценяват, че е допустимо Сашко да дава сведения, ще потърсим благоприятни условия да получим такива от детето. Майката има желание да се завърне, само че ако връщането ѝ не се състои, ще потърсим прийом през интернационалното право - ще бъде разпитана от способен орган на страната, в която се намира ", разкри тя. 

Все още не е отхвърлена версията за похищение и сега биват проверявани няколко версии, свързани с изгубването на детето. 

" Че няма следи от принуждение по него може да се каже сигурно след съдебно-медицинска експертиза. След като бъде назначена, до две седмици ще бъде направено умозаключение ", уточни Стоилова. 

Бащата на Сашко споделя пред медиите, че не би коментирал нито една версия досега и изчаква проверяващите да довършат работата по случая. Делтапланеристите, които го разкрили в труднодостъпната околност са безапелационни, че детето е прекарало всички 8 дни наоткрито и когато го намерили, то е схванало, че ще бъде избавено и даже оказало подпомагане, когато го преобличали, с цел да го стоплят. 



" Не мога да си показва, че моето дете може да издържи толкоз време навън. Той е свръхчовек. Не имах вяра във опциите му ", показа бащата на Сашко. 

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР